Jakże się myliłam! Teraz już wiem, że sekretem prawdziwej sałatki greckiej jest dobrej jakości oliwa z oliwek i ser feta . Niestety, ale najzwyklejsze dostępne w sklepach oliwy i sery nie oddadzą smaków prosto ze słonecznej Grecji. Dzięki uprzejmości firmy Greckie Przysmaki miałam okazję odtworzyć prawdziwą sałatkę grecką w domowym zaciszu, zimą i podczas pandemii! Wykorzystana przeze mnie oliwa z oliwek
WegePrzepisJakże się myliłam! Teraz już wiem, że sekretem prawdziwej sałatki greckiej jest dobrej jakości oliwa z oliwek i ser feta . Niestety, ale najzwyklejsze dostępne w sklepach oliwy i sery nie oddadzą smaków prosto ze słonecznej Grecji. Dzięki uprzejmości firmy Greckie Przysmaki miałam okazję odtworzyć prawdziwą sałatkę grecką w domowym zaciszu, zimą i podczas pandemii! Wykorzystana przeze mnie oliwa z oliwek
WegePrzepiswłasne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których zrobiłam pyszną sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg żółtej cukinii 1 kg zielonej cukinii 5 cebul 4-5 papryk (żółta, zielona, czerwona) 1 łyżka soli 8 ziaren ziela(...)angielskie, liście laurowe. 5. Składniki zalewy zagotować. Wlać do miski, całość wymieszać. Pozostawić na 24 godziny i w międzyczasie kilka razy przemieszać. 6. Do umytych i osuszonych słoików przełożyć sałatkę. Pozakręcać i pasteryzować około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru
Taste Therapyzrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia się
Weekendy w domu i ogrodzieznudzą, bo wiemy, że lada chwila sezon dobiegnie końca. Dziś mam dla Was pyszną lekką ale sycącą sałatkę. Przyznam szczerze, że nigdy nie przepadałam za sałatkami z samym „zielskiem” ;) W zimie zawsze przyrządzam je z dodatkiem kasz, a w lecie wzbogacam je warzywami strączkowymi. Bób i kukurydza świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami takimi jak pomidory malinowe(...)serka koziego, aromatyczny dressing, chrupiące orzeszki piniowe oraz czarnuszka. Wszystko co lubię, w jednej miseczce :) Na 3 -4 porcje: ok. 150 g roszponki pół szklanki ugotowanego bobu (bób do sałatek gotuję dzień wcześniej i dodaję do dań zimny) 170 g kukurydzy złocistej Bonduelle szklanka truskawek 2 pomidory malinowe odrobina twardego dojrzałego […] Artykuł Sałatka z bobem, kukurydzą, truskawkami i kozim
Mienta blogBuraczki na zimę zaprawiam co rok. To gotowa sałatka w słoiczku. Cała moja rodzina cieszy się ich delikatnym smakiem. To świetny dodatek do obiadu np. kotletów, czy tez zrazów. Zimą można też ż otworzyć gotowy słoiczek i użyć do zupy buraczanej. Składniki; buraczki cukier ocet sól pieprz Wykonanie: Buraczki umyć,ugotować do miękkości.Ostudzone obrać ze skórki i zetrzeć
Olcia gotuje!Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml 2 kg pomidorów (twardych) 300 g cebuli na zalewę: 1 litr wody 100 ml octu 10% 4 łyżki cukru (około 60 g) 3 łyżeczki soli (około(...)duże listki laurowe 6 goździki około 10 ziaren pieprzu czarnego oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=Y1M1ugzk9VY Przygotowanie : Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Pokrojone pomidory
Uwaga Babcia Gotujewiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę. Zanurzam główki we wrzątku
Wiem co jemZimą nie ma co liczyć na świeże warzywa, więc trzeba ratować się np. konserwowymi. Dlatego dziś mam dla Was przepis oparty właśnie o nie. Sałatka ze szparagami konserwowymi, korniszonami, jajkiem i wędliną to propozycja w sam raz na jakąś imprezę. Jest prosta i pyszna. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu Sałatka ze szparagami konserwowymi Prosta i pyszna sałatka Składniki
Natka PietruszkiOstatnim przepisem w tym roku będzie sałatka owocowa Postawiłam na nią ponieważ jest zrobiona z owoców dostępnych również zimą, ale przede wszystkim jest strasznie kolorowa! Taka sałatka sprawi, że Wasz stół na Sylwestra będzie mienił się różnymi kolorami. Nie jest to klasyczna sałatka owocowa (przepis na taką na pewno jeszcze się pojawi) ponieważ dodałam do niej kolorowe galaretki
PatiGotujeTeraz latem kiedy jest ogromny wybór świeżych warzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje(...)wlać do garnka,wsypać cukier i przyprawy,zagotować i wystudzić. Następnie zalać zalewą poszatkowane warzywa,dokładnie wymieszać i zostawić jeszcze na ½ godziny aby się przegryzło. Przygotowane słoiki napełnić sałatką ,zalać resztkami zalewy,która zostanie w misce,szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Z podanej porcji wyszło 14 słoików
Kolorowa kuchnia Elkisałatkę z przepisu koleżanki Jagody robię od kilkunastu lat i zawsze jest tak samo pyszna. Idealna zimą, gdy mało jest świeżych owoców, stąd sałatka zimowa. Ale zawsze kontrowersje budzi dodatek majonezu. Zapewniam, że jest to składnik idealny. Składniki na 8 osób: ? 5 bananów ? 5 sztuk kiwi ? 3 pomarańcze ? 1 puszka ananasów ? 1 puszka kukurydzy ? 1 cytryna ? 1 łyżka majonezu Wykonanie
To co kochamsałatkę z przepisu koleżanki Jagody robię od kilkunastu lat i zawsze jest tak samo pyszna. Idealna zimą, gdy mało jest świeżych owoców, stąd sałatka zimowa. Ale zawsze kontrowersje budzi dodatek majonezu. Zapewniam, że jest to składnik idealny. Składniki na 8 osób: • 5 bananów • 5 sztuk kiwi • 3 pomarańcze • 1 puszka ananasów • 1 puszka kukurydzy
To co kocham