Spring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi. Ja postawiłam na fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką(...)ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w paski. Arkusz papieru
Kuchnia MagdaLenySpring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi. Ja postawiłam na fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką(...)ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w paski. Arkusz papieru
Kuchnia MagdaLenypomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej ciecierzycy z jej wywarem (do sałatki na przykład), połączymy z jedną puszką pokrojonych pomidorów, dodamy tymianek, prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu i w wersji(...)łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 szczypta kuminu rzymskiego 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne (albo 1/2 świeżej ostrej papryczki bez pestek) 1 łyżeczka grubej soli mineralnej 1 garść posiekanej natki kolendry Wykonanie: Ciecierzycę opłukać, zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie namoczone ziarna ponownie opłukać pod bieżącą
Wino Francja Kuchniawege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego wiosennego menu. Młoda kapusta kojarzy się zazwyczaj z duszoną z koperkiem lub sałatką. Może także stanowić świetną bazę innych dań obiadowych, w szczególności takich jak potrawki w roli głównej z ziemniakami czy kaszą. Bardzo dobrze komponuje się z marchewką, pomidorami i sporą ilością(...)główki 1 puszka zielonej soczewicy 1 puszka pomidorów w puszce 700g młodych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 mały pęczek koperku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 szklanka wody Sól Pieprz Przygotowanie: Młodą kapustę poszatkować. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Ziemniaki i marchewkę obrać. Marchewkę pokroić
Fabryka pomysłówmini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też(...)kabab: – 2 spore piersi z kurczaka -6 łyżek jogurtu greckiego – 3 ząbki czosnku – 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku
nietylkopasta.plwspominając już o kwestiach zdrowotnych. Jednym z genialnych pomysłów, który często wykorzystuję są... pieczone warzywa! A najlepiej takie, które można nadziać jakimś przepysznym farszem i podać z lekką sałatką lub innymi, również zapiekanymi warzywami. Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich(...)przyprawami i suszonymi warzywami, a wiecie, nie chciałam marnować jedzenia, tym bardziej że skład był zachęcający! Finalnie i tak doprawiłam ją na swój sposób- czyli na pomidorowo i ostro. Wy również doprawcie ją wg własnego uznania! Osobiście polecam sporo pieprzu, czerwonej papryki i warzywa typu drobno posiekana cebulka lub czosnek. 👌 Składniki: na jedną porcję - jedną paprykę 1 papryka zielona
Kuchnia Elliekosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią(...)patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku Wykonanie: Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy
Smak mojej kuchniMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Młode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem
To co kochamcytryny dają orzeźwiającą świeżą nutę, a czosnek i papryczka szczyptę pikanterii. Hummus świetnie smakuje z chlebkiem Naan , chipsami, bagietką lub tortillą. Dziś na obiad podałam hummus z krewetkami, sałatką Coleslaw i chlebkiem Naan. Wyśmienite, proste danie gorąco polecam! Print Hummus z dyni i cieciorki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniała jesienna pasta do chleba(...)Ingredients 230 g cieciorki z puszki 100 g puree z dyni 40 g pasty sezamowej tahini garść zielonej kolendry 1/2 sztuki sok z cytryny sól do smaku 1 szczypta ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku Instructions Cieciorkę wyjąć z puszki i odsączyć z płynu. W blenderze zmiksować odcedzoną cieciorkę i czosnek na jednolitą masę. Dodać
SprawdzonaKuchnia.plsałatka jest bardzo dobra, ale…. ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sałatka bez majonezu to dla mnie nie sałatka;) i tak, po jej spróbowaniu, uznałam, że czegoś mi brakuje i dodałam do niej 2 łyżki majonezu… Wiem, to już uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie(...)konserwowych 50-80 g salami 1-2 mini sałaty rzymskie sól, pieprz Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do słoiczka. Dodajemy też pozostałe składniki dressing. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (potrząsamy zakręconym słoiczkiem). Makaron gotujemy al dente wg instrukcji zamieszczonej
Smaki Na TalerzuMagda Prosta i pyszna sałatka, pięknie podana to bardzo gustowna propozycja do zaserwowania gościom. Ja przygotowałam ją na spotkanie z przyjaciółką, którą chciałam wyjątkowo ugościć. Zdecydowanie jest w tej sałatce coś wyjątkowego i jest kolejnym dla mnie potwierdzenie, że prostota potrafi być kwintesencją wykwintności. Sprawia to połączenie smaków – słodkiego i pikantnego, oraz struktur – chrupiących i kremowych. Do tego(...)sera koziego Na posypkę z orzechów: kromka razowego chleba bez skórki 3 łyżki obranych orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego 1 łyżeczka ostrej musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Zaczynamy od upieczenia buraków. Nastawiamy piekarnik na 200°. Buraki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Pakujemy buraki w paczuszki
Smaczna Stronadanie obiadowe. Łapcie przepis i cieszcie się smakiem! Składniki: – 2 piersi z kurczaka (ok. 400g) – 1 duże jajko – 3 łyżki jogurtu naturalnego – słodka i ostra papryka – sól i pieprz – ziarna sezamu – płatki kukurydziane – olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Przygotowujemy filety. Myjemy i kroimy w paski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt(...)płatki kukurydziane z ziarnami sezamu. Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka wyciągamy z ciasta o obtaczamy w panierce. Smażymy na patelni na złoty kolor Podawać z ulubionym dipem lub ziemniaczkami i ulubioną sałatką Artykuł Nuggetsy w sezamie pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwspomnieć Irlandię czy Galicję w pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują(...)śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy w poprzek ostrym nożem, nie przecinamy ich jednak do końca. Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu
Smakowity Blog Kulinarnytego gałązka koperku. Wstyd się przyznać, ale i ją zjadłem. Z karty stałej zamówiliśmy sobie ciabattę, wybraliśmy "cziken sznita". I tu zatrzymam się tylko na chwilę, bo poza ostrym, wyraźnie czosnkowym sosem czosnkowym (masło maślane, ale właśnie tak miało być; jak spróbujecie to zrozumiecie), który oczywiście był wyjątkowy, dobrze przygotowanym mięsie i odpowiedniej proporcji dodatków, następnym razem zamówię sobie samą(...)kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak
BaRepas