sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:143/234)

Czerwone ziemniaki pieczone z warzywami 99

Pieczone warzywa doprawione – zdrowa propozycja na obiad lub dodatek do mięsa, surówki, dipów wszelakich. Zbliża się wiosna, za chwilę stragany przepełnią się świeżymi rozmaitymi warzywami

Zasmakuj Kuchni
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 267

Bardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 162

Codzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia Buddy'ego 190

Lubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który

Trzeci talerz
Koktajl owocowy z jarmużem 120

Muszę przyznać, że o jarmużu dowiedziałam się niedawno. Moja Mama przygotowała z niego pierwszy wczesnoletni koktajl. Nie od razu poczułam jego dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.     Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków(...)zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również  okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu

Moja Mama Gotuje
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 201

dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac(...)półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Razowy makaron z chili 191

zalegających wpisów i dodaję teraz co mam, żeby nie przeoczyć tego później. Mam nadzieję, że do końca marca się z tym wszystkim uporam. Na kwiecień będzie więcej kolorowych wpisów, sałatek i na pewno kilka propozycji na Wielkanocny stół. W kwietniu kolejne wyzwanie Blogerek i Blogerów. Na które już teraz Was zapraszam!A dzisiaj razowy makaron z papryczką chili. Trochę ostrzejsza(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić chili pokrojone w paseczki, dodać czosnek i warzywa. Dodać makaron, przyprawić. Ja dodaję jeszcze jogurt naturalny, bo jest zdecydowanie ostry ten makaron

Magiczne Życie Marty
” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona 224

kubek, jogurtu greckiego 1 płaska , łyżeczka , tartego chrzanu śmietankowego 4 ząbki czosnku , duże 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku Wieprzowinę , płukamy , osuszamy ręcznikiem i siekamy, ostrym nożem , na jak najmniejsze kawałki lub kroimy w paseczki , także , jak najcieńsze . Przekładamy do miski , dodajemy 2-3 łyżki oleju i wszystkie, przyprawy z listy . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę , dwie(...)wieprzowiny , teraz pozostało , tylko usmażyć ją , na oleju ( bardzo małej ilości ) , na złoty kolor . Przy smażeniu ,nie mieszać zbyt często , bo puści sok . Genialna , skropiona sosem z frytkami i sałatką lub zapakowana, do ciepłej bułki ..Smacznego !       Artykuł ” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pikle ze skórek arbuza - trend sezonu 227

Arbuz- kto go nie lubi w letnie gorące dni, schłodzony i soczysty. W ostatnich latach stał się szczególnie popularny w sałatkach, a odkryciem ostatnich lat była sałatka z arbuza zcytrusowo-miętowym winegrecie i z fetą. 6 lat temu zaczęłam robić Tort z arbuza i ten stał się ostatnimy czasy również popularny, choć wtedy kiedy sama zaczęłam z arbuza tworzyć Torty(...)wcale nie jest żaden wymysł. Pikle ze skórek arbuza to najzwyklejsza rzecz jaką robi się na zachodnim kontynencie. Skórki z arbuza więc jeśli wyrzucamy to czyste marnotrawstwo. W ostro-słodkiej zalewie z dodatkiem bazylii są znakomitą przekąską. SKŁADNIKI: skórka z arbuza pokrojona w kostkę lub w podłużne pasy na zalewę: 225 ml octu jabłkowego 450-500 ml wody

Sztuka gotowania w/g Samiry
duszone udka z cebulą,czosnkiem,solą wędzoną... 172

Składniki: udka kurczaka 2 większe, sól wędzona Royal Brand 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka umyte i osuszone udka natrzeć solą wędzoną i ostawić do lodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku(...)płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie:do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów. nadaje smak i aromat wędzonego drewna - opakowanie: 200 gram Powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej

W Mojej Kuchni Lubię
Marokański kurczak z figami 170

Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka   2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 83

sosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych(...)miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.     Do kurczaczków polecam:   Sos czosnkowy   Słodko-ostry sos chili   Sos musztardowy

Kulinarne S.O.S.
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 83

sosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych(...)miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.     Do kurczaczków polecam:   Sos czosnkowy   Słodko-ostry sos chili   Sos musztardowy

Kulinarny S.O.S.
Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem 101

zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem(...)momentu aż ‘zwiędnie’. Gdy bataty trochę przestygną, wydrąż z nich środek. Nadziej je szpinakiem, ciecierzycą. Całość polej sosem i posyp świeżą kolendrą. Ps. Miąższu używam do sałatek lub zjadam odrazu podczas przygotowywania faszerowanych batatów. Artykuł Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem 116

zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem(...)momentu aż ‘zwiędnie’. Gdy bataty trochę przestygną, wydrąż z nich środek. Nadziej je szpinakiem, ciecierzycą. Całość polej sosem i posyp świeżą kolendrą. Ps. Miąższu używam do sałatek lub zjadam odrazu podczas przygotowywania faszerowanych batatów. Artykuł Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 125

Menu jest krótkie i na temat. To taki Nowy Jork w wersji instant. Mamy do wyboru kilka sandwichy, różne rodzaje steków, dwa burgery i klasyczne dodatki typu frytki i sałatki. Uważam, że każdy mięsożerca będzie zadowolony tym zestawem. Na sam Restaurant Week Steak N' Roll przygotowało dla swoich gości dwa rodzaje menu: pierwsze mięsne, które jest wizytówką restauracji i wegetariańskie(...)festiwalowego). Przystawka mięsna (Menu A) W  Steak N' Roll powita nas zupa curry z kurczakiem i krewetkami, nawiązująca do mojej ukochanej Tom Kha Gai. Idealnie wyważona, nie za ostra, lecz przyjemnie pikantna i podkręcona kolendrą. Dla mnie świetna i jedyne, czego mogę żałować, to fakt, że nie ma jej w codziennym menu. Dlatego zdecydowanie warto wybrać się na nią

Food Square
Pikantna brukselka pieczona z miodem, tymiankiem, słonecznikiem i migdałami 119

brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół.  Do miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać(...)naczynia do zapiekania.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez około 20-25 minut w zależności od wielkości brukselki. Może spróbujesz także sałatki z brukselką lub tartaletek wiosennych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hiszpańska sałatka z fasoli, tuńczyka i ziemniaków 182

każdym wypadku – im świeższe jajko, tym lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko.   Ugotowane jajka wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy je pośrodku talerzy. Sałatkę podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 duże porcje albo 4 mniejsze, na przystawkę 500g ziemniaków 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju (120g ryby po odsączeniu oleju) 1 puszka drobnej białej fasoli (220g(...)VINEGRET 5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 pełna łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki – słodkiej lub ostrej 1 niepełna łyżeczka soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
pomidorowa fasolka z bankietówkami 114

zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę(...)startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 176

zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt(...)lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram

Magiczna kuchnia Darii
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 199

dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można(...)cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sznycle z indyka w sosie 393

słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu.  Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz,  słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy pod przykryciem(...)syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu.  Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania