kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli
Kulinarne przygody GatityProsta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki. Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta.Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej.Składniki:400g bobu świeżego lub mrożonego200g sera fetasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniełyżki soku z granatu pieprz Wykonanie: Ogórka kroimy w kostkę/plasterki - jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. *Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć
Powiedz dietom nieSałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam(...)się być delikatnym, smacznym kąskiem. So szpinaku podchodziłam dłużej z rezerwą. Zmielonego nie ruszę do dziś, ale świeże liście to zupełnie inna bajka. Są soczyste i wcale nie smakują jak szpinak. Nawet uduszone w dużych kawałkach już mnie nie przerażają, pod warunkiem, że dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne
Smaczna Pyzarodzaj używanej soli. To był mój błąd, ponieważ więcej ogórków wyrzuciłam niż zjedliśmy. A kupne w zupie, sałatce jarzynowej czy do obiadu to już nie to samo. Więc powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki
Malinowe Pocałunkipadnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była taka, jaką lubię - pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym razem. Wszystko się zgadzało, była taka, jak zawsze, ale niestety nie do końca. Okazało się, że zamiast makreli wędzonej na ciepło przywieźliśmy do domu… wędzoną na zimno. Składniki: - 2 duże makrele wędzone na zimno- masło(...)dopiekamy. Makrele odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone, obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i dzielimy na kawałki. Ponieważ ta makrela jest dosyć słona, nie potrzeba używać soli, a wręcz przeciwnie – sałatkę trzeba będzie trochę odsolić. Dodajemy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, olej sezamowy, cebulkę prażoną oraz podprażony na suchej patelni sezam. Sałatkę delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby.Sposób na makrelę
mojewypiekiinietylkoTroszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stoleSkładniki:1 brokuł-500gpuszka groszku zielonegopuszka kukurydzysól,pieprz do smaku- ja używam Kamis2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezuWykonanie:Brokuła gotujemy ok 5 minut(...)osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchniDzisiaj przypada post sałatkowy. Pyszna, łatwa i na pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa
NA MOIM TALERZUDziś przedstawiam odpowiedź na pytanie: jak wyhodować kiełki w domu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc(...)supermarketach, przeznaczone do wysiania ich w ogródku zawierają pestycydy. Moje nasiona pochodzą ze sklepu internetowego Skworcu: http://skworcu.com.pl i gorąco je polecam, bo są tanie i dobrej jakości. Oto jaki mamy tam wybór: Kozieradka Fasola mung Rzodkiewka Mieszanka na kiełki (świetnie dobrane smaki i proporcje, polecam!) Koper ogrodowy Pszenica Rzeżucha Najważniejsze pytanie: Jak wyhodować kiełki w domu
Szefowa kuchnijest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz(...)Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem. Pyszne, zdrowe i nie trzeba się nimi zbyt długo zajmować :) a jeśli jego smak
Kitchens Alphabetnajpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale : rubid(...)przeziębień. Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować buraki w kuchni,z e względu na dużą zawartość cukru. Składniki na sałatkę - 4 porcje: 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków 1 cebula 1 jabłko 1 duża łyżka oleju lnianego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny dzień Wyzwania i temat zioła. Więc nie będzie o niczym innym, jak o mojej ulubionej bazylii. Mam swoją, dokupuję też na targu co jakiś czas nową, bo moja wiecznie oskubana :) Dodaję ją do wszystkiego : sałatek, kanapek czy makaronu. A Wy jakie zioła używacie w swojej kuchni? Ziołowy wpis u Sabiny oraz Doroty
Magiczne Życie Marty- Kaziu, dlaczego nie jesz? – pyta pani – Przecież przed obiadem krzyczałeś, że jesteś głodny jak wilk?!- A czy pani widziała wilka jedzącego szpinak?! –
mojewypiekiinietylkoPodstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :) Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a
Walijskie Pichcenienaleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".Osobiście - nienawidzę takich
Czarnawisienka