ryż - 22970 przepisów (strona:971/1532)

Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 172

lodówki albo nawet schłodzone w zamrażalce – kroję w drobną kostkę i dodaję do mąki. Miksuję je pulsacyjnie do momentu, aż masło podzieli się na malutkie fragmenty, mniejsze od ziarnka ryżu. Dodaję żółtka i łyżkę zimnej wody, miksuję do czasu aż ciasto zacznie się do siebie lepić i przypominać kruszonkę – jeśli jest za suche, dodaję jeszcze łyżkę-dwie zimnej wody. Ciasto

Karo in the Kitchen
Stroganow z jelenia 231

występuje w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Każdy kraj ma własną jego wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja

Wędrówki po kuchni
makaron rurka z prawdziwkami... 172

Składniki: grzyby prawdziwki 70 dag, woda 3/4 litra, sól 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, jarzynka 1 łyżeczka, śmietana 12

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ze świeżych pomidorów 185

jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście listków bazylii 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 2 łyżki mąki sól Pomidory myjemy

Dieta bez mleka
Kukurydza z warzywami 129

pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, można z ryżem

R'n'G Kitchen
Filety z kurczaka w masełku szałwiowym 196

listki zaczną robić się chrupkie. Polewamy nimi mięso, które możemy podać ze zwykłym puree z ziemniaków (na zdjęciu puree ziemniaczano-kalafiorowo-marchewkowe czyli klasyczne czyszczenie lodówki :)), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego

Kolizje Smaków
Faszerowane bakłażany 170

kolację. Fajnie wygląda, dość prosta w przygotowaniu, syta i smaczna. Doskonale smakuje z keczupem z cukinii:http://gotuj-ze-mna.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/. Składniki 2 bakłażany 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka ryżu lub kaszy kuskus ugotowanej 2 ząbki czosnku kilka suszonych namoczonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki lub łyżka bazylii 1/2 papryczki chili cebula sólo,pieprz, słodka … Czytaj dalej Faszerowane bakłażany

gotuj ze mną
Boeuf Strogonow z wieprzowiny 6540

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Idealne danie na rodzinny, niedzielny obiad. Strogonowa możemy podać z pieczywem, pyzami, ziemniaczkami lub z ryżem. Polecam!     Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 2-3 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki

Blog z Apetytem
Rote Grütze 210

Kluntje - kostką kandyzowanego cukru - zamówić można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin" na powitanie, daje

Kuchnia smaków
Sałatka z krewetkami 137

Składniki: 3/4 szklanki ryżu lub 1 woreczek 200 g mini krewetek 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 2-3 ogórki konserwowe 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz … Czytaj dalej Sałatka z krewetkami

czarrna od kuchni
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 123

Zakręciłam słoiczki i postawiłam na zakrętkach do wystygnięcia. Czemu nalałam olej ? Żeby zapobiec psuciu się zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam !   Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z zielonego groszku z estragonem 111

Zupa z groszku, ale nie tego z puszki, musi być mrożony, tylko wówczas zupa ma piękny kolor. Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki

Moje Małe Czarowanie
Gulasz a’la strogonow 170

Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania