naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki przyprawiamy, mieszamy dokładnie składniki z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed
kgwjanczewoP yszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: m asło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut
SzczyptaSmaQPaella czyt. paeja to danie kuchni hiszpańskiej z ryżu i dodatków. Ja przygotowałam paellę z makaronu wygladem przypominającego ryż. W rezultacie takiej podmiany wyszło danie pyszne
Moje Małe CzarowanieDorsz doprawiony tylko solą i pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe frytki. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniWiem co jem i dlatego pozwolę sobie na danie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze
Kulinarne InspiracjeKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili
Polska Zupazamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z największym państwem świata, a placek po węgiersku to polski wynalazek. Podobnie rzecz się
Bon Ton ItaliaN ie wszystko co dobre szybko się kończy :). Z warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie można czerpać garściami, zwłaszcza po otrzymaniu szczegółowych przepisów na potrawy, przygotowywane
SzczyptaSmaQwszystkich fanów śniadań wytrawnych. Tak, postanowiłam przygotować na śniadanie naleśniki z wędzonym łososiem. Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie
Moja DelicjaOdkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na
mojewypiekiinietylkoKolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety
Stare GaryN iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste
SzczyptaSmaQ