ryby - 22566 przepisów (strona:866/1505)

Tatar z łososia 143

świeżego łososia 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 1 łyżka soku z cytryny pieprz do smaku sól do smaku Wykonanie: Z łososia zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia, cebulę i ogórki drobno siekamy nożem. Składniki wkładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany tatar

Smak mojego domu
Kotlety rybne bezglutenowe 119

Rybka bezglutenowa czemu nie? Wystarczy kupić dobrej jakości rybkę, zmielić ją, dodać nasze ulubione dodatki, a wszystko obtoczyć w produkcie bezglutenowym np. mielonym lnie. Wychodzi całkiem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 170

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 213

powinny się zarumienić.  W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia. Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki. Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem. Smacznego

Smak mojego domu
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 154

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku

Ostra na Słodko
Śledzie po cygańsku 645

Sylwester już jutro. Pewnie wielu z was spędza go na domówkach z rodzina czy znajomymi, szykując różne przekąski. Dlatego dla Was pomysł na jedną z takich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba niespodzianka na Wigilię 151

Stara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami

Szybko Tanio Smacznie
Kulki rybne w zalewie octowej 129

Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 194

piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pasta z makreli i burakow 136

Sposób na nudną pastę z makreli? Wystarczy dodać do niej trochę marynowanych domowych (lub kupnych) buraczków, a nie dość ze mieni kolor na pięknie różowy to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rajska zupa rybna 184

chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze

Niezły Młynek
Krajanka śledziowa z czosnkiem 247

Święta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 150

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kotleciki rybne. Niesamowicie smaczne, sycące i dzięki dodatkowi sosu ostrygowego – bardzo aromatyczne! Takie kotleciki są świetnym pomysłem na

Ostra na Słodko
Gulasz rybny 152

oprószyć ją mąką. Dodać zimny bulion, paprykę, przecier i resztę przypraw. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy delikatnie zgęstnieć (w razie potrzeby możemy doprawić nieco do smaku). Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Gotuj z Rumcajsem