Zjem wszystko, każdą ilość! Najważniejsze, żeby było ładnie, kolorowo i smacznie. Z czym podawać naleśniki faszerowane brokułami? W związku z tym, że ja lubię pikantne dania, to polałem je ostrym sosem. Polecam również podawanie z sosem ziołowym, sojonezem czy jogurtem. Takie “białe” sosy bardzo fajnie będą współgrały zarówno z brokułem, jak i pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie(...)klasyczne, wykonane z tego przepisu, ale zawsze jest jakaś alternatywa. Jeśli lubisz takie klimaty smakowe, jak w tym daniu, to posmakuje Ci z pewnością tajska sałatka z tofu . Koniecznie musisz spróbować. Artykuł Naleśniki z brokułami pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanPomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na
niecodziennikparyprzymrozki , które zabiły moje pomidory , zmuszona byłam zrobić coś z ich owoców . Masa zielonych nieco zmaltretowanych wisiała na sczerniałych krzakach , a kury już patrzeć na nie nie chciały .. Cóż sałatki z zielonych pomidorów jakoś u nas nikt tknąć nie chce . Zaryzykowałam i zrobiłam eksperymentalną porcję leczo , na bazie zielonych pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już(...)mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych niedojrzałych papryk 5 ząbków czosnku 3 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki sól do smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka , paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i także kroimy w kawałki . Pomidory kroimy w kostkę , dość dużą żeby się nie rozpaćkały
Ogrodnik w podróżygruntowych 4 płaskie łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru półtorej szklanki octu 10 % 8 łyżek oleju kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego Dodatkowo: 1 główka czosnku 2 łyżki ostrej mielonej papryki Wykonanie pikantnych ogórków bez pasteryzacji: 1. Ogórki: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki odstawiamy na 6 godzin(...)czosnek i paprykę i mieszamy. Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu ogórki mieszamy. 3. Do słoików: Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków. 4. Do spiżarni: Słoiki dokładnie zakręcamy i przenosimy do spiżarni. Nie pasteryzujemy. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki
mojej kuchniSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki
w mojej kuchniRemont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta. Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba
Dzieje kuchennej Wiewiórykości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek(...)Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościZrobiłem sobie przed zakupami weekendowymi przegląd lodówki i od soboty go posiadawszy, już nie mogę patrzeć na tego wielkiego melona, który jest schowany za sałatą. Ile
BaRepasbazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej(...)pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite lub woda mineralną i kostkami lodu. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąGulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem
Cztery Fajeryposmaku, ale też pomaga nadać odpowiednią strukturę. Falafele będą świetnym pomysłem na wegański obiad. Pełne pożywnego białka roślinnego z ciecierzycy, a dzięki dodatkowi tahini także zdrowych tłuszczów. W towarzystwie sałatki i hummusu będą prawdziwą orientalną ucztą. Sprawdzą się także w roli małej przekąski, warto więc przygotować od razu większą ilość. Można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do kilku(...)Pieczony falafel Recipe by Healthy Creations Servings 9 falafeli Składniki Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki Szklanka ciecierzycy Łyżka pasty tahini Sok z połowy cytryny Kumin, ostra, słodka oraz wędzona papryka, cynamon, sól Łyżka mąki z ciecierzycy Około ćwierć szklanki wody Wykonanie Ciecierzycę namoczyć na najmniej 8 godzin Następnie zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej
Healthycreations.plSkładniki: * 60 dkg piersi z kurczaka * 3 żółtka * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki śmietany * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * pieprz (opcjonalnie) * olej do smażenia Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony(...)odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. Podawałam z ziemniakami i sałatką. Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! Lidka Artykuł Drobiowe kotleciki
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: * 60 dkg piersi z kurczaka * 3 żółtka * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki śmietany * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * pieprz (opcjonalnie) * olej do smażenia Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony(...)odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. Podawałam z ziemniakami i sałatką. Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjążelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku(...)papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru pudru pieprz Wykonanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i schładzamy. Stek z tuńczyka oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny
Smak mojej kuchniroślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco(...)kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego drobno posiekany ząbek czosnku do dekoracji jogurt naturalny, natka, chipsy z czosnku, itp. Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy lekko olej
Zasmakuj Kuchniwodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę(...)Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku pieprz
Bananowe PoleSKŁADNIKI: - 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina) - duża cebula (posiekana) - kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany) - łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak ktoś lubi ogień) - łyżeczka papryki słodkiej - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚĆ W MISCE i bardzo dokładnie wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki(...)KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ , ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby pod spodem była blacha, bo inaczej nie doczyścisz piekarnika przez tydzień) CEVAPY PODAŁAM Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ , ale równie dobrze będzie smakowało z tzatzikami
Kuchnia bezglutenowa LoliWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciepłymi promieniami słońca - zupełnie inaczej wtedy zaczyna się dzień (chyba każdy to uwielbia). Często, gdy robi się cieplej poszukujemy czegoś smacznego, ale i lżejszego, dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon(...)oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz po 1 łyżeczce kolendry i gorczycy przetartej w moździerzu Przygotowanie: Ryż sporządzamy według instrukcji
Symfonia SmakówSmaczne i zdrowe kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy
Tajemnice SmakuPieczone warzywa doprawione – zdrowa propozycja na obiad lub dodatek do mięsa, surówki, dipów wszelakich. Zbliża się wiosna, za chwilę stragany przepełnią się świeżymi rozmaitymi warzywami
Zasmakuj KuchniBardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny
Dzieje kuchennej WiewióryCodzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale
Dzieje kuchennej WiewióryLubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który
Trzeci talerz