przygotować coś lekkiego. Sałatka z grillowanym kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :) Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z piersi kurczaka 2 garści fasolki płaskostrąkowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa Dressing: 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Kucharzycaoliwek. Odstawiłam do lodówki. W międzyczasie rozmroziłam szpinak i dotąd mieszałam i gotowałam go w garnku aż odparowała z niego woda. Dodałam sól, pieprz,czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Polecam
potrawyregionalnepostanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie
Codzienne Gotowanieoliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy smak i aromat łososia grillujemy około 8-10 min. z każdej strony po 5 min., a następnie dodajemy pomidory i cytrynę na grilla rybę podajemy z cytryną, pomidorami oraz pieczywem lub sałatką
zobacz ich smakoliwy z oliwek opakowanie małych kulek mozzarelli 150 ml jogurtu naturalnego łyżka majonezu sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy ,osączamy i studzimy. Przekładamy do miski ,dodajemy pokrojone pomidory ,ogórek ,surimi ,osączonego z zalewy tuńczyka i kulki mozzarelli. Cebulę i pora siekamy ,szklimy na łyżeczce oliwy ,studzimy i dodajemy do sałatki. Jogurt mieszamy
R'n'G Kitchenszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do KuchniSałatka z truskawkami i szparagami to zdecydowanie mój smak .Do tego kilka dodatkowych składników ,które lubicie i danie gotowe .Prosto i smacznie. Składniki: szparagi ,gotujemy 2,3 minuty i przekładamy do zimnej wody na kilka chwil pomidorki koktajlowe ,kroimy na pół i smażymy 3 minuty sałata truskawki ser feta sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Sałatę łączymy z truskawkami . Szparagi
Ladylaura.Przepyszna i sycąca sałatka z dodatkiem jakże aromatycznych anchois i świeżutkimi ekologicznymi jajkami. Taki obiad jest idealny do pracy, bo syci, a nie obciąża, a ponadto jeszcze zdrowy. Nie pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois
SMYKWKUCHNIkanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej
Chocolate Muffin Blogniewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki(...)dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić
Codziennik KuchennyWitamy wszystkich w tę pochmurną niedzielę. Dzień mało motywujący do czegokolwiek, jednak każdego dnia próbujemy stworzyć coś nowego i coś nowego osiągnąć. Każda, nawet mała rzecz
Symfonia SmakówJakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataimprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy, do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami, na który przepis przedstawię Wam w kolejnym poście. To pokazuje, że kiszone cytryny znakomicie sprawdzają się w tradycyjnych daniach marokańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować i dodawać(...)dodatkiem do sałatkowych dressingów, nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym ciekawym pomysłem jest doprawienie kiszoną cytryną sałatek na bazie zbóż (kuskusu, bulguru czy pszenicy farro) lub różnych pilawów. Miąższ kiszonych cytryn oraz zalewa mogą być wykorzystywane do przygotowywania wariacji drinku Krwawa Mary lub innych napojów
Chilli Czosnek i Oliwachrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch... Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją! Składniki: 7-8 łodyg selera naciowego 100 g sera pleśniowego 1/2 dużego granatu 8-10 szt. orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku
Kuchnia MagdaLenyrazu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki do golfa 1 wędzona makrela o wadze 250-300g 1 pęczek szparagów (400-500g) 2 lub 4 jajka L, ekologiczne 8-10 czereśniowych pomidorków 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenpożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego. Ryż z bobem i szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek
Kulinarne przygody GatityŚwięta się zakończyły, trzeba wrócić do formy. Koniec z bezkarnym, nadmiernym jedzeniem ( było smaczne J ). Dzisiaj proponuję surówkę z sałatą lodową i kiełkami. To na dobry
Smaki Ewywielkanocny stół .Sałatka zawiera też inne składniki takie jak jajka, kukurydzę i ogórki konserwowe, dlatego zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie . składniki na 4 porcje słoiczek pieczarek marynowanych 250 g podwójny filet z piersi kurczaka 4 jajka kukurydza z puszki 4 małe ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oliwy z oliwek przepis Fileta
Smakowite Daniaoliwy z oliwek, 1 łyżkę octu (np balsamicznego) i 1 łyżeczkę musztardy. Jeżeli chcecie przygotować sobie większą ilość takiego domowego sosu winegret na zapas to do butelki 1 litrowej wlewamy: 2/4 objętości oliwy, 1/4 objętość octu (np balsamicznego), 1/4 objętości zostaje pusta. Dodajemy 2 łyżki musztadry. Gotowe. Taki sos winegret idealnie nadaje się do wszelkiej maści sałatek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIOKolejna bardzo smaczna i bardzo szybka surówka, doskonała na grilla i do obiadu. Powstała "z potrzeby chwili" :) Obiad prawie dochodzi, a lodówce, z dostępnych warzyw tylko
Kuchnia z widokiem na ogródSzybka i smaczna sałatka z cykorii i cukinii. Surowa cukinia pokrojona w cienkie makaronowe nitki znakomicie w sałatkach się sprawdza. Można to zrobić nożem, jednak najwygodniej "temperówką" do warzyw. Efekt i ładny i szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po protu z białym pieczywem. Polecam! składniki 2 czerwone cykorie 1 cukinia(...)garść koperku 1 cebula czerwona 2 - 3 pomidorki cherry sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu cherry 1/4 łyżeczki płatków paprykowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Koperek posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cukinię
Stare Garyprzygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę. Składniki 1 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go po prostu pokroić w kostkę; 2 suszone pomidory(...)łyżeczka soli morskiej 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej zielonej kolendry 2 łyżki suszonych pomidorów kawaleczki ok.0,5- 1 szklanki oliwy z oliwek (zależnie od wielkości słoika) Ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami , czosnkiem,pomidorami. Tak układamy cały ser. Na zakończenie zalać
w mojej kuchniDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć
W kuchni wieczoremDanie proste i pyszne. Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki
Walijskie Pichcenieskładniki* sałata rzymska* 4 pomidory lub 250 g pomidorków koktajlowych* 4 młodziutkie cebulki ze szczypiorkiem lub 2 czerwone cebulki* 3-4 ogórki małosolne* 3-4 łyżeczki
Mix smakuBardzo lubię sałatki, jak dla mnie mogą zastąpić danie obiadowe, świetne są również na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami, polecam taką sałateczkę.Składniki:250 g mieszanki; sałata lodowa,sałata endywia free i marchewki pokrojonej w cienkie paseczki12 sztuk czarnych oliwek2 pomidory1 duża kulka mozzarelli4 łyżki oleju(lub oliwy z oliwek)4 łyzki
Z Majeczką w kuchni