jest uważany za jeden ze skuteczniejszych składników w walce ze zbędnymi kilogramami. Karczoch odpowiednio i smacznie przyrządzony jest rarytasem pierwszej klasy i obłędnie smakuje. Dziś przyrządzimy sobie karczocha tak, jak jest on przyrządzany we wszystkich sycylijskich domach. Myjemy karczocha pod bierzącą wodą, odcinamy łodygę, tę wyrzucamy.Chwytamy za tą część ,gdzie odcinaliśmy łodygę, cała dłonią i energicznie uderzamy karczochem(...)prawdziwym rarytasem. Miękkie, rozpływa się w ustach, prawdziwy skarb dla naszego serca, dlatego też można spotkać karczochy w zalewie lub w oleju. Ale te dodaje się do przystawek czy sałatek. Karczoch nadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów
Z Kuchni Do Kuchniksiążce "Cukinia, bakłażan, dynia" znajdziemy przepisy podzielone na kategorie:1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)uwielbiam :) Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym je podawać, jak uprawiać, jak przechowywać itp... Książka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia
Aga w kuchniczarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością(...)składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. Stosunek ceny do jakości i ilości produktu jak dla mnie jest rewelacyjny. Ja wiem, że będę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimajowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też(...)pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1 kapusta pekińska2 marchewkikawałek pora1 jabłko2 łyżki majonezułyżka jogurtu greckiegosólodrobina cukrukoperekWykonanie:Kapustę szatkujemy. Marchew, jabłko ścieramy na oczkach, pora drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem
Walijskie PichcenieJest to sałatka, która robi prawdziwą furorę w naszej rodzinie. Znika w przeciągu kilku chwil od podania. Jest naprawdę smaczna, świeża i treściwa. A o smaku podsmażonego boczku nie trzeba za bardzo się rozpisywać. Składniki:Mix sałat, lub inne sałaty np sałata rzymska, lodowa...250 g boczku wędzonego, najlepiej nie parzonego150 g sera żółtego2 łyżki śmietany2 łyżki majonezusól, pieprz czarny(...)biały, sok z cytryny do smaku3 - 4 większe pomidory Boczek kroimy w kostkę,smażymy go na patelni bez tłuszczu. Forma jaką kto preferuje, podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;)Pomidory przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w większą kostkę. Fajne są pomidorki koktajlowe, które kroimy tylko na pół. Majonez ze śmietaną mieszamy razem z przyprawami doprawiamy do smaku
Malinowe PocałunkiKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z
mojewypiekiinietylkojest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek(...)wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym na 15 minut, po tym czasie podzieliłem je na trzy części i każdą z nich rozwałkowałem na jak najcieńszy prostokąt, przycinając boki nożem. Na cieście rozłożyłem wcześniej przygotowany farsz, tworząc warstwę o grubości około 1 cm, pozostawiając niewielką ilość wolnego miejsca z boku ciasta. Prostokąty wraz
Wyprawy kulinarnecyklu wieczorny relaks przy winie i serach prezentowałam już lekką sałatkę z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata. Dziś proponuję bliźniaczą w pewnym sensie wariację ze względu ser tego samego producenta. Ser Saloio Gourmet kozi dojrzewający z ziarnami czarnego pieprzu połączyłam z rukolą i pomarańczami. W takim zestawieniu pieprzowa posypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki(...)koziego dojrzewającego z ziarnami czarnego pieprzu Saloio Gourmet1 duża pomarańcza2 łyżki brązowego cukru1 łyżka masła2 garście orzechów nerkowca (opcjonalnie)Uwaga Na zdjęciach nie ma orzechów bo zapomniałam dać :) a jak sobie przypominałam to zdjęcia już były zrobione :)Pomarańcze porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści
Delicious TitbitsBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki(...)ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi a'la matiasBliny
Smakowity Blog Kulinarnywrześniu ubiegłego roku zostałam zaproszona na wieczór panieński. Po ustaleniach wyszło, że mam przygotować owoce. Pomyślałam, że zrobię sałatkę owocową, ale uznałam, że to będzie za proste. Szukałam natchnienia i znalazłam oryginalny sposób podania owoców. Jest pracochłonny, ale efekt końcowy wspaniały: Do przygotowania potrzebne będą: folia aluminiowa nieduża doniczka 2 gąbki florystyczne, jedna mniejsza - do wyłożenia doniczki, druga większa(...)patyki plastikowe, których używa się do balonów dziecięcych lub ja użyłam trzonka od starego tłuczka do mięsa:) Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo to już sprawa indywidualna, jak duży chcemy zrobić okaz:) a jeśli owoce zostaną to na pewno się nie zmarnują : winogrona zielone winogrona czerwone banany mandarynki nektarynki truskawki (będzie bardziej kolorowo) Mniejszą gąbkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku(...)czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy Wykonanie Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głebokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródmaja na 200% procent, przesunęłam egzaminy na następny dzień, a ilość kilometrów, które pokonałam mocno przekroczyła moje miesięczne rekordy. Mało spałam, ale było świetnie i nie żałuję żadnej decyzji. Jak się domyślacie dotarłam na Food Blogger Fest, a zawdzięczam to głównie mistrzowi kierownicy czyli Marcie, a Agnieszce, Gosi i Karinie dziękuję za świetne towarzystwo. Byłam na pierwszych dwóch(...)przyglądałam się z holu podczas rozmów i konsumowania różnych przysmaków. W tym roku ze sponsorów został tylko E.Wedel, a dołączyli Samsung, Nespresso i olej Kujawski. Dzięki nim było zdrowo (sałatki), słodko (pyszne czekoladki) i ożywczo (różnego rodzaju kawy). Sponsorzy zapewnili nam także ogrom paczek, z którymi każdy uczestnik konferencji wrócił do domu. Jednak moim największym odkrycie i hitem
Pasja Smakusera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy, kroimy na szóstki lub ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy(...)minut od czasu do czasu mieszając składniki. Gruszki studzimy. Gdy osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach szpinaku i polewamy wg uznania płynem jaki zebrał się w rondelku. Całość posypujemy skruszonym serem pleśniowym i jemy :) Smacznego
Taste Of My DaySkładniki:sałata lodowamarchewkapietruszkakawałek białej kapustypół ogórka zielonegopomidorporkopereksólodrobina cukru2-3 łyżeczki olejuWykonanie:Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por
Walijskie Pichcenie