Niby każdy kiedyś gotował ryż, ale ile razy naprawdę dobrze to wyszło, czyli ryż był sypki i nie kleił się? Przyznam się, że mi nie wychodziło najlepiej. Nieraz się rozgotował albo przywarł do dna. Z torebki też nie zawsze wyszedł idealnie, ale do ideału było mu wtedy bliżej. Postanowiłam sprawdzić, o co tu chodzi. Robiąc risotto miałam pyszny sypki ryż(...)więc ugotować na sypko też chciałam. Poszukałam informacji w sieci. Porad, jak ugotować ryż na sypko jest mnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę
Anioszek w kuchniTweetnij Niedawno zastrzegałam się, że nie będę pić mleka . A tymczasem taki kwiatek? No cóż, uwielbiam ryż. Ryż jest dobry dla zdrowia. No i to chyba wystarczający powód, by od czasu do czasu skusić się na taki prosty deser mleczno-ryżowy. Nie próbowałam stosować tutaj zamienników mleka. Niemniej dla przeciwwagi staram się nie dorzucać cukru. Wystarczy(...)przed podaniem polac odrobiną syropu z agawy (ma bardzo niski indeks glikemiczny), albo absolutnie niczego nie dorzucać. To tradycyjny przepis irański według mojej perskiej teściowej. Porcja na gar ryżu, czyli co najmniej dla 6 – osób. Potrzebne nam będzie: 1 i 1/4 l mleka (czyli 5 szklanek mleka), 1 i 1/2 szklanki ryżu, woda z kranu. Przygotowanie: Do dużego gara
MODA NA BIOdelikatny smak, dlatego idealnie łączy się z mięsem drobiowym. (3 porcje) Kurczak: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam z czosnkiem) 2 łyżki sezamu (z Lidla ) Ryż: 120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) Dodatkowo: masło do smażenia sól Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć(...)ponownie chwilkę podsmażyć. (Uważać, aby nie przypalić sezamu.) W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem. Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej wodzie. Ryż dokładnie opłukać zimną wodą (aż będzie czysta) i przełożyć do garnuszka. Ziarna zalać chłodną wodą (1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody) i doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia). (Wody
Di gotujelimonka wrzątek awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło) 1/3 - 1/2 doniczki mięty kolorowy pieprz Ryż opłukać w kilku wodach, a potem ugotować w 400 ml wody. Gdy ryż wchłonie wodę, a reszta wyparuje, przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł(...)musi być zimny). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu. Patelnię nieco schłodzić. Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią w różne strony, by rodzynki pokryły się oliwą. Gdy rodzynki zwiększą swoją objętość (nie wolno dopuścić, by się przysmażyły), przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziesię przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio. Potrzebne składniki: 180 gr ryżu Arborio 40 gr grzybów leśnych 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki białego(...)oscypka 1/2 pęczka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy ryż, gdy się upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę
Łycha smakówRyż lubiany raczej przez wszystkich, karmieni jesteśmy nim właściwie od małego. Kaszki, zupki, papki.... Przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych i td. ;-) Czyli najogólniej mówiąc ryż nam towarzyszy ciągle... Dziś w formie szybkiego deseru. Kto chętny?! Składniki na 2-3 porcje; pół szklanki ryżu szklanką mleczka kokosowego pół szklanki mleka 1 łyżka cukru (można zastąpić cukrem waniliowym) Dodatkowo(...)łyżka posiekanych orzechów laskowych Ryż wypłukać, wsypać do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem kokosowym. Gotować od czasu do czasu mieszać. Kiedy mleczko kokosowe nam wsiąknie w ryż ,wtedy po troszku dolewamy mleko krowie. (jeśli mamy więcej mleka kokosowego możemy w całości używać tylko mleczka kokosowego pomijając mleko krowie, lub odwrotnie) Ryż ma być gęsty
Radość kipiąca uśmiechem.ryż. Mi też bardzo zasmakowały i na pewno jeszcze raz je upiekę. Jestem zadowolona z siebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^ Ryż basmati - uważany za najszlachetniejszy na świecie. Podobno nosi miano ,,księcia ryżu". Charakteryzuje go przyjemny, orzechowy aromat i śnieżnobiałe smukłe ziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest(...)łyżki wiórków kokosowych 1/2 puszki krążków ananasa garść rodzynek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ostudzony ryż połączyć w misce z roztopionym masłem, a następnie dokładnie zblendować. Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia Elliekolejne danie jednogarnkowe, które może przygotować raz dwa po powrocie z pracy. Duszony ryż z mięsem ma wspaniałą zaletę - jest daniem bardzo sycącym. Tak, że szklanką surowego ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę. Marchewka dodaje słodyczy daniu zaś natka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe. To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki(...)pietruszki Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż
kawawszklancezabki czosnku 1 papryczka chili 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mieszanki warzywnej (groszek z marchwka) mrożonej 50ml oleju do smazenia Ryz oplukac i namoczyć przez 15 minut, dobrze odsaczyc. W międzyczasie zmiksować cebule, czosnek, papryczke chili i koncentrat pomidorowy na gladka mase. W garnku rozgrzać olej i przesmazyc(...)ryz, nieustannie mieszac, aby ryz się nie zlepial i nie przywieral do dna. Smazyc az ryz będzie zlocistobrazowy. Dodac zmiksowane pure cebulowo – pomidorowe, dokładnie wymieszać. Wlac bulion i warzywa, dokładnie wymieszać z ryzem, przykryc i gotowac około 20 minut lub az ryz będzie miekki od czasu do czasu mieszac. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony(...)ostra papryka pieprz ziołowy kmin rzymski (tego daję kilka szczypt) imbir sól Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp. Wykonanie: Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć na pół lub na 3 części jeżeli papryka jest bardzo
Poezja Smaków - blog kulinarnysłodkiego nie ma . To ja się pytam czy to jest skompstwo czy gospodarność . Juz nie wspomnę o przyjemności , za oknem plucha a przy kominku kawka i na słodko ryż z jabłkiem oraz bardzo miłe towarzystwo . Składniki 2 szklanki ryżu 1i 1/2 jabłek ( słodkich ) 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru ( jeśli ma być bardzo słodki(...)więcej) cukier waniljowy. 200g śmietanki 30% Wykonanie Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli wykorzystuję ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie bułka tarta 2 łyżki ) jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jajka rozbijam i żółtka dodaję do ryżu a białka ubijam na sztywną pianę . do ryzu dodaje cukier ,szczyptę soli
Eli Gotowaniemóc go przyrządzić. Okazja nastała wraz z pewnym pochmurnym, zimnym i deszczowym porankiem i wiedziałam, że na nic innego nie mam tak wielkiej ochoty jak właśnie na pyszny, kremowy ryż. Takie ciepłe i rozgrzewające śniadanie postawi na nogi każdego i sprawi, iż dzień stanie się piękniejszy mimo beznadziejnej pogody. Sezon na śliwki trwa a ja lubię korzystać z tego(...)znajdujące się w mleku i przetworach mlecznych mają znaczący wpływ na kształtowanie się układu kostnego, jak i rozwój fizyczny oraz umysłowy. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki ryżu (użyłam Arborio) 1 i 1/2 szklanki mleka 1 laska wanilii 4 łyżki miodu (użyłam wielokwiatowego) 300 gram śliwek węgierek sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy
Mango Papajanajważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach, co zdecydowanie ułatwia(...)dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby w patelni była równa warstwa ryżu i żeby przykrywał ją bulion. Gotujemy paellę na malutkim ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Paelli nie powinno się mieszać, ale jeśli robicie
Karo in the KitchenWsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję(...)wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku – zupełnie jak makaron al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej
Karo in the Kitchennaprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)sól himalajska - kilka czarnych oliwek Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu - Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut - Szpinak dokładnie umyć i przebrać - Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze - Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut
Wegańska kuchnia orientalna