Pieczone warzywa doprawione – zdrowa propozycja na obiad lub dodatek do mięsa, surówki, dipów wszelakich. Zbliża się wiosna, za chwilę stragany przepełnią się świeżymi rozmaitymi warzywami
Zasmakuj KuchniBardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny
Dzieje kuchennej WiewióryCodzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale
Dzieje kuchennej WiewióryLubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który
Trzeci talerzMuszę przyznać, że o jarmużu dowiedziałam się niedawno. Moja Mama przygotowała z niego pierwszy wczesnoletni koktajl. Nie od razu poczułam jego dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków(...)zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu
Moja Mama Gotujedag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac(...)półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!. Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizalegających wpisów i dodaję teraz co mam, żeby nie przeoczyć tego później. Mam nadzieję, że do końca marca się z tym wszystkim uporam. Na kwiecień będzie więcej kolorowych wpisów, sałatek i na pewno kilka propozycji na Wielkanocny stół. W kwietniu kolejne wyzwanie Blogerek i Blogerów. Na które już teraz Was zapraszam!A dzisiaj razowy makaron z papryczką chili. Trochę ostrzejsza(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić chili pokrojone w paseczki, dodać czosnek i warzywa. Dodać makaron, przyprawić. Ja dodaję jeszcze jogurt naturalny, bo jest zdecydowanie ostry ten makaron
Magiczne Życie Martykubek, jogurtu greckiego 1 płaska , łyżeczka , tartego chrzanu śmietankowego 4 ząbki czosnku , duże 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku Wieprzowinę , płukamy , osuszamy ręcznikiem i siekamy, ostrym nożem , na jak najmniejsze kawałki lub kroimy w paseczki , także , jak najcieńsze . Przekładamy do miski , dodajemy 2-3 łyżki oleju i wszystkie, przyprawy z listy . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę , dwie(...)wieprzowiny , teraz pozostało , tylko usmażyć ją , na oleju ( bardzo małej ilości ) , na złoty kolor . Przy smażeniu ,nie mieszać zbyt często , bo puści sok . Genialna , skropiona sosem z frytkami i sałatką lub zapakowana, do ciepłej bułki ..Smacznego ! Artykuł ” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyArbuz- kto go nie lubi w letnie gorące dni, schłodzony i soczysty. W ostatnich latach stał się szczególnie popularny w sałatkach, a odkryciem ostatnich lat była sałatka z arbuza zcytrusowo-miętowym winegrecie i z fetą. 6 lat temu zaczęłam robić Tort z arbuza i ten stał się ostatnimy czasy również popularny, choć wtedy kiedy sama zaczęłam z arbuza tworzyć Torty(...)wcale nie jest żaden wymysł. Pikle ze skórek arbuza to najzwyklejsza rzecz jaką robi się na zachodnim kontynencie. Skórki z arbuza więc jeśli wyrzucamy to czyste marnotrawstwo. W ostro-słodkiej zalewie z dodatkiem bazylii są znakomitą przekąską. SKŁADNIKI: skórka z arbuza pokrojona w kostkę lub w podłużne pasy na zalewę: 225 ml octu jabłkowego 450-500 ml wody
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: udka kurczaka 2 większe, sól wędzona Royal Brand 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka umyte i osuszone udka natrzeć solą wędzoną i ostawić do lodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku(...)płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie:do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów. nadaje smak i aromat wędzonego drewna - opakowanie: 200 gram Powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej
W Mojej Kuchni LubięZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych(...)miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarne S.O.S.sosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros (może być też kebab lub przyprawa do kurczaka) 1 jajko 1,5 szklanki płatków śniadaniowych(...)miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarny S.O.S.zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem(...)momentu aż ‘zwiędnie’. Gdy bataty trochę przestygną, wydrąż z nich środek. Nadziej je szpinakiem, ciecierzycą. Całość polej sosem i posyp świeżą kolendrą. Ps. Miąższu używam do sałatek lub zjadam odrazu podczas przygotowywania faszerowanych batatów. Artykuł Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuzmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem(...)momentu aż ‘zwiędnie’. Gdy bataty trochę przestygną, wydrąż z nich środek. Nadziej je szpinakiem, ciecierzycą. Całość polej sosem i posyp świeżą kolendrą. Ps. Miąższu używam do sałatek lub zjadam odrazu podczas przygotowywania faszerowanych batatów. Artykuł Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuMenu jest krótkie i na temat. To taki Nowy Jork w wersji instant. Mamy do wyboru kilka sandwichy, różne rodzaje steków, dwa burgery i klasyczne dodatki typu frytki i sałatki. Uważam, że każdy mięsożerca będzie zadowolony tym zestawem. Na sam Restaurant Week Steak N' Roll przygotowało dla swoich gości dwa rodzaje menu: pierwsze mięsne, które jest wizytówką restauracji i wegetariańskie(...)festiwalowego). Przystawka mięsna (Menu A) W Steak N' Roll powita nas zupa curry z kurczakiem i krewetkami, nawiązująca do mojej ukochanej Tom Kha Gai. Idealnie wyważona, nie za ostra, lecz przyjemnie pikantna i podkręcona kolendrą. Dla mnie świetna i jedyne, czego mogę żałować, to fakt, że nie ma jej w codziennym menu. Dlatego zdecydowanie warto wybrać się na nią
Food Squarebrukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół. Do miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać(...)naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez około 20-25 minut w zależności od wielkości brukselki. Może spróbujesz także sałatki z brukselką lub tartaletek wiosennych
Codzienna kuchnia niecodziennakażdym wypadku – im świeższe jajko, tym lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Ugotowane jajka wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy je pośrodku talerzy. Sałatkę podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 duże porcje albo 4 mniejsze, na przystawkę 500g ziemniaków 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju (120g ryby po odsączeniu oleju) 1 puszka drobnej białej fasoli (220g(...)VINEGRET 5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 pełna łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki – słodkiej lub ostrej 1 niepełna łyżeczka soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Karo in the Kitchenzielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę(...)startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnizapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt(...)lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram
Magiczna kuchnia Dariidodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można(...)cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż
Chilli Czosnek i Oliwasłodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy pod przykryciem(...)syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu. Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków
prawdziwe jedzenie