sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3 duże ogórki pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 150 ml dobrej oliwy z oliwek
Quinoa Raz!sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód
SMYKWKUCHNIoliwki zielone, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), błonnik cytrusowy, ekstrakty przypraw, przyprawy. Firma: Polsoja. Cena: ok. 6 zł. Masa netto: 100 g (4 sugerowane porcje). Plusy: - duża zawartość białka - niska zawartość tłuszczu - pakowano w atmosferze ochronnej - produkt w 100% roślinny - nie zawiera cholesterolu - nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie - niskokaloryczny - do kanapek, pizzy, sałatek, zapiekanek, naleśników. Minusy
Qlinarnie i QlinarnieLetnia, lekka sałatka ze świeżymi warzywami, której smak dopełnia mój ulubiony i zarazem przepyszny dressing musztardowo-miodowy. Funkcję węglowodanową pełni w niej dość ciekawy makaron gryczano-konopny. Zdrowo, lekko i smacznie :) Składniki: 50 g makaronu gryczano-konopnego (Natureway) kilka liści sałaty ogórek pomidor papryka zielona Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :PSAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb , żeby usunąć jej gorzki smak. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 2 cykorie 100 g sera(...)gorgonzola 1 łyżka octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Garść połówek orzechów włoskich Sól, pieprz Kilka gałązek trybuli (do dekoracji, opcjonalnie) Cykorie umyj i osusz, obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście). Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasałatkę idealną na lato - orzeźwiającą, lekką, pyszną... jej dodatkowym atutem jest to, że może cie ją wzbogacić dodatkiem sera feta, tuńczyka, lub smażonego kurczaka... i nadal będzie pyszna... :-) SKŁADNIKI 1 sałata lodowa 1 pęczek rzodkiewek 3 średnie pomidory 3 średnie ogórki koperek i kiełki rzodkiewki w dowolnej ilości 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
Czary - gary w kuchnioliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX . Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek
Prosto i Smacznie z Anetązimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek
sierotka maRysia w kuchnisałatkę z dziwnie brzmiącym słowem - quinoa. Quinoa, inaczej komosa ryżowa to takie niby-zboże, ale nie zboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 szklanka wody 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku
kolorowotorcikowotakie sałatki z dodatkiem owoców. A Wy? Lubicie takie połączenia? Składniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo
Kuchnia w czekoladziesałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI /własny;/ na ok. 400-450 ml 1 szklanka drobnej białej fasoli 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki
W kuchni Karmel-itkioliwek Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Lekko wymieszać i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszać zawartość naczynia i ponownie włożyć piekarnika na kolejne 30 minut. Wyjąć, przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek
KUCHARNIADziś zaserwuję wykwintną sałatkę z wołowiną, granatem i serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,50 złSKŁADNIKI:120 g steku wołowego1/2 granatu6 pomidorków koktajlowych20 g sera pleśniowegoMix sałat z radicchio, rukoli i cykoriiOliwa z oliwekRedukcja balsamicznaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności na talerz(...)oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy na naszej sałacie. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną. Na koniec posypujemy wszystko pestkami granatu. Smacznego
kulinarnyJakroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy. Sałatka z rukoli z olejem z avocado Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o. Poniżej kilka informacji o oleju: 1. Olej(...)oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E. 3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza) , wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia. 4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy
peggiwkuchnifasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2
Qchnia po prostusałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska
Food Squarebyć wykorzystywana na wiele sposobów. Mo ż e zastąpić ziemniaki, ry ż , kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI(...)orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć
La grande e la piccola cuocaZapraszam na bardzo prostą sałatkę z buraków, będzie jak znalazł na zbliżającego się Sylwestra czy na imprezę karnawałową. Delikatnie słodkawe pieczone buraki i słony i wyrazisty smak sera pleśniowego do idealny duet na talerzu. Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 upieczone buraki 50 g sera(...)pleśniowego kilka listków rukoli oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Układamy je na talerzu, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzchu układamy listki rukoli. Następnie buraki skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i polewamy kremem balsamicznym
Kulinarne przygody GatityProsta,szybka i smaczna surówka doskonała zarówno do rybki jak i innych obiadowych dań.Serdecznie polecam. Składniki: ok 400g białej kapusty 2-3 marchewki 1
Niespełnione zdolności kulinarneoliwek 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżki wody sól pieprz Sposób przyrządzenia: Do słoiczka wkładamy musztardę, oliwę i ocet, zamykamy słoiczek i intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio
na moim stole...