jesz sałatki to jesteś fit. Możesz jeść na przykład sałatki z boczkiem i nie być fit, ale jeść dużo warzyw i jakby głaskać fit życie, ocierać się o nie. Sałatka dla tych co lubią dobrze i prawie zdrowo sobie zjeść. Ale przede wszystkim smacznie., Na drugim miejscu dopiero zdrowo. Amen. Składniki (na jedną porcję): garść roszponki garść
Mango PapajaSzybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki
Szalona Kuchnia EwelinyPrzygotowanie tej bajecznie prostej sałatki to maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę. Składniki: (na 2 porcje) 200g roszponki pól szklanki orzechów włoskich 2 jajka ogórek wężowy kilka dużych rzodkiewek czarnuszka oliwa z oliwek sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy
Pyry na Gazsię kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie. Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc po kawałku z wszystkich składników mamy słodko słony i kwaśny smak. Składniki: roszponka jeżyny maliny arbuz ser śródziemnomorski Petida oliwa z oliwek Przygotowanie: Na talerzu rozłożyć umytą
Ala piecze i gotujenieskończoność. I właśnie o takiej porze roku, poza tradycyjnymi daniami, słodkościami, nachodzi mnie ochota na lekkie sałatki i sałaty. Ta przekąska jest pyszna i łączy w sobie wiele smaków, a wymaga niewielu składników i minimalnej pracy. Pyszna i szybka! Składniki: duża garść roszponki 5 czarnych oliwek mały kawałek sera z niebieską pleśnią Lazur 2 rzodkiewki kilka kwiatów forsycji i bratków
Cakes By KejtOstatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomarańcza 1/4 szklanki pestek dyni
Mango Papajasmakowało takie połączenie :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Sałatkę podałam na pięknej porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 1/2 papryki czerwonej 3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek 2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka
Sama słodycz i szczypta chilidomowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka : 400 g fasoli białej z puszki, odsączonej 200 g tuńczyka z wody 2 jajka mała cebula 2 pomidory 10 czarnych oliwek posiekany szczypiorek sałata np. roszponka lub lodowa Sos : 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku sól
Chocolate Muffin Blogwarzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy. Składniki:50 g świeżej roszponki2 pomidory200 g sera feta1 cebula1 pomarańcza1 łyżeczka oregano , bazyliiok 2 łyżek oleju z pestek dyniSól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli)Przygotowanie:Roszponkę umyć, osuszyć
Niezły MłynekUwielbiam proste i smaczne sałatki których przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut a najśmieszniejsze jest to że zakupy robiłem wczoraj już bardzo późno bo po 21:00 i zmuszony byłem wybierać tylko z tego co zostało na regałach, normalnie jakby miał dziś być koniec świata :) Składniki : opakowanie sałaty roszponki ser mozzarella mini opakowanie pomidorków papryczkowych 3 łyżki oliwy(...)grubsze plasterki a kulki mozzarelli podzieliłem na połówki. Składników nie mieszałem tylko luźno układałem w salaterkach. Na koniec posypałem szczypiorkiem i polałem gotowym sosem. Prosta i bardzo pyszna sałatka. Nazwałem ją majowa bo w maju jeszcze nie raz zagości na moim stole
Mechanik w kuchnijedzą jarzynówkę, a ona wcina sałatkę zieloną z dodatkami! Nie żałujmy sobie sałaty. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska... Tak szczerze powiedziawszy(...)słonecznik - prażone migdały -czosnek niedźwiedzi -koperek -gotowane jaja -oliwki -rzodkiewka - pestki dyni i orzechy włoskie opcjonalnie - czerwona, żółta i zielona papryka Dodaj swoje ulubione składniki i ciesz się zdrową sałatką! Raduj się kolorami i latem! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe.Składniki:opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp)średnia cukinia4 pomidoryczerwona paprykaczerwona cebulapołowa pęczka pietruszkiząbek czosnkułyżka musztardysok z połowy cytryny5 łyżek oliwy z oliweksól i pieprz do smaku garść pistacjiPrzygotowanie:Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję(...)jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam cukinię i posypuję pozostałymi, posiekanymi pistacjami
Magiczna kuchnia Dariikawałki mięsa w sosie na bazie orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc
Sztuka gotowania w/g Samirylokalnych warzyw ale jak się trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze. Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej ;) Do tego roszponka, suszone pomidory i jajko
Milion Smakówsałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz
Mama Gotujesię nie stało. Doskonałą alternatywą na drugi posiłek w ciągu dnia są właśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski papryki konserwowej oliwa sól pieprz oregano lub inne przyprawy 1 łyżeczka
Chocolate Muffin Blogpomidorki koktajlowe na pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne
Mango PapajaSałatka król stołu to danie, które po prostu rządzi na stole. I chociaż składa się tylko z 4 głównych składników i sosu, swoim smakiem zachwyci każdego, kto ją wypróbuje. Składniki: 5 buraków średniej wielkości upieczone w skórce zawinięte w folie aluminiową (ok. 1,5 h w 180 stopniach) mix sałat z roszponką ser feta prażone płatki migdałów SOS łyżka miodu
Wasze PrzepisySoczysta i chrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i prostota wykonania. Sałatka ze stekiem, z włoskim sosem proszę Państwa. Zaraz pora zrzucić z karku zimowe ciuchy! Stek doprowadzamy do temperatury pokojowej, osuszamy z wierzchu papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron cienko oliwą(...)poście . Na dużym talerzu (ten bambusowy na zdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozkładamy składniki równo pomiędzy talerze. Kulkę sera mozzarella rozrywamy w dłoniach na mniejsze kęsy. Mozzarella jest
Karo in the Kitchen