ryż - 22970 przepisów (strona:532/1532)

Szybkie Panang Curry z kurczakiem 376

łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego 1 łyżka oleju Dodatkowo: 2 łyżki mleka kokosowego 2 liście kafir, pocięte w paski* papryczka chilli, pocięta w krążki ryż jaśminowy do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia. 3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 233

brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię

Czarnawisienka
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 188

warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą  tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym  zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego  muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem  tortellini w sosie z masła(...)się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior  pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem  półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem   żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem drożdżówki

More food, love and dreams
WIEJSKIE RISOTTO 136

papryka czerwona pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę

Z Majeczką w kuchni
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 155

ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie

Z Majeczką w kuchni
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 434

kurczaka cukinia pół papryki czerwonej i żółtej marchew świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm 2 ząbki czosnku cebula szczypior od dymki sól, pieprz, słodka czerwona papryka sos teriyaki ryż Wykonanie: Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy(...)kolejne 5 minut. Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze. Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki).    Smacznego

Taste Of My Day
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 192

Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki: 100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu 1 litr bulionu drobiowego kawałek imbiru (około 1/2 kciuka) 1 cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek(...)sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego

Oryginalny smak
Szyszki 125

praktycznie cały czas mieszając. Gdy nie będzie już żadnych grudek zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały

charlotte gotuje
Cukinia faszerowana 203

przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem. Cukinię

charlotte gotuje
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 209

brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię

Czarnawisienka
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 159

można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się makaron ryżowy(...)coś wielkiego. Prostota widać jest kluczem do sukcesu.  Makaron ryżowy jest oczywiście produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób na diecie. Dla tych którzy go nie znają informacja: nie przypomina ryżu ani troszkę. Smak ma bardzo oryginalny. Całe danie wyszło na prawdę pysznie. Było bardzo łatwe i nie kosztowało nas ani zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać

Wypisz Wymaluj
Kurczak słodko - kwaśny 431

łyżeczka cukru * 2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego * 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki +do podania : ryż basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy

Tajskie smaki
Kurczak po meksykańsku 342

chcemy po raz kolejny jeść kanapek. Wtedy z pomocą przychodzi nam przepis na kurczaka po meksykańsku i w kilka minut mamy fajny, nieskomplikowany obiad. Składniki: 400g piersi z kurczaka ryż 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1 czerwona papryka krojone pomidory w puszcze 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz(...)Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem

Animelka Blog
KASZA Z WARZYWAMI 148

zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem ok.50 minut. Po tym czasie kasza powinna już wchłonąć płyn. Dalej postępuję z nią wg babcinego sposobu na kaszę (i ryż)  czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy

Walijskie Pichcenie
DOMOWY PAPRYKARZ 259

pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki -  mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania