ryż - 22970 przepisów (strona:37/1532)

pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 171

risotto jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż arborio.  Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera(...)oliwek na dużej patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż i gotować przez 3-4 minut, mieszać , aż ryż staje się przezroczysty. Dodać wino i pozwolić mu odparować. Dodać pomału ,po trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać grzyby

w mojej kuchni
Ryż pomarańczowy 142

leciutką goryczką skórki pomarańczowej. Idealny na podwieczorek lub jako deser, albo jak ktoś lubi jako słodkie danie główne. Bardzo dobry! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 3 szklanki mleka • 1 szklanka wody • otarta skórka z 1 pomarańczy • sok z 1 pomarańczy • 3 jajka • 4 łyżki cukru • szczypta soli • mały słoiczek dżemu pomarańczowego Wykonanie: • Ryż zalać mlekiem(...)pomarańczy, szczyptę soli i gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. • Po tym czasie odłożyć, przykryć kocem na 1-2 godziny, aby ryż całowicie wchłonął wodę. • Gotowy ryż wymieszać z sokiem z 1 pomarańczy. • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka. • Pianę delikatnie

To co kocham
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 219

czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. My ugotowaliśmy go w garnku do gotowania ryżu, ale możecie ugotować go w normalnym garnku na małym ogniu z dodatkiem soli i odrobiny oleju/ oliwy. Bakłażany, figi i papryki umyj, osusz. Bakłażany pokrój na podłużne plastry, paprykę(...)naczynia żaroodpornego tak, aby dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę. My trzymaliśmy się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około

Plate of Joy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 176

cynamonu     Wykonanie: Do   garnka z grubym dnem wlałam mleko, wodę i wsypałam sól. Zagotowałam. Dodałam opłukany ryż. Wymieszałam i po zagotowaniu, po około 10 minutach ryż wchłonął prawie cały płyn. Ponownie wymieszałam. Przykryłam, zawinęłam w koc i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie obrałam jabłka. Pokroiłam w cieniutkie pół plasterki. W rondlu roztopiłam(...)cynamonu. Podprażyłam jabłka na   małym gazie   około 10 minut. Odstawiłam.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Naczynie do zapiekania wysmarowałam 1 łyżką masła i wyłożyłam połowę ryżu a następnie wsypałam jabłka. Wygładziłam powierzchnię i posypałam 1 łyżką cynamonu. Rozłożyłam resztę ryżu. Ryż uklepałam i wygładziłam za pomocą gładkiej strony łyżki, którą smarowałam pozostałym masłem

Kuchnia u Krysi
Smażony ryż z jajkiem w towarzystwie kurczaka z brokułami 142

Ryż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i ryżu może dziwić, jednak zapewniam że w smakuje bardzo dobrze:) Do ryżu, prócz innych przypraw dodałam czerwonej czubricy -  bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru(...)jogurtu naturalnego 50 g masła Przygotowanie. Ryż gotujemy  w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie w rondelku rozpuszczamy 50 g masła i przesypujemy do niego ryż. Doprawiamy czubricą, imbirem, kolendrą, czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cytrynowym, koprem, lubczykiem, natką pietruszki i odrobiną pieprzu cayenne. Przed samym podaniem na talerz roztrzepujemy dwa jajka i mieszamy z gorącym ryżem

Taste Therapy
Zupa z białych szparagów z mlekiem kokosowym 90

listki limonki i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Zagotować. W rondelku rozgrzać olej** wrzucić ryż. Ryż opadnie na dno a następnie pęczniejąc zacznie umościć się do góry (wypływając na wierzch). Zdjąć garnek z ognia, chwile odczekać i wyjąć sitkiem ryż. Ryż wyłożyć(...)ręcznik papierowy. Zupę tuż przed podaniem posypać ryżem, lub ryż podać w miseczce obok. * użyłam ryżu Uncle Ben's – ryż długoziarnisty z dzikim ** temperatura powinna wynosić około 150 stopni. Jeżeli nie mamy termometru należy wrzucić kawałek chleba, powinna pięknie usmażyć się w ciągu 60 sekund. zastawa

królestwo garów
Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą 100

Ryż długoziarnisty jest uniwersalnym i najczęściej uprawianym gatunkiem ryżu na świecie. Oprócz smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także smaczny element deserów. Przedstawiam przepis na placek ryżowy z wiśniami i czekoladą  Składniki 250 g ryżu długoziarnistego 400 g wiśni (mogą być mrożone) 50 ml mleka(...)białko jajka Wiśnie rozmrażamy. Najlepiej zrobić to za pomocą sita, aby cała woda dobrze odciekła. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy mleko, ksylitol i blendujemy. Masą wykładamy formę do tarty. Białko ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy nią warstwę ryżową. Na wierzchu

My Chcemy Jeść
RISOTTO Z INDYKA 173

smaż około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się szklisty*. Następnie wlewaj po około pół szklanki bulionu drobiowego i podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W ten sam sposób dodawaj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż . Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż(...)oliwę, przyrumień pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z kurczaka z dzikim ryżem i warzywami – kremowa, sycąca i zdrowa 220

jest naprawdę tak treściwa i sycąca zupa, że spokojnie weźmie na siebie cały ciężar bycia obiadem. Pełna warzyw i chudego drobiowego mięsa. Bogata w ryż – niezwykły, bo ryż dziki i brązowy, nieoczyszczony – pełna błonnika i smaku. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w dwucentymetrową kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Zostawiamy mięso w przyprawach na czas szykowania pozostałych składników. W mniejszym(...)garnku zagotowujemy wodę i wkładamy oba woreczki z ryżem. Nie solimy wody do gotowania. Zarówno ryż dziki jak i ryż naturalny, brązowy, potrzebują 35-40 minut gotowania. Można ugotować je jednocześnie, w jednym garnku. Gotujemy ryż na małym ogniu, powoli, z przykryciem lub bez. Pietruszkę, marchew, cebulę obieramy i kroimy w drobną, równą kosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy

Karo in the Kitchen
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 133

dobrze pasuje do ryżu; - POKROIŁAM 2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI W KOSTKĘ I WRZUCIŁAM DO UGOTOWANEGO RYŻU; - no ale skoro bazą jest ryż, to po co mi fasola, przecież ryż dobrze lepi się sam; - o, pokoloruje się ryż kurkumą i będzie fajny kolor; - DODAŁAM PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY DO FARSZU I WYMIESZAŁAM DOBRZE; - to może zawinąć ten farsz(...)Więc: - POKROIŁAM JARMUŻ NA DROBNE KAWAŁKI,  usuwając wcześniej grube łodygi; ile go było wagowo nie wiem, kilka liści, na oko, żeby proporcjonalnie pasował do reszty, - DODAŁAM JARMUŻ DO RYŻU I PAPRYKI I PRZYPRAWIŁAM CAŁĄ MASĘ:  pieprzem, czosnkiem i solą, - ULEPIŁAM KOTLETY  (lepiły się cudnie, jak to ryż) I OBTOCZYŁAM W  POPPINGU Z AMARANTUSA , bo ładnie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ryż z jabłkami i cynamonem 179

niesamowity! Postanowiłam więc zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami. I znowu smaki dzieciństwa... Mam nadzieję, że zarażę nimi nie tylko moją córeczkę ale również i Was. Mniaaam! Ryż z jabłkami i cynamonem Składniki: 300 g ryżu, 1/2 kg jabłek, 2 łyżki masła, cukier, cynamon, sól. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Pod koniec(...)gotowania do ryżu dodajemy masło, całość dokładnie mieszamy. Ryż studzimy. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do smaku cynamon i cukier i dokładnie mieszamy. Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka. Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek. Tak przygotowany ryż wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Polecam podawać z jogurtem naturalnym

paapilotkaa
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 147

Cypru w płatkach, ale spokojnie użyjcie jaką macie w domu). Wstawiłam ryż w dwóch garnkach i zaczęłam gotować. Jak gotować? Tu zapraszam do przepisów jak gotować oba rodzaje ryżu, jaśminowy gotujemy w identycznych proporcjach jak basmati, poniżej wstawiam linki do tych przepisów : Jak ugotować ryż basmati/jaśminowy? Jak ugotować Dziki Ryż? Ugotowane oba gatunki ryżu wymieszałam razem(...)zimne masło i mieszałam do czasu zgęstnienia sosu, doprawiłam solą i pieprzem. Rybę wyciągnęłam z piekarnika. Mango z żurawiną odsączyłam z syropu. I tak jak widać zdjęciu podałam z ryżem jaśminowym zmieszanym z dzikim ryżem, mango z żurawiną. Sandacza położyłam na  naprawdę cienkiej warstwie sosu (ok. 1 mm), posypałam czerwonym pieprzem, obok ustawiłam dwie ćwiartki limonki, które służą

Blondynka Gotuje
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 189

Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając(...)odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. (U mnie wyszły 3 łyżki wazowe, ale na to nie ma zasady, każdy ryż jest inny) Na koniec przygotowywania risotta, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku = al dente, nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały

Be Fit Be Strong
Indyk z pastą curry 202

wszelkich żyłek i pokroić w małe paski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W tym momencie można nastawić do gotowania ryż. Ryż opłukać zimną wodą, wsypać do garnka z 4 szklankami zimnej wody. Od momentu zagotowania się ryżu, gotować na wolnym ogniu 12 minut bez mieszania, przykryć lekko uchyloną pokrywką(...)ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu dodać płaską łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Oczywiście, tak gotuję ten konkretnie jaśminowy ryż, najlepiej stosować się do opisu na opakowaniu. Po nastawieniu ryżu na rozgrzany olej w woku lub głębokiej patelni wrzucić indyka i smażyć z 5 minut. Następnie dodać czosnek i pastę curry, dusić

Kuchcik gotuje
Sushi: hosomaki i futomaki 189

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę(...)soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik, np. awokado. Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki

Weganizm infantylny