Bardzo, bardzo dawno nie dodawałam żadnego przepisu, a trochę się ich uzbierało :) Zdecydowałam, że w dniu moich urodzin dodam post z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym
Karola gotujemogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsa ze stołu zniknęła baaardzo szybko. Nie dziwię się, udała mi się Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa(...)Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa. Smacznego
Zasmakuj KuchniDelikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki(...)kokosowej, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, olej kokosowy rafinowany do smażenia. Wykonanie: Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie) 1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smaku olej rzepakowy lub klarowane masło 1 łyżeczka curry w proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko(...)jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z sałatka buraczana . Miłego dnia
pieprzny smaczekzazwyczaj prysznice i odpowiednia dieta mogą skutecznie pomóc przetrwać temperatury +30 stopni. Co jeść w upalne dni? W upalne dni najlepiej sięgać po dania lekkostrawne – owoce, warzywa, świeże sałatki, zupy. Gdy temperatury sięgają zenitu, ciężko o wilczy apetyt, jednak nawet wtedy nie powinniśmy rezygnować z porządnego, sycącego posiłku. Idealną opcją podczas upałów są zupy-chłodniki, które działają nie tylko(...)gorące dni zalecane jest spożywanie ostrych dań. Reakcje, które zachodzą w organizmie po spożyciu pikantnych potraw, pomagają w ochłodzeniu organizmu oraz stymulują wspomniany wcześniej brak apetytu. Zupa ogórkowa z curry – Składniki dla 4 osób 2 świeże, zielone ogórki 2 cebule 300 – 400 g ziemniaków 800 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki curry w proszku Olej rzepakowy 4 łyżki
helloforest.plSkładniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy(...)każdego sznycla i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Smażymy na grillu elektrycznym. Ja podałam to mięso z selerem, makaronem i sałatką (szpinak i pomidor) Smacznego
ClauditteMissCookingsosu lub powideł śliwkowych 2 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli ryż Wykonanie: Hoisin sos, ketchup I sos chilli- mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki dodajemy przyprawę curry, paste z imbiru I przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę kroimy w pół talarki. Piersi z kurczaka- myjemy I kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około(...)dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min. Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe. W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edytyzębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny zapach oraz smak . Niestety, w śladowych ilościach pozostaje on również na naszych białych zębach(...)żółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas solny, który uszkadza szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego i używanych do jego produkcji kwasów rewelacyjnie wzbogaci potrawę jak i nasze białe zęby , ale w plamy . 7. Sos pomidorowy jest smaczny
IzaGotujeWracając do pstrąga, również polecam gorąco, poziom został zachowany. Kolejne danie, które postanowiłam testować to marynowane polędwiczki wieprzowe. Miękkie, delikatne, bardzo gustownie doprawione. Do nich dressing. Podany osobno. Świeża sałatka. Znów strzał w dziesiątkę. Znów polecam z czystym sumieniem. Jednak... widziałam tam coś, co mojego zachwytu nie wzbudziło i byłam zaskoczona, że w ogóle pojawiło się na talerzu klienta(...)pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja była taka, że zmęczony wędrowiec zdecydował się wtedy na zamówienie kolejnej potrawy, bo wbrew zapewnieniom obsługi do sycących nie należały
W kuchni wieczoremwarzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony(...)łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). Godzinę przed podaniem przygotować
Czerwień i błękitowocami i padło na ananasy. W lodówce zalegał por, więc trzeba było wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce , tym razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji na ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso(...)sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce (u mnie krojony) 6 łyżek curry 6 łyżeczek tymianku marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym
Pobite gary BarbaryFilet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron(...)odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem zdejmij i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj np. z zieloną sałatką. *Najlepiej, żeby nie był zbyt gruby
Corner With Recipeskurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były(...)Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie
królestwo garówPyszna sałatka i chociaż ja nie przepadam za połączeniem słodko kwaśnym to ta sałatka smakuje mi bardzo. Warto pilnować ilości składników by uzyskać idealny smak. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki: (na dwie porcje) główka sałaty lodowej 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich) 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z zalewy ananasa sól, pieprz pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka i przyprawy curry. 1. Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy. 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy
Na moim talerzuPyszna sałatka i chociaż ja nie przepadam za połączeniem słodko kwaśnym to ta sałatka smakuje mi bardzo. Warto pilnować ilości składników by uzyskać idealny smak. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki: (na dwie porcje) główka sałaty lodowej 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich) 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z zalewy ananasa sól, pieprz pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka i przyprawy curry. 1. Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy. 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy
NA MOIM TALERZU