Jednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna smaku. Wystarczy mieć dobre pomidory i trochę czerstwego chleba. Co jednak zrobić zimą, kiedy dojrzałe pomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli
Ugotowane pozamiataneWitajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing
Kuchnia PROzdrowotnaKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić
Kuchnia smakówmajonez , ale bez przesady .. Warto też w życiu zrobić coś innego niż sałatkę z majonezem Ten przepis jest majo free Pyszna lekka sałatka , najlepsza była by ze świeżą kolendrą , ale suszone listki w obliczu panującej wszechobecnie zimy też dały radę i powstało naprawdę smaczne danie Lekkie , pyszne i optymistycznie kolorowe , w sam raz na kolację Składniki : 3 pomidory typu pasta(...)listkami kolendry , octem ,miodem , oliwą , solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy na jakieś 30 minut do połączenia smaków . Serwujemy schłodzoną . Czasami mniej znaczy więcej , tak jest w tej sałatce , niewiele składników i prostota smaku . Pycha Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kolorowa sałatka z kolendrą , majo free ;) pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego(...)dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia
Monia miesza i gotujeBardzo smaczna sałatka ,szybka do zrobienia ,ładnie wygląda podana na dużym talerzu,delikatna w smaku.Do jej użycia użyłam świeżych,dużych śliwek ,a zimą używam suszonych. żółty ser starty na tarce o dużych oczkach 1 ząbek czosnku 1 słoiczek majonezu 4 duże świeże śliwki 2 ugotowane jajka pęczek szczypiorku śmietana 12% pokrojone orzechy laskowe lub włoskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Taką sałatkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChrupiące ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Chrupiące ogórki konserwowe. Przepis na ogórki konserwowe na zimę. Te małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku. Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują
Moja Książka KucharskaZimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią
Sajkofanka smakumąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać? Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Kuchnia w opałachTwarde i jędrne domowe ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę . składniki na 5 litrowych słoików 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych 10 ząbków czosnku 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 łodyga kopru
Smakowite Daniaczosnkowy. Ja użyłam dziś koperkowego i estragonowego i muszę przyznać, że fajnie podkręciły smak zalewy. Na pewno świetnie sprawdzą się w różnych sałatkach czy surówkach. Ale dziś akurat są ogóreczki, które będą jak znalazł na zimę. A na dowód jakości produktów tej firmy są certyfikaty i nagrody : Znak jakości Q, czy Złoty Laur Konsumenta. Tak więc mam nadzieję, że następne
Ewa w kuchnidodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchniLekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków koktajlowych(...)małych śliwkowych Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka ziół do sałatek Selera umyć, pokroić w paseczki. Ogórki odcedzić, pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku. Pomidory umyć, pokroić w paski. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. W kubku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać
Czerwień i błękitSezon grypowy w pełni, pogoda Nas jakoś tej zimy nie rozpieszcza, momentami pogubić się można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży Olej(...)koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy delikatnie.Na wierzch posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika Do przygotowania surówki użyłam oleju lnianego ze sklepu ZIELONY NURT Aromatyczne suszone pomidory, czosnek i bazylię dostałam
Z Majeczką w kuchniOwoce egzotyczne zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Smaczne, kolorowe, dodają energii nawet w zimowe, ponure i mokre dni. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w wytrawnych duetach . Zdrowe, pełne witamin i coraz częściej dostępne w Polsce sprawiają, że z czystej ciekawości kupujemy egzotyczne owoce. Niektóre z nich można zamrozić, podzielić na porcje, w woreczkach i wyjąć, gdy tylko mamy ochotę(...)owocami morza. Ostatnio trwa tygodniowa promocja na cytrusy w jednym z popularnych marketów, mają naprawdę smaczne i słodkie pomarańcze i pyszne cytryny. Zima to idealny czas na wzmocnienie odporności organizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus
Moja smaczna kuchnia