ryż - 22970 przepisów (strona:533/1532)

Blok prawdziwie czekoladowy 187

rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki. Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Domowe Jeżyki 144

gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane i płatki śniadaniowe oraz żurawinę. Orzechy miażdżymy, a następnie kroimy na drobno. Dodajemy do masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka zbożowo-owsiane 147

łyżki mąki kukurydzianej 2 duże garście ryżu preparowanego 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki owsiane i musli. Mieszamy, dodajemy rodzynki, oba cukry i ryż preparowany. W drugiej misce wbijamy białka i lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko i mleczko zagęszczone, dalej ubijamy, pod koniec dodając olej. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy

Słodkie Przyjemności
Mini batoniki owsiane 111

przygotowania: Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy do jego roztopienia, następnie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski wsypujemy pokrojone orzechy i ryż preparowany, następnie resztę składników i mieszamy. Jeżeli korzystacie w kuchni z blendera, możecie za jego pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki. Do suchych składników, dolewamy

Słodkie Przyjemności
Szybkie batoniki bez pieczenia 164

garść żurawiny - lekko posiekanej lub zmielonej  40 g gorzkiej czekolady (70%)  szklanka ryżu preparowanego Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, musli, połamany ryż preparowany i posiekaną żurawinę.  Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego. Do suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy

Słodkie Przyjemności
Sałatka z kurczakiem 246

jajka puszka kukurydzy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy kostka rosołowa majonez Kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Ryż gotujemy na sypko, a jajka na twardo. Kroimy papryki, ogórki, jajka w kostkę. Odcedzamy kurczaka, dodajemy resztę składników do miski. Mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem

NA MOIM TALERZU
Ryż z warzywami 214

pietruszki i lubczyku, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, a płynu praktycznie nie będzie. W razie potrzeby dolać nieco płynu jeżeli ryz byłby jeszcze nieco twardy, aby się nie przypaliło. Nie mieszać w trakcie duszenia. Przed samym zestawieniem z ognia dodać posiekaną natkę pietruszki i lekko wymieszać. Podawać jako danie

Mix smaku
Gęsta zupa-krem z brokułów 182

żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę

Kulinarna rozmowa
Thai Red Chicken Curry 179

duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier(...)ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Sałatka "Ananas" 3032

puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa 60g słonecznika łuskanego pieczarki konserwowe- około 20sztuk górna "liściasta" część ananasa 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz, sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka. Można go usmażyć normalnie na oleju lub w "papirusie"- bez tłuszczu. Ja wybrałam

Czerwona Porzeczka
Gołąbki na dziko 253

Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 153

puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać

mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 184

włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy

mojewypiekiinietylko
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 178

ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - 400ml mleka kokosowego (puszka) - ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól morska - pieprz czarny - pęczek świeżego koperku Dodatkowo: - ugotowany ryż - ugotowane jajka na twardo Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym(...)miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy pęczek koperku, dodajemy do zupy. Podajemy z ryżem i jajkiem na twardo. Zupa z jarmużu à la szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza wersja szczawiowej. Sezon na jarmuż trwa

mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 155

ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać

W Mojej Kuchni Lubię