ryż - 22970 przepisów (strona:539/1532)

Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 175

ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy(...)Szalotkę (lub dymkę) kroimy w krążki, pozostałe papryczki w paski, kolendrę siekamy. Do talerzy nakładamy porcję zupy z kurczakiem i ryżem (mniej więcej po równo ;)) i posypujemy przygotowanymi składnikami. Smacznego! Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl

Tajskie smaki
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej(...)pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa , pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 252

smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości aż cały płyn wyparuje, dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki(...)Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół wydrążyć środki (miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą i dopiekać odkryte. Podawać polane keczupem lub sosem

Czerwień i błękit
Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) 270

Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko ryż dziki, ryż parboiled, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe i pokrojone domowe ogórki małosolne. The post Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak na wschodnią nutę 446

łyżce oliwy, wrzucamy 200 g suchego ryżu, mieszamy aż ryż obklei się tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż spęcznieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Kurczak na wschodnią nutę jest jedynym daniem pachnących Azją, również wołowinę można przygotować w takim klimacie. The post Kurczak na wschodnią nutę appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mleko ryżowe 111

ugotowanego, brązowego ryżu 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Ewentualnie: sól, cukier do smaku Przygotowanie:      Po prostu wrzucamy ryż do miksera, zalewamy wodą i miksujemy, dopóki ryż się dokładnie nie rozmiażdży. Następnie owijamy wierzch słoika gazą i przelewamy przez nią nasze mleko, aby odłożyły się na niej pozostałości po ryżu. Sitko zamiast gazy jest również dobrym

Weganizm infantylny
W sam raz na raz- ryżowa sałatka z tuńczykiem 197

ryż biały ok. 100g puszka tuńczyka w wodzie mała puszka kukurydzy czarne oliwki ok. 10 szt. ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, chilli mielone opcjonalnie łyżka majonezu Przygotowanie: ryż ugotować na sypko czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić do wystygnięcia kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody oliwki pokroić na połówki lub drobniej ryż

bastalena
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 169

Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko (ok. 15-20 min., trzeba uważać, aby się nie przypaliło i ściągać ten brzydki kożuch). Następnie ryż przełożyłam do miseczki i delikatnie wlałam sok z pomarańczy zmieszany z czystą... i mam likier ;). Zostawiłam na 30 min. do wystudzenia. W międzyczasie przygotowałam sobie pianę z białek(...)żółtka ubiłam z cukrem i wiórkami, starłam skórkę pomarańczy. Do wystudzonego ryżu dodałam masę żółtkową, a na końcu delikatnie pianę z białek. Wymieszałam, przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia...  ...i w takiej postaci wylądowało w nagrzanym piekarniku na 45 min. ( 170 st. z termoobiegiem). Pozostawiłam na 15 min. w piekarniku do wystudzenia.  Wierzch posypałam startą pomarańczową skórką

bastalena
Stary człowiek, a może... 188

będzie może spektakularny pod względem kulinarnym. Zamieszczam go raczej jako ciekawostkę kulinarną.  Smażony wieloryb z warzywami mięso z wieloryba cebula 1 łyżka oliwy mąka do obtoczenia pieprz ryż marchew groszek zielony kukurydza kminek 1 szklanka rosołu warzywnego Mięso z wieloryba miałam okazję jeść już 2 razy. Jak dla mnie z wyglądu, konsystencji i trochę smaku przypomina wątrobę wieprzową(...)najprościej jak się dało.  Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu, aż ryż wchłonął rosół, a warzywa zmiękły. Doprawiłam kminkiem

bastalena
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 169

oczywiście z ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby): 1 woreczek ryżu 250g mięsa z indyka 0,5 słoiczka sosu tajskiego 1 łyżeczka oliwy Garść warzywnej mieszanki chińskiej  Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy warzywa, a następnie sos. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut, akurat ryż będzie już gotowy :) I tyle! Ocena sosu: No cóż, kolor z racji swojej intensywności troszkę mnie odstraszył, ale nic bardziej mylnego! Wyszło naprawdę dobrze. Polecam szczególnie tym, którzy lubią tajskie

Emcia Pichci
Kurczak pieczony na ryżu 477

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak pieczony na ryżu z dodatkiem marchewki i cebuli. Mięso wychodzi soczyste i miękkie w środku. Ryż(...)jest sam w sobie aromatyczny i taki dobry, że można go wyjadać łyżką :-). Danie nie wymaga długiego przygotowania a smakuje wyśmienicie. Post Kurczak pieczony na ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Roladki z kurczaka z cukinią i serkiem Ricotta 169

danie, niezbyt kaloryczne - POLECAM!!! SKŁADNIKI pierś z kurczaka pomarańczowa papryka bazylia świeża zielone oliwki nadziewane anchois włoski serek Ricotta oliwa z oliwek i masło sól i pieprz cukinia kolorowy ryż dojrzałe awokado oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła solonego Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry wzdłuż, układamy na desce i solimy by puściła sok, jak zmięknie jest już gotowa. Serek(...)plasterku cukinii układamy kurczaka, łyżkę  serka, i cieniutkie paseczki papryki, zawijamy, nakłuwamy szpikulcami. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 45 minut. Ryż gotujemy, awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną bazylię i płaską łyżeczkę solonego masła. Mieszamy z ryżem.     Życzę Smacznego!!! pozdrawiam cieplutko ;-))))     Zachęcam do zaznaczania reakcji

SMYKWKUCHNI
Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym 138

Składniki: - 300g - filet z tołpygi - opakowanie owoców morza  - puszka mleka kokosowego - garść natki pietruszki lub kolendry - ryż biały i dziki lub ryż jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - kawałeczek chili - 1 łyżka tajska pasta kokosowa - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - 2 łyżki słodkiego octu ryżowego - 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej(...)pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy owoce morza, dusimy 3-4 minuty, dodajemy pietruszkę. Wykładamy na wcześniej ugotowany ryż. Smacznego!!! Pyszota, polecam i zapraszam na Facebook

SMYKWKUCHNI
PSTRĄG W MAŚLE Z OREGANO! 194

jest banalne w wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki WYKONANIE: - naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i łyżką oleju rzepakowego - pstrągi oprósz solą(...)każdej strony - do wnętrza ryby włóż płaską łyżkę masła, i po 4 gałązki świeżęgo oregano - ryby ułóż w naczyniu zapiekaj 35 minut - po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki

SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami i szpinakiem 200

pęczka zielonych szparagów - 1/2 pęczka białych szparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak  - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy 400g WYKONANIE: - w dużym(...)rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy  ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje.  ;-) Jest to trochę pracochłonne

SMYKWKUCHNI