Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym masłem i siekanym koperkiem. Pycha! Trzeba jednak powiedzieć, że jest danie(...)przyrządzić, ale wersja z pecorino jest najlepsza. Owczy, twardy ser i wyrazistym smaku doskonale komponuje się z równie aromatycznym, charakternym bobem. Zamiast pecorino można użyć parmezanu, albo ostrego cheddara. Warto jednak na początek popróbować bobu z pecorino. Nie jest to tani ser, ale nie jest to też ser kanapkowy, który plastrami kładzie się na chleb. To raczej przyprawa dozowana oszczędnie
Niedzielny kucharzProponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym masłem i siekanym koperkiem. Pycha! Trzeba jednak powiedzieć, że jest danie(...)przyrządzić, ale wersja z pecorino jest najlepsza. Owczy, twardy ser i wyrazistym smaku doskonale komponuje się z równie aromatycznym, charakternym bobem. Zamiast pecorino można użyć parmezanu, albo ostrego cheddara. Warto jednak na początek popróbować bobu z pecorino. Nie jest to tani ser, ale nie jest to też ser kanapkowy, który plastrami kładzie się na chleb. To raczej przyprawa dozowana oszczędnie
Niedzielny kucharzprzepis na grillowane kotlety z jagnięciny. Składniki dla 2-3 osób: 6 kotletów jagnięcych z kostką 1 duży ząbek czosnku sok z pół cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka zioła prowansalskie sól i pieprz do smaku świeże gałązki ziół (np. rozmarynu, tymianku) Przygotowanie grillowanych kotletów jagnięcych: Kotlety doprawiamy solą(...)godziny. Patelnię grillową smarujemy olejem, rozgrzewamy i układamy na niej kotlety. Grillujemy na rumiano z obu stron po 3-4 minuty. Dekorujemy świeżą gałązką ziół i podajemy np. z sałatką z kaszy bulgur z pomidorów, ogórka, oliwek i kaparów. Smacznego! The post Kotlety z jagnięciny. Kotlety jagnięce z kostką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSalsa z ananasem i kolendrą, pyszny dodatek do dań Szukasz czegoś smacznego, odświeżającego .. innego smaku :) Oj, to polecam tą salsę, którą możemy też uznać za sałatkę ;) Salsa z ananasem i kolendrą. Salsa z ananasem i kolendrą, to zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam smak słodkiego ananasa, uwielbiam kolendrę, uwielbiam smak chili a jak wymieszamy wszystkie składniki z sokiem z limonki(...)grubo pokroimy ananasa uzyskamy inny smak, inną konsystencję dania – warto znaleźć swoje ulubione połączenie. Salsa z ananasem i kolendrą 1/2 ananasa pęczek kolendry 1/2 limonki 1/ 2 małej ostrej papryczki chili Ja kupiłam od razu pół ananasa, dobrze go obwąchać w sklepie żeby wiedzieć czy jest odpowiednio dojrzały. Jeśli obwąchując go nie poczujemy nic – to jeszcze
Kuchnia na wzgórzuOśmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA(...)łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól
Karo in the Kitchensałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-)Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)smaku.Składniki:1/2 dużego kalafioraworeczek ryżu (100g)wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie1 cebulabiała część pora1 czerwona papryka1 jajkołyżka ukwaszonej śmietanyok 100g sera zółtegosólpieprzodrobina cukrusłodka i ostra paprykałyżka olejuWykonanie:Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
Walijskie Pichcenieniedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.Składniki na 30 malutkich babeczek:Kruche ciasto:250 g mąki;100 g masła;1 jajko;1 łyżka śmietany 18%;sól.Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy(...)kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy:200 g pieczarek;100 g sera żółtego;szczypior;koperek;sól, pieprz, ostra papryka,łyżeczka masła.Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypior
MiksturownikDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food Squaresól 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jak będzie usmażony to przełożyć na talerzyk. 2. Na pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, później dodać paprykę pokrojoną w paski, marchewkę pokrojoną w plasterki albo(...)mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-) Podajemy z ryżem i sałatką
kruche babeczkiosuszamy, kroimy w plastry i oprószamy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy ketchup, koncentrat, musztardę, wodę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, szczyptę pieprzu oraz ostrej papryki i przeciśnięty czosnek *** *** Cebulę kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia *** *** Na cebulę wykładamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy resztę cebuli *** *** Na wierzchu wykładamy drugą część(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Karkówka pieczona w ketchupie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemszynkę zawijam szparagi, jajko, sałatkę warzywną....każdego roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera(...)kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Pasta powinna być dość ostra-ale to kwestia gustu. Taką pastę owijamy w szynką i zalewamy żelatyną lub owijamy listkiem sałaty
Kopystką po garachtradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku(...)daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody GatityŚledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki(...)oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz Przygotowanie Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu
e-PrzepisyKulinarneJakiś czas temu odkryłam kaszę BULGUR . Do niedawna jeszcze mało znana w Polsce, rzadko wykorzystywana, ostatnio zyskuje coraz większą popularność i sympatię wśród zwolenników pysznego i
Ostra na SłodkoOgólnie nie należę do kebabożerców, ale mój mąż już tak :-) I tak to jakoś poukładane, że jak on coś lubi, to ja lubię to przygotować w
Czary - gary w kuchniMiałam sporą porcję mięsa z rosołu i zastanawiałam się jak je wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem J Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam(...)kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kaparów 100ml kwaśnej śmietany Sól, pieprz Zioła: majeranek, oregano, bazylia Przyprawy: papryka słodka i ostra 1 jajko Odrobina sezamu Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż się zeszkli i lekko zrumieni. Obierając mięso z kości pamiętajcie
Codzienne Gotowanie