dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad(...)deser, czy nawet kolację :) Składniki (dla około 2 – 3 osoby): 1 szklanka ryżu 2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka) 300 – 500g truskawek 1 – 2 łyżki cukru Mleko (lub mleko z wodą) zagotowujemy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu
Smakowy Rajdodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego. Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 25 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 szklanka ryżu basmati ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki dowolnego zielonego pesto 1 szklanka bobu porządna(...)garść groszku cukrowego sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy
Kulinarne przygody Gatityzdania, że najwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu 100 g szynki parmeńskiej 1 szklanka młodego bobu ok. 15 młodych strąków groszku cukrowego 1 średniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek(...)nitek szafranu zalać niewielką ilością wrzątku (wystarczą dwie łyżki) i odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez 2 minuty. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać pierwszą porcje wina (tyle, by ledwie przykryć ryż) i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać kolejną jego porcję. Gdy całe wino zostanie wchłonięte
W SMAKtamtym czasie moja wiedza na temat domowych wypieków była dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach(...)ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa. Moje szafki, zawsze są przepełnione ryżowym dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego chleba dodać ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem. * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed
Słodkie okruszkiLubicie ryż? Ja wprost za nim przepadam. Jeszcze jako dziecko jednym z moich ukochanych dań był ryż na mleku, oczywiście ugotowany przez moją mamę. Ryż można podawać w wielu wersjach, jako desery, dodatek do doń głównych, zapiekany, gotowany, ... Wariantów jest naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na ryżowy deser. Pudding ryżowy z kokosową nutą i owocami znakomicie spełnia(...)się w roli deseru, jak i sytego śniadania czy kolacji. Spróbujcie. ... niby prosty deser, a jak znakomicie się prezentuje ... Składniki: 1 woreczek ryżu jaśminowego (można użyć innego, akurat taki miałam w domu ) 240 ml mleka 1 łyżeczka miodu np. wielokwiatowego 2 łyżeczki wiórek kokosowych 1/2 kiwi łyżka arbuza Przygotowanie: Rondelek z wodą ustawiamy na palniku. Gdy woda zacznie się
Słodkie okruszkiwątróbka kupiona. Zastanawiałem się z czym ją zrobić, jak przygotować, by nie było zbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula -sól, pieprz -tymianek suszony -pół gruszki -oliwa -masło -dwa ząbki czosnku -parmezan -śmietanka 30% Posiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie. Wrzucamy(...)ryż, podsmażamy. Gdy ryż pochłonie tłuszcz zalewamy go winem. Odczekujemy do momentu, aż ryż zaabsorbuje płyn. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po krótkiej chwili cedzimy je nad patelnią z ryżem tak, by ryż wchłonął wywar z grzybów. Koźlarze siekamy i dorzucamy do ryżu, który co jakiś czas mieszamy i podsmażamy do momentu, aż będzie na ząb. Możemy podlewać
BaRepaspieprz Przepis krok po kroku Krok 1 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić. Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto. Krok2 Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente. Krok 3 Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę. Jako
W kuchennej krainieprzepis z opakowania) Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka zimnej wody ocet ryżowy do smaku Ryż starannie umyj, pocierając ziarna palcami, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsyp ryż do garnka ze szczelną pokrywką, zalej zimną wodą i odstaw przynajmniej na 25 minut. Ryż doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym(...)ogniu przez około 10-15 minut. Wyłącz ogień, a ryż pozostaw pod przykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowania risotto najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach. Może być to też carnaroli, originario lub vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem - zmylibyśmy wtedy skrobię z jego zewnętrznej warstwy, a jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem(...)znajdziecie ich w sklepie, kupcie zwykłe - też powinny się sprawdzić. Metodą prób i błędów sami musicie sprawdzić, w jakim garnku najlepiej przygotować risotto. Ja robię to w woku. Ryż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera
W SMAKwalentynkowy wieczór. Na pewno nie jest light ale w końcu nie ma takiej ilości kalorii której nie można spalić:) Składniki: 200 ml wody 750 g risgrøt lub innego ryżu do risotto 0,5 l mleka szczypta soli 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 500 g mrożonych truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około(...)minut. Po tym czasie dodajemy mleko. Ryż ma być kleisty tak aby po chwili stworzyła się z niego papka, nie może on jednak być rozgotowany (dlatego zwykły ryż się tutaj nie sprawdzi.) Należy mieszać dokładnie tak aby nie przypalić ryżu. Ściągamy ryż z pieca i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż
ciastkarnia na kruchym spodzieWczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa. Składniki : woreczek ryżu brązowego 4-5 kawałki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe pół puszki groszku 150 g szynki np. sopockiej 1 czubata łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż(...)brązowy gotuję w osolonej wodzie, ma on nieusuniętą otoczkę i gotuje się go ok 30 minut. Paprykę, ogórka i szynkę kroję w kosteczkę i z groszkiem dodaję do ostudzonego ryżu. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem z 1 łyżką majonezu. Wyszło naprawdę dobrze i smacznie. Ryż brązowy - drobne informacje W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo
Mechanik w kuchniskładniki * 1 szklanka ryżu do sushi * prasowane wodorosty nori * sól Sposób wykonania Ryż wypłukać, robić to do momentu aż woda nie będzie mętna. Ryż przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą i pozostawić na 30-60 minut. Następnie wylać wodę w której był moczony ryż, zalać go szklanką świeżej wody, postawić na średnim ogniu, garnek przykryć(...)pokrywką i już nie uchylać, aż do końca gotowania ryżu. W momencie kiedy ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą łopatką i chwilkę poczekać, aż ryż nieco przestygnie
Mix smakułyżki do wysmarowania górnej warstwy.) Wsypać do niego uprażony słonecznik i wymieszać. Jeszcze ciepłą masą przekładać wafle. Górną warstwę posmarować resztą kajmaku, a na niego wysypać prażony ryż. Tak przełożone wafle owinąć folią spożywczą lub aluminiową, obciążyć dość mocno (na przykład ułożyć na nich większą deskę a na niej garnek z wodą) i odstawić przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowane jajka -puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki) -7 średnich ogórków konserwowych -1 średnia cebula -2 łyżki majonezu -przyprawa warzywko do smaku -kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej z puszki tuńczyka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka kroimy ręcznie lub przyrządem
Maminek kulinarny