węglowodanów – wiedzą o tym osoby dbające o sylwetkę i prowadzące aktywny tryb życia. Rzadko się wspomina, że jest też bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Białko występujące w ryżu jednak nie jest pełnowartościowe – nie występują w nim wszystkie aminokwasy. Ryż jest bogaty w metioninę, ale nie zawiera lizyny. Pełnowartościowe białko możemy uzyskać łącząc go z produktami strączkowymi(...)które z kolei odwrotnie niż ryż – zawierają lizynę, a są ubogie w metioninę). Z racji tego, że Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki
DietologDodajemy wysmażone chorizo i suszone pomidory, wlewamy dwie wazowe łyżki bulionu. Na małym ogniu, powoli, gotujemy całość co jakiś czas mieszając. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje prawie wszystko co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową(...)porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż powinien się rozklejać i puchnąć pod wpływem płynu powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka
Karo in the Kitchenzwykłego masła) -sól i pieprz -łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego drobno pora. Gdy ten się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty. Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek(...)ponownie mieszamy. Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę wywaru do ryżu z warzywami i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu. I wciąż dodajemy bulion
Smakuj życie!wermutu, uwierz mi jesteś w raju! Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 350 g ryżu arborio - 2 chlusty białego wina - 4 gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego - sól, odrobina gałki muszkatołowej(...)zredukuje a sos skarmelizuje. Na dużej patelni umieść łyżkę masła, resztę oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu, dodaj ryż, całość przesmażaj przez 3 minuty, dodaj białe wino, jak ryż je wchłonie, dodaj bulion, co chwilę mieszaj ryż, dodawaj następnie porcjami wodę po 100ml, i mieszaj ryż, co jakiś czas. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż
SMYKWKUCHNIdynię, chipsy i prażone pestki. Ryż gotuje się a raczej praży na patelni, podlewając wywarem warzywnym. Użyłam do tego celu rosołu z wczorajszego obiadu. Doprawiłam go mocniej, aby ryż stał się dzięki mocnemu wywarowi bardziej aromatyczny. Będziecie potrzebowali 1 Małą dynie piżmową obraną ze skórki i pokrojoną w sporą kostkę. 1 szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę(...)szklankę ryżu do risotto Około 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki zimnego masła 1/2 łyżeczki (lub mniej do smaku) suszonych płatków chilli 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan parmezan do smaku Małą dynie piżmową obrałam ze skórki- skórkę odłożyłam, aby zrobić z niej chrupiące chipsy. Pestki wypłukałam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukopieki ;-) Po 2 minutach dodaj mleko i pieprz. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i gotowy, a risotto będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy parmezan i połowę skórki z cytryny(...)całość mieszamy. Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko ściąga go z ognia, wtedy kiedy ryż jest jeszcze lekko twardy, tzw. na ząb. Dla mnie niestety takie risotto nie jest do jedzenia, ryż jest twardy po prostu i przykleja się do zębów. Więc stopień miękkości ryżu dopasuj
SMYKWKUCHNIczarnego ryżu intrygował mnie już od pewnego czasu. Czarny ryż w starożytnych Chinach nazywany był „zakazanym”, gdyż mógł go spożywać jedynie Cesarz. Jest to pełnoziarnisty, niełuskany ryż, który po ugotowaniu nabiera głębokiego fioletowego koloru. Pięknie pachnie i smakuje orzechowo. Wybrałam go na głównego bohatera tego deseru, gdyż od początku mnie intrygował. W połączeniu z mleczkiem kokosowym(...)owocami kulka kleistego czarnego ryżu wpasowała się idealnie. DESER Z CZARNEGO RYŻU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI 1 szklanka czarnego ryżu 1/5 szklanki wody 2 łyżki cukru kokosowego 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru owoce ( u mnie mango, kiwi, ananas i maliny ) Do garnka wsypać 1 szkl. przepłukanego ryżu, dodać 1,5 szkl. wody i ugotować
Pieguskowa Kuchniamusi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g bobu 1 mała cukinia do 300 g 4 plasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego(...)smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodaj boczek, bób
Moja pasja smakuwegański, ale również jeszcze lepszy w smaku. W sezonie proponuję podać go z grillowanymi brzoskwiniami lub morelami. Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na 6 porcji 3 dojrzałe brzoskwinie 250 g ryżu krótkoziarnistego, np. arborio 300 ml mleka kokosowego 250 ml wody 2-3 łyżeczki cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Ryż przepłucz, a następnie(...)zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej gotował). Wodę odlej, ryż przesyp do garnka z grubym dnem, a następnie wlej szklankę mleka kokosowego i szklankę wody. Wsyp sól, cukier oraz kardamon i wrzuć i przekrojoną na pół laskę wanilii lub dodaj ekstrakt. Garnek wstaw na średni ogień. Często mieszając, czekaj, aż płyn
Food Squaredanie z kurczaka lub pomysłu na obiad to spójrzcie na przepis poniżej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 6 ćwiartek z kurczaka 2 szklanki ryżu 2 średnie cebule 1 mała czerwona papryka 2 łyżki przyprawy do kurczaka Zalewa 5 szklanek wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 80 g masła sól pieprz Suchy ryż wymieszać z drobno(...)pokrojoną cebulą i papryką. Wsypać do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować. Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie całość wody wlać pozostałą część zalewy i zapiekać ponownie. Piec około 1 godziny. kurczak
O kuchni z uczuciemminut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz(...)zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj mieszając do momentu aż ryż będzie idealny. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu
Moja pasja smakugołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało. Mięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku(...)dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy. Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty. Rada: w farszu jest
Moniki Smakołykijajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził), uzupełniłam tylko składniki – starty parmezan, rozkłócone jajko, sól i pieprz (pominęłam cebulę). Jeżeli szykujemy od podstaw – podsmażamy na oleju/oliwie drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie(...)szklista wsypujemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając porcjami wlewamy (po ½ szklanki) gorący bulion. Jak zostanie wchłonięty przez ryż – wlewamy kolejną porcję. I tak postępujemy, aż do wyczerpania bulionu (cały proces potrwa ok. 20 minut). Następnie dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pokrojone w kostkę cebule oraz starte
mojewypiekiinietylkoKapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą. Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący(...)wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo
Moniki SmakołykiRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego(...)Dusimy w garnku pod przykryciem 5 minut,ale musimy pilnować żeby się nie przypaliły. Dodajemy cukier i podsmażamy chwilę do z karmelizowania się już bez przykrycia. Jabłka układamy na ryżu i skrapiamy przepysznym musem truskawkowym. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchni