sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:156/236)

Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki 304

dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy z oliwek,   sól

Moniki Smakołyki
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 263

zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos:  50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie:  Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę

W kuchni u Moniki
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 220

chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami

Apetyt na Zielone
Caprese - kanapka na ciepło 218

lubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki :* 4 kromki ulubionego chleba* pół kulki mozzarelli * 2 pomidory* listki bazylii* sól, pieprz* oliwa z oliwek Przygotowanie :Mozzarellę

Magiczne Życie Marty
Sałatka z roszponką, kozim serem i granatem 343

takie sałatki. Wspaniałe połączenie wszystkich składników, koziego sera i granatu. Warto jej spróbować, szczególnie dlatego, że jej przygotowanie zajmuje 5 minut!Składniki: 300 gram roszponki garść kukurydzy  ziarenka granatu ( granat kroimy na pół i nad miseczką porządnie uderzamy w niego tłuczkiem, nasiona będą same wypadały :)) 200 gram sera koziego  prażone płatki migdałowe- garść łyżka oliwy z oliwek

Mango Papaja
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 360

mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3)  PIZZA(...)takiego efektu! Czytaj więcej >> 5)  TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 271

mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3)  PIZZA(...)takiego efektu! Czytaj więcej >> 5)  TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka owocowa z miętą i miodem 187

1 grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna

Lubię to gotuję
Chleb pita 214

Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron ryżowy z warzywami. 247

Coś co jest eksplozją smaku,  maga dawką drogocennych witamin,  niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka

Malinowe Pocałunki
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 173

stworzenia tej sałatki wykorzystałam zioła, które uprawiam na parapetach i na balkonie, oraz młode liście roślin, które możemy znaleźć w lesie, na łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski(...)kurkumy.  Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 owoc pieprzu indonezyjskiego świeże zioła i chwasty (po kilka łodyżek):   - młoda pokrzywa   - młode listki mniszka   - koniczyna   - szczaw gajowy   - musztardowiec   - młode

Quinoa Raz!
Ogórki nadziewane quinoą z sosem chimichurri 155

sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem.  Składniki:  1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3 duże ogórki pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki  1 ząbek czosnku 150 ml dobrej oliwy z oliwek

Quinoa Raz!
Sałatka z serem pleśniowym 159

sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach  Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód

SMYKWKUCHNI
Wędlina sojowa o smaku drobiowym z zielonymi oliwkami 229

oliwki zielone, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), błonnik cytrusowy, ekstrakty przypraw, przyprawy. Firma: Polsoja. Cena: ok. 6 zł. Masa netto: 100 g (4 sugerowane porcje). Plusy: - duża zawartość białka - niska zawartość tłuszczu - pakowano w atmosferze ochronnej - produkt w 100% roślinny - nie zawiera cholesterolu - nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie - niskokaloryczny - do kanapek, pizzy, sałatek, zapiekanek, naleśników. Minusy

Qlinarnie i Qlinarnie
Prosta wege sałatka z makaronem gryczanym :) 149

Letnia, lekka sałatka ze świeżymi warzywami, której smak dopełnia mój ulubiony i zarazem przepyszny dressing musztardowo-miodowy. Funkcję węglowodanową pełni w niej dość ciekawy makaron gryczano-konopny. Zdrowo, lekko i smacznie :) Składniki: 50 g makaronu gryczano-konopnego (Natureway) kilka liści sałaty ogórek pomidor  papryka zielona  Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka

Zdrowie na języku :P