sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego
Tajskie smakiUwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiedzieć, że to właśnie jest Miłość , taka przez wielkie M . Na zawsze (czego z całego serca im życzę). Najpierw była ceremonia w kościele - piękna i bardzo wzruszająca. Później obrzucanie ryżem młodej pary, po czym udaliśmy się na piknik. Tak, tak - nie wszyscy byli zaproszeni na wesele, więc najpierw pojechaliśmy w cudowne, zielone miejsce, gdzie była muzyka, kawa, herbata i ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje. Posolić do smaku. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu. Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %. Z dodatku płatków
Gospodyni Miejskasolą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk
Gospodyni Miejskajedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejskajogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Zupę podawać z makaronem (lub ryżem), oprószoną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów zupy. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskamatowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacałe jaja. Smażyć, aż się zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili. Można użyć papryk o dowolnych kolorach. Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy
Gospodyni Miejskanatką pietruszki. Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego. Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można
Gospodyni Miejskakażdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć. Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować. Aby nadać daniu
Gospodyni Miejskaczasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy
Gospodyni Miejska