Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo(...)zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody
Moniki Smakołykiniewątpliwie jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie. Gości prawie na każdym przyjęciu. W zasadzie można ją przyrządzać przez cały rok, ale najlepiej smakuje jesienią gdy składniki pochodzą niemalże prosto z krzaczka (w moim przypadku własnego). Pasuje do wszystkiego: na biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo(...)prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu odrobinę suszonej mięty, dzięki czemu nabrała orzeźwiającej nuty. Zioła mogą być oczywiście również świeże
Wiem co jemDzisiejsza propozycja, to lekka sałatka z botwiny. Zastanawiacie się, czy nic mi się nie pomyliło, bo zazwyczaj botwinka ląduje w zupie? :) Zapewniam, że wszystko jest jak być powinno. Wybierzcie najmłodsze listki i spróbujcie. Dla tych, którzy lubią bardziej wyszukane smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto(...)plastry rolady z sera koziego sól pieprz ocet z białego wina oliwa z oliwek A jak to zrobić: Liście botwiny umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki prosciutto. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser. Całość oprószyć solą pieprzem. Skropić delikatnie octem i polać oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachMarchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek) stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze; 3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź) witaminy, które
Truskawkowa Fiestacałego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie. Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2 (klik) 328 g gotowej sałatki dostarcza: 141 kcal 11 g białka 6 g tłuszczy 11 g węglowodanów(...)jadłospis dostarcza: 475 kcal ŚNIADANIE: Składniki na 1 porcję: 1 mała cukinia (150 g) 1 średnia marchewka (60 g) 1 jajko (62 g) ugotowane 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5) 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy
IMPRESJA SMAKUjedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :) Ciekawy smak zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu(...)puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski
Taste TherapyCukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być
Trzeci talerzProsta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200
Trzeci talerzSałatka powstała bardzo spontanicznie. Potrzeba chwil. Kurczak karmelizowany z miodem i smaczny sos zrobiły swoje. Polecam. SKŁADNIKI: opakowanie rukoli ( lub mix sałat) 1 mała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1 czerwona cebula papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki na sos: 2 łyżeczki(...)miodu 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół prowansalskich WYKONANIE : Rukolę opłukać i osuszyć. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małe paski. Oprószamy ziołami papryką, pieprzem , solą Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażmy mięso. Kiedy staje się białe wlewamy miód i smażymy, aż mięso się skarmelizuje. Wszystko
W kuchennym oknie EwyŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ" lub jak kto woli ŚLEDZIOWA SAŁATKA WARSTWOWA. SKŁADNIKI: 4 matiasy 4 średnie ziemniaki 4 marchewki + 2 pietruszki 4 jajka 2 cebule czerwone 15 dag. sera żółtego vegeta, majonez, ketchup WYKONANIE: Warzywa i jajka gotujemy, kroimy w drobną kostkę, bądź jeśli ktoś woli trzemy na grubych oczkach tarki, matiasy i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)żółty trzemy na drobnych oczkach tarki, układamy warstwami w misce: matiasy wymieszane z cebulą, kropię tą warstwę oliwą z oliwek, ziemniaki, smarujemy warstwą majonezu, marchewka z pietruszką, warstwa majonezu, jajka, warstwa majonezu, starty ser, można :popisać ketchupem SMACZNEGO! Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami
Kuchnia BeatyPo raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście
Słodko-Słony Świat Ilonyzjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również na nadchodzące święta. Zapraszam... Stopień trudności prosty, trzeba dobrze(...)wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Buraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie ( buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny
Kubki smakuProsta sałatka, niby nic nadzwyczajnego w niej nie ma, ale jednak smak jest cudowny! Przepyszna, lekka, orzeźwiająca. Idealna, kiedy na dworze panuje upał, a apetyt nie dopisuje. Dużą rolę odgrywa tutaj mój obecnie ulubiony dressing, także przy przyrządzaniu nie zapominajcie o nim :) Składniki (1 porcja): 2 garście świeżego miksu sałat 1 starta marchewka kilka pomidorków koktajlowych 1/3 awokado kawałek(...)czerwonej papryki Dressing: 1 łyżeczka musztardy dijon (eSłoneczko) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego midou szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałat wymieszaj ze startą marchewką, pokrojonymi pomidorkami, papryką i awokado. Całość polej dressingiem, przygotowanym poprzez wymieszanie podanych składników. Wszystko delikatnie zamieszaj. Spożyj od razu po przygotowaniu
Zdrowie na języku :Pbób daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność(...)bomba witamin i cennych składników mineralnych :) SKŁADNIKI (pasta na ok.8 kanapek - ok. 200 kcal) 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 garść rukoli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym
Moje Kuchenne Rewelacjepół. Umyć i przekroić na pół pomidorki koktajlowe. Obrać i poszatkować cebulkę. Zagotować wodę do gotowania kaszy. (Potrzebna nam będzie 4 krotna objętość wody.) Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać cebulkę aż się lekko zarumieni. Dodać kaszę (ziarna kaszy). Mieszać razem z cebulką i podsmażać przez około 1 minutę. Następnie całość zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut(...)smaku. Posypać poszatkowanymi migdałami. Podawać na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata A ja zapraszam Was na mój Instagram , gdzie regularnie staram się podrzucać inspiracje sałatkowe. Salatka ze szparagami konserwowi. #healthy #healthylifestyle #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafit #instafood #aspergers #cuisine #salad #vegetables #sante #cuisinesaine Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 30 Janv
MODA NA BIO