ryż - 22970 przepisów (strona:44/1532)

Ryż z tuńczykiem i kukurydzą. 141

pęczku pietruszki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Możecie tutaj również skorzystać z przepisu mojej perskiej teściowej na ryż po persku  ( jak gotować ryż TUTAJ PRZEPIS ) . Ryż przekładamy do miski. Czekamy aż ostygnie. A w tzw międzyczasie … Otwieramy puszkę z tuńczykiem. Odcedzamy ją. Kruszymy(...)palcach mięso tuńczyka. Odsączamy ziarna kukurydzy. Te 2 składniki jako pierwsze mieszamy z ryżem. Myjemy paprykę. Wyjmujemy ziarnka ze środka. Paprykę kroimy w kosteczkę. Dorzucamy ją do sałatki. Dalej dodajemy czarne oliwki i drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Ryż z udkami i brokułem 172

Ryż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz(...)papryka ostra olej do smażenia ryż basmati do podania*  Ryż wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanką wody, posolić i gotować na mały ogniu (pod przykryciem). Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia i odstawić. W międzyczasie brokuł pokroić na mniejsze różyczki, głąb wyrzucić. Do garnka wlać wodę, posolić

Ugotować
Risotto z grzybami i marchewką. 165

łyżka ziół prowansalskich, 4 marchewki pokrojone w słupki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 kostki rosołowe, 3/4 l wody. Przygotowanie: Ryż zamaczamy na 1 godzinę. Jeżeli lubicie ryż basmati, możecie ugotować go według tego  przepisu . Bo ryż możemy tu gotować oddzielnie i na końcu zmieszać z pozostałymi warzywami, albo … ugotować wszystko razem. Tak, by wzajemnie(...)przesiąkło smakiem. W przeciwnym razie … Do garnka wrzucamy cebulkę (aż się podrumieni), dodajemy grzyby (gotujemy je przez 5 minut). Dalej dodajemy marchewkę, zioła, kostkę rosołową, ryż, wodę. Gotujemy razem przez 30 minut. Jeżeli gotowaliście ryż osobno (albo chcecie w ten sposób wykorzystać resztki ryżu z poprzedniego obiadu), dodajecie go i podgrzewacie razem z ugotowanymi warzywami przynajmniej przez

MODA NA BIO
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 201

wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym(...)Jeżeli nie używamy mięsa, 1,5l zimnej wody zagotowujemy i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość

Be Fit Be Strong
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 94

smaku Przygotowanie:  Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek  obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Połową bulionu podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość(...)często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy. Całość posypujemy parmezanem

Bon appetit mon amie
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 151

Łodygi selera naciowego pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj i dorzuć je na patelnię. Smaż 4-5 minut. Wsyp ryż i smaż, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty). Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje.  Teraz zacznij dodawać(...)możesz wlać kolejną 1 chochlę bulionu i znowu poczekać, aż zostanie wchłonięta przez ryż. Od tej pory możesz dodawać bulion po 2 chochle. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodasz kolejną porcję. Mieszaj risotto i nie pozwól się mu przypalić. Zauważysz, że ryż zacznie oddawać skrobię, a risotto nabierać gęstszej konsystencji. Risotto powinno być

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż zapiekany z jabłkami 177

Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem skórki cytrynowej i cynamonu. Jak to się mówi ... smaki dzieciństwa :) Składniki: 100 g ryżu 350 - 400 ml mleka 3 łyżki brązowego cukru 3 jabłka 1/2 startej skórki z cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła cynamon 1 -2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 -5 łyżek śmietany 18% Wykonanie : Mleko(...)łyżkami brązowego cukru stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ryż zmięknie (ok. 12-20 minut). Odstawiamy i przykrywamy garnek z ryżem. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy potarte jabłka na łyżce masła z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny. Ryż

W Moim Magicznym Domu
Risotto z szafranem - przepis 211

bulionu drobiowego  125 ml wina białego  2 szczypty szafranu   SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez chwilę podsmażymy, zrobi się przezroczysty. Wlewamy wino, gdy alkohol już wyparuję, dolewamy łyżkę wazową bulionu, dodajemy nasz szafran. Całość mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy następną(...)czynność powtarzamy aż, ryż zmięknie,  a potrawa cała stanie się kremowa. PAMIĘTAMY, aby bulion oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu. Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka smażonym we własnym sosie z nutą cytryny. Jeżeli chcę, aby risotto

Basia w kuchni
Kurczak pieczony na ryżu 1193

upiecze. Jakiekolwiek przewracanie, mieszanie - to zbędne czynności. Kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sam ryż jest niezwykle aromatyczny i tak smaczny, że smakuje nawet bez dodatków.   200g ryżu (użyłam jaśminowego z Kuchni Świata ) 600g kurczaka (dowolne części) przyprawa do kurczaka 1 cebula 1 pomidor Zalewa (*): 4 szklanki wody 1 kostka bulionowa 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 3/4 łyżeczki papryki(...)kawałki (obranego ze skórki). Ryż (suchy) przesypać (równomiernie) do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nim cebulę. Kolejno położyć kawałki kurczaka i pomidora. Całość zalać gorącą zalewą (musi pokrywać ryż). Piec (bez przykrycia) około 1,5 godziny (do miękkości) w 180 stopniach. (*) Zalewy ma być tyle, aby przykryła ryż. Zależy to od wielkości naczynia, w którym przygotowywane jest

Di gotuje
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 306

łyżka soli 1 łyżka cukru Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików https://www.youtube.com/watch?v=TQod_SXoltk Przygotowanie: Najpierw przygotuję warzywa i ryż: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec przygotowywania sałatki do warzyw. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych(...)gotujących się pomidorów dodaję pozostałe warzywa: paprykę, marchew, cebulę. Od czasu do czasu mieszając gotuję całość około 60 minut – garnka nie przykrywam. Po godzinie gotowania dodaję do warzyw ugotowany ryż, miesza i gotuję jeszcze około 5 minut. Następnie po zakręceniu gazu odstawiam sałatkę w garnku do przestudzenia, dzięki temu ryż wchłonie nadmiar soku i sałatka będzie bardziej sucha

Uwaga Babcia Gotuje
Nigiri sushi z łososiem 155

jakości. Ponadto bardzo ważny jest aspekt estetyczny. Potrawa musi być przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu(...)następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne 10 minut. Gotowy przekładamy do miski, dodajemy sushi su i bardzo delikatnie mieszamy. Aby ryż nam się nie kleił do rąk należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich) zanim przygotujemy porcję z ryżu. Plasterki

mojewypiekiinietylko
ryż z jabłkami i miodem 242

ryż ze smażonymi jabłkami Ryż, smażone jabłka, miód i cynamon.  To  posiłek, który będzie smakował wszystkim, dużym i małym. Ryż dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 1,5 szklanki ryżu 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru 3 niewielkie kwaśne jabłka 2 łyżki masła 3 łyżki miodu(...)łyżka cynamonu co i jak po kolei Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go  wodą i zostawiamy na  dwie, trzy godziny, aby później lepiej się gotował. Ryż z wodą wstawiamy na palnik, zagotowujemy dodajemy mleko, oraz cukier. Gotujemy, na małym ogniu, aż ryż  będzie miękki. W tym czasie  jabłka kroimy, razem ze skórką

Kuchnia Babci Basi
Risotto z dynią 130

być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła + dodatkowo: 1 – 2 łyżki masła 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę(...)smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej

Moja pasja smaku
ryż ze smażonymi na maśle gruszkami 171

ryż z gruszkami Gotowany z mlekiem ryż, połączony z aromatem smażonych na maśle gruszek i szczyptą cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim. składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżki cukru brązowego 3 gruszki 2 łyżki masła cynamon sposób przygotowania Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody(...)zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc). ryż z wodą zagotowujemy, dodajemy szklankę mleka, oraz jedną łyżkę cukru i gotujemy ryż aż będzie miękki. W tym czasie z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy je w plastry i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec smażenia ( gruszki nie powinny się rozpaść

Miód i pieprz
Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki 176

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 suszone liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 małe piersi z kurczaka 750 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanka ryżu(...)smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj kurczaka

Moja pasja smaku