ryż - 22970 przepisów (strona:1273/1532)

Tradycyjna ogórkowa na kwasie z ogórków. 219

wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry,  na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze ziemniaczki drobno pokrojone i dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak po chińsku 286

sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w kolorowej papryce 187

pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej w proszku. Zmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.  Podajemy z ryżem - u mnie z tajskim sosem chili słodko -pikantnym. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba w sosie koperkowym 198

koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę.  Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 297

użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku

Wyprawy kulinarne
Kurczak w pięciu smakach 367

aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek

Wyprawy kulinarne
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 234

Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki: 2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka                               1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy

Gorący kąsek
Zielone curry z kurczakiem 276

mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

Tajskie smaki
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 330

nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 222

mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 198

mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony  Kuchnia Azjatycka

Tajskie smaki
Krewetki w sosie tamaryndowym 222

sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 221

połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik

Tajskie smaki
Słodko-ostre bananowe curry z kurczakiem 295

minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati

Tajskie smaki
Wegetariańska zupa Tom Kha 223

liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania