ryż - 22970 przepisów (strona:530/1532)

Pierś z kurczaka po chińsku na szybko 316

małym ogniu kilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 394

sobą :D Składniki: 1 szklanka ryżu lub dwa woreczki 1 papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka 1 nieduża cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie Paprykę pokroić w cienkie kawałeczki - najpierw w paski, a potem w kostkę Cebulę pokroić w piórka Tuńczyka odcedzić z zalewy  Składniki przełożyć do salaterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 249

sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 234

suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru  1 łyżka wody  Do podania:   ryż basmati  fasolka cukrowa lub groszek  CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN  POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga  MY CULINARY

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 191

posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy(...)minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog  KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
Gołąbki w innej odsłonie 118

konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 129

ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku.  Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.  Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.  Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 317

czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20minut Składniki: 2 udka z kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki(...)orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym ryżem jaśminowym i ułożonymi na nim listkami mięty. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Co zrobić, aby nie zatykała nam się solniczka. 71

sól w solniczce nie zlepiała się w grudki i aby nie zatykały się oczka, należy wrzucić do niej kilka ziaren ryżu. Gdy będziemy nią potrząsać podczas solenia ryż będzie nam rozbijał grudki i przetykał w niej oczka. Nie zapomnijmy także sól przechowywać w suchym miejscu, ponieważ sól bardzo szybko wchłania wilgoć

Przepisy i porady kulinarne
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 2 260

więc przechodzimy do drugiej i ostatniej części Chorwackich smaków :) W tej części pokażę wam co jedliśmy na co dzień w ramach obiadokolacji. Sznycel z ryżem w słodkim sosie owocowym z ananasem, winogronem i morelą. Mi osobiście to danie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby(...)Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami.  Spaghetti bolognese.  Sznycel w sosie pieczarkowym z ryżem, Karczek z warzywami i ziemniakami - niestety

Kolejny blog o gotowaniu
Thai Satay & Shrimps 110

smażymy na rozgrzanej patelni już bez dodatki tłuszczu.  Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno

ClauditteMissCooking
Piracka zupa z tuńczykiem 123

czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy(...)pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę, oliwki, tuńczyka i sok pomidorowy. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i słodkimi nadziewanymi papryczkami. Smacznego

ClauditteMissCooking
Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 182

olej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie: Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta, płuczemy i posypujemy posiekana natka pietruszki. Paluszki surimi przecinamy na pół. Paprykę pokroiłam w dużą kostkę jak również ananasa, cebulę i cukinię. Dodajemy zawartość

ClauditteMissCooking
Ryżowa sałatka 312

minimum 2-3 godziny, jednak najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników. Ryż ugotować tak jak zawsze,wystudzić. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem usmażyć. Paprykę,ogórki i ser także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą,pieprzem

Krakowskie smaki Ani
Sałatka jarzynowa z ryżem 261

Składniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół

A Ty Smakuj Mnie