przejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny. Składniki: 500 g filetów z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, papryka słodka i papryka ostra, tymianek (świeży albo suszony), łyżeczka soku z cytryny, sól. Przygotowanie : Przygotuj marynatę . Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj(...)smarować marynatą, którą wcześniej przygotowałaś. Filety z kurczaka z grilla możesz podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Przepis na sos czosnkowy i jogurtowy znajdziesz w przepisie na 3 błyskawiczne sałatki na grilla. Sos jogurtowo-miodowy znajdziesz w przepisie na filety z kurczaka w papryce . Tak przygotowane mięso możesz także usmażyć na patelni grillowej. ZOBACZ INNE PRZEPISY Artykuł Filety z kurczaka
Rozdomowionaprzejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny. Składniki: 500 g filetów z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, papryka słodka i papryka ostra, tymianek (świeży albo suszony), łyżeczka soku z cytryny, sól. Przygotowanie : Przygotuj marynatę . Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj(...)smarować marynatą, którą wcześniej przygotowałaś. Filety z kurczaka z grilla możesz podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Przepis na sos czosnkowy i jogurtowy znajdziesz w przepisie na 3 błyskawiczne sałatki na grilla. Sos jogurtowo-miodowy znajdziesz w przepisie na filety z kurczaka w papryce . Tak przygotowane mięso możesz także usmażyć na patelni grillowej. ZOBACZ INNE PRZEPISY Artykuł Filety z kurczaka
Rozdomowionaprzejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny. Składniki: 500 g filetów z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, papryka słodka i papryka ostra, tymianek (świeży albo suszony), łyżeczka soku z cytryny, sól. Przygotowanie : Przygotuj marynatę . Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj(...)smarować marynatą, którą wcześniej przygotowałaś. Filety z kurczaka z grilla możesz podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Przepis na sos czosnkowy i jogurtowy znajdziesz w przepisie na 3 błyskawiczne sałatki na grilla. Sos jogurtowo-miodowy znajdziesz w przepisie na filety z kurczaka w papryce . Tak przygotowane mięso możesz także usmażyć na patelni grillowej. ZOBACZ INNE PRZEPISY Artykuł Filety z kurczaka
RozdomowionaPaprykę do Europy z Ameryki południowej sprowadzili Hiszpanie. Początkowo była uprawiana tylko w ogrodach królewskich. Do Polski trafiła przez Turcję, dlatego jej ostre odmiany nazwane są pieprzem tureckim. Niektóre odmiany papryki są uprawiane jako rośliny ozdobne. Papryka, właściwości i zastosowanie Należy do grupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami. Czerwone, zielone czy żółte(...)pomyslowakuchnia.pl/papryka-faszerowana/ .Następna w kolejności jest odmiana pomarańczowa i żółta. Natomiast zielonej i purpurowej używa się zwykle oszczędniej, wtedy, gdy potrzebny jest wyrazisty dodatek smakowy do sałatek lub dań gotowych. Papryka czerwona http://pomyslowakuchnia.pl/golabki-w-papryce/ zawiera trzy razy więcej witaminy C od pomarańczowej. Wartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń
Pomysłowa kuchniaząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin(...)stopni i pieczemy również około godziny. Krok 3 Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała! Artykuł Kurczak z rożna pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiWitajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie
Kuchnia PROzdrowotnaKrojenie cebuli to dla mnie jeden z najbardziej rozczulających momentów kulinarnych, a już szczególnie gdy spontanicznie na imprezie rodzinnej mama moja kochana zawoła "Agaaaaa, dokrój cebuli do sałatki..." i wtedy płynę... tuszem, make up'em, smarkami...cud miód ;) Zebrałam więc dla Was kilka sprawdzonych sposobów, niektóre z nich przetestowaliśmy wraz z rodziną i znajomymi. Jeśli którąś stosujecie lub znacie inne(...)przy okazji fruwały też notatki z przepisami) chłodzenie w lodówce/zamrażalniku (przed szatkowaniem wkładamy cebulę na pół godziny do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika - działa) używanie ostrego noża (ostry nóż zapobiega miażdżeniu włókien cebuli przez co zmniejsza wydzielanie soków) zakup anty-cebulowych okularów, nie testowałam to nie wiem ale jeśli ktoś coś to tutaj dostępne Onion
upichconaGdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po
Ostra na Słodkomała cebula 400 g passaty pomidorowej 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 100 g ryżu słodka mielona papryka ostra mielona papryka pieprz cayenne sól, pieprz tarty żółty ser 6 placków tortilli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku(...)tortilli posypać tartym żółtym serem, nałożyć farsz z patelni, zwinąć jak krokiety. Zarumienić z obu stron na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku. 5. Podawać solo lub z sałatką. Smacznego
Kuchnia domowa Anijednolite, elastyczne ciasto. 2. Farsz: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość jeszcze zagotować aż do odparowania płynu, następnie pozostawić do wystudzenia. 3. Gotowe(...)rodzaju sosami. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele :) #Master Tuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! Rodzinne gotowanie? To kulinarne
Szalona Kuchnia Ewelinycałą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci. Oprócz klasycznych ogórków kiszonych , zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym , oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony , sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej . W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam z przepisu(...)czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Ja kroiłam je ostrym nożem z piłką do pomidorów. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły do góry. Wodę ze wszystkimi przyprawami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem
Moja smaczna kuchniawykorzystać. Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a potem zmiksować, porcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika. Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny !eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy(...)minut, stare już nieco dłużej, około 60 minut. W czasie pieczenia warto sprawdzić czy są już miękkie. Odwijamy folię i nakłuwamy czymś ostrym. Ja często po prostu dotykam buraki goła ręką. Gdy czuję, że są już miękkie, wyciągam je z piekarnika. Gdy buraki ostygną na tyle, że można
Kulinarne przygody GatityMajówka, te pięć dni minęło nie wiem kiedy. Na szczęście były to bardzo miłe dni. Pojechaliśmy do Domu Mokoszy , do przyjaciół na Podlasie a tam graliśmy
Dzieje kuchennej WiewióryPodobnie jak bób tak i brokuły jadam okazyjnie. Zdecydowanie wolę kalafiora. Ostatnio w ogóle zauważyłam pewną niepokojącą prawidłowość, nie przepadam za zielonymi warzywami. Wiem
Dzieje kuchennej Wiewióry