spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło. A przy okazji poczytacie też o najważniejszym kuchennym gadżecie, czyli(...)długość 20 cm nóż do mięsa, długość 20 cm Co wyróżnia noże Shikoku? Ostrze wykute z wysokiej jakości stali nierdzewnej 5Cr15Mov (Chrom –Molibden – Wanad), dzięki temu nóż pozostaje ostry przez długi czas, odporny na korozję i jest bardzo wytrzymały Żłobienia Granton na powierzchni ostrza zapobiegają przyklejaniu się krojonych produktów do noża Ergonomiczna, miękka w dotyku i antypoślizgowa rękojeść zapewniająca
Kulinarne przygody Gatityochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem. Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów(...)mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie gałązka selera naciowego, ok. 150 g koncentratu pomidorowego, ok. 1 i 1/2 szklanki wody przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia ok. szklanki ulubionego startego żółtego sera lub mozzarelli Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, przygotowanie: Przygotować szybki sos boloński: mięso smażyć kilka minut
Lekcje w kuchniZjem wszystko, każdą ilość! Najważniejsze, żeby było ładnie, kolorowo i smacznie. Z czym podawać naleśniki faszerowane brokułami? W związku z tym, że ja lubię pikantne dania, to polałem je ostrym sosem. Polecam również podawanie z sosem ziołowym, sojonezem czy jogurtem. Takie “białe” sosy bardzo fajnie będą współgrały zarówno z brokułem, jak i pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie(...)klasyczne, wykonane z tego przepisu, ale zawsze jest jakaś alternatywa. Jeśli lubisz takie klimaty smakowe, jak w tym daniu, to posmakuje Ci z pewnością tajska sałatka z tofu . Koniecznie musisz spróbować. Artykuł Naleśniki z brokułami pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanPomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na
niecodziennikparyprzymrozki , które zabiły moje pomidory , zmuszona byłam zrobić coś z ich owoców . Masa zielonych nieco zmaltretowanych wisiała na sczerniałych krzakach , a kury już patrzeć na nie nie chciały .. Cóż sałatki z zielonych pomidorów jakoś u nas nikt tknąć nie chce . Zaryzykowałam i zrobiłam eksperymentalną porcję leczo , na bazie zielonych pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już(...)mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych niedojrzałych papryk 5 ząbków czosnku 3 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki sól do smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka , paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i także kroimy w kawałki . Pomidory kroimy w kostkę , dość dużą żeby się nie rozpaćkały
Ogrodnik w podróżygruntowych 4 płaskie łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru półtorej szklanki octu 10 % 8 łyżek oleju kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego Dodatkowo: 1 główka czosnku 2 łyżki ostrej mielonej papryki Wykonanie pikantnych ogórków bez pasteryzacji: 1. Ogórki: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki odstawiamy na 6 godzin(...)czosnek i paprykę i mieszamy. Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu ogórki mieszamy. 3. Do słoików: Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków. 4. Do spiżarni: Słoiki dokładnie zakręcamy i przenosimy do spiżarni. Nie pasteryzujemy. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki
mojej kuchniSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki
w mojej kuchniRemont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta. Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba
Dzieje kuchennej Wiewiórykości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek(...)Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościZrobiłem sobie przed zakupami weekendowymi przegląd lodówki i od soboty go posiadawszy, już nie mogę patrzeć na tego wielkiego melona, który jest schowany za sałatą. Ile
BaRepasbazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej(...)pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite lub woda mineralną i kostkami lodu. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąGulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem
Cztery Fajeryposmaku, ale też pomaga nadać odpowiednią strukturę. Falafele będą świetnym pomysłem na wegański obiad. Pełne pożywnego białka roślinnego z ciecierzycy, a dzięki dodatkowi tahini także zdrowych tłuszczów. W towarzystwie sałatki i hummusu będą prawdziwą orientalną ucztą. Sprawdzą się także w roli małej przekąski, warto więc przygotować od razu większą ilość. Można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do kilku(...)Pieczony falafel Recipe by Healthy Creations Servings 9 falafeli Składniki Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki Szklanka ciecierzycy Łyżka pasty tahini Sok z połowy cytryny Kumin, ostra, słodka oraz wędzona papryka, cynamon, sól Łyżka mąki z ciecierzycy Około ćwierć szklanki wody Wykonanie Ciecierzycę namoczyć na najmniej 8 godzin Następnie zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej
Healthycreations.plSkładniki: * 60 dkg piersi z kurczaka * 3 żółtka * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki śmietany * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * pieprz (opcjonalnie) * olej do smażenia Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony(...)odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. Podawałam z ziemniakami i sałatką. Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! Lidka Artykuł Drobiowe kotleciki
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: * 60 dkg piersi z kurczaka * 3 żółtka * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki śmietany * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * pieprz (opcjonalnie) * olej do smażenia Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony(...)odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. Podawałam z ziemniakami i sałatką. Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjążelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku(...)papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru pudru pieprz Wykonanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i schładzamy. Stek z tuńczyka oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny
Smak mojej kuchniroślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco(...)kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego drobno posiekany ząbek czosnku do dekoracji jogurt naturalny, natka, chipsy z czosnku, itp. Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy lekko olej
Zasmakuj Kuchniwodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę(...)Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku pieprz
Bananowe PoleSKŁADNIKI: - 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina) - duża cebula (posiekana) - kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany) - łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak ktoś lubi ogień) - łyżeczka papryki słodkiej - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚĆ W MISCE i bardzo dokładnie wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki(...)KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ , ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby pod spodem była blacha, bo inaczej nie doczyścisz piekarnika przez tydzień) CEVAPY PODAŁAM Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ , ale równie dobrze będzie smakowało z tzatzikami
Kuchnia bezglutenowa LoliWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość