Dzień dobry :-) Mrozik dziś w Rzeszowie był spory, ale fajnie, że mamy zimę. Ja mam dla Was przepis na pyszną sałatkę. Lekką z dużą ilością zieleniny. Mamy tutaj roszponkę, mix młodych listków, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, fetę i prażony słonecznik. To wszystko skropione oliwą z oliwek. Sałatka jest pyszna. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie
kruche babeczkiPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z
Moja DelicjaSprawdzony przepis na kiszone ogórki. Chyba każdy z nas przygotowuje na zimę zapas ogórków kiszonych. Pachnące, chrupiące ogórki do sałatki jarzynowej, zupy ogórkowej, kanapek mmmm pycha. Ja chciałabym się dzisiaj podzielić swoim przepisem, takie ogórki robi moja mama i takie robię teraz ja. Od kilku lat robię ogórki bez dodatku chrzanu, jednak z dużą ilością czosnku. Zawsze wychodzą chrupiące
To co lubię - gotuję i polecamWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z
Uwaga Babcia GotujeWachowicz Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę Leczo z cukinią i mięsem mielonym Dżem z cukinii The post Siekane kotlety z kurczaka i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeodżywczych. Taka forma konserwacji pomaga zachować w nich to co najwartościowsze, nadając jednocześnie nowych walorów zdrowotnych. Rzodkiewki zakisiłam latem, kiedy były najlepsze. Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują
mojewypiekiinietylkoodżywczych. Taka forma konserwacji pomaga zachować w nich to co najwartościowsze, nadając jednocześnie nowych walorów zdrowotnych. Rzodkiewki zakisiłam latem, kiedy były najlepsze. Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują
mojewypiekiinietylkoPAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków
Moja Książka KucharskaCzas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę. Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu. Składniki: 3 kg papryki 2 duże cebule zalewa 3 L wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo na każdy słoik
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę
Qchnia po prosturoku znowu obrodziły cukinie. Nie jesteśmy w stanie ich przejeść dlatego też zrobiłam wypróbowany już przepis na sałatkę z papryką w słodko kwaśnej zalewie. W zimie będzie jak znalazł. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 mniejsze czerwone papryki 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1,5 łyżki soli morskiej Zalewa: 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru
Ala piecze i gotujepierwszych przymrozków chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija
Wędrówki po kuchniWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchnijasna. Dla mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików na zimę. No cóż, u mnie poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku . Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być
zadanie-gotowaniewiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe
Kuchnia z widokiem na ogród