Składniki na 4 porcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1
Kulinarny karnet ChristopheraW stanie surowym zachowują swoje najcenniejsze właściwości, ale nie każdy takie lubi. Można je ugotować w wodzie, na parze albo też upiec. W każdym bądź razie
mojewypiekiinietylkoowocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już nie będą tylko do mleka. Takie spotkania dają świadomość i radość, bo ciężko je nazwać warsztatami. Pogadałam, pojadłam, a nawet zastanowiłam się trochę nad tym, jak wyglądają moje śniadania
Pasja Smakudoskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar
Apetyczna babeczkaniestety taki jaki jest - są potwornie wielcy i strasznie się to rzuca w oczy. Poniżej wrzucam kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam
Zgrabne Gotowaniejak najbardziej trawione, jednak przepis jeszcze do korekty. Wakacje muffiną zaczęłam i (prawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką
More food, love and dreamsdostać do łóżka śniadanie ;) Taka mała rzecz, a jak cieszy ;) Składniki:1 jajko0,5 papryki czerwonej5 pomidorków koktajlowychrukola5 małych kulek mozzarelli5 oliwek zielonych1 łyżka oliwy z oliwektymianekchlebmasłopieprzsólPRZYGOTOWANIE: Warzywa dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, dodajemy rukolę, odsączone kulki mozzarelli, kilka oliwek i polewamy naszą sałatkę oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Chlebek smarujemy
Aga w kuchnimiejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu restauracji. Można je było zamówić na przystawkę przed kolacją, albo potraktować jako tanią przekąskę jedzoną w ciągu dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;)Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano(...)lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti - była naprawdę pyszna w swojej prostocie.Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro.Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi
Chilli Czosnek i Oliwanawet jak mi się to uda, to nie notuję przepisu, więc i tak nie mam co zamieścić. Ale czas na poprawę. W związku z nachodzącym wielkimi krokami ślubem oraz walką o wymarzoną sylwetkę, potrawy które będę zamieszać na blogu, będą jeszcze bardziej dietetyczne. Mam nadzieję, że i Wy na tym skorzystacie :) Podstawą mojej diety są sałatki warzywno mięsne oraz
Zgrabne Gotowanieogromnymi ( jak z amerykańskiego filmu) dyniami? Przetwarzać, przerabiać i jeść :) Wyhodowane przez mojego tatę dynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś odsłona mojej
Bon Appetit Małgorzatysałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu. To danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak
kulinarnyJasyte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba
W kuchni Karmel-itkitego jak bardzo esencjonalny wywar chcecie otrzymać. Po 2 godzinach gotowania, gdy mięso i warzywa będą miękkie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Nie ma potrzeby używania popularnej przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej
Zawsze głodna!Surówki to świetny dodatek do mięs jak i idealne zestawienie warzyw nadające się na lekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie(...)duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość drobniutko. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy jedną na tarce na dużych oczkach, a druga na małych oczkach. Pomidorki myjemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy przyprawą do sałatek i świeżo zmielonym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatek, słodyczy oraz napojów i drinków. Najlepszy smak LIMMI poczujecie w ciepłej herbatce. Szczególnie teraz , kiedy na dworze jest szaro i pada mokry, drobny śnieżek. Powiem Wam, że będąc na Sycylii, przez tyle lat, tylko raz,przez 10 minut padał drobny śnieg. Było to wzięte za koniec świata, gdyż jednocześnie świeciło słoneczko.Mieszkańcy wybiegli na ulicę i jak
Z Kuchni Do Kuchni