ryba - 22624 przepisów (strona:513/1509)

Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski 233

domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe połączenie. W mim domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia

AZgotuj!
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 247

minutowej przeprawy po kanałach 80 Euro do 18:00, potem 100 Euro. Na targu w Rialto można było zobaczyć stwory morskie. Te których nie znałam. Długie, płaskie srebrne ryby bez łusek. Szkoda, że nie mogłam ich spróbować Targ Rialto  Targ Rialto  Potem popłynęliśmy na wyspę Lido. Przewodniki opisują, że są tu najpiękniejsze plaże. Sprawdziliśmy. Osoba, która zachwalała plaże(...)potłuczone muszle mogą się wbić w stopy. Dość szeroki pas muszlowego piasku do brzegu. Niemniej jednak to bardzo piękna wyspa ze specyficznym klimatem. Bardzo dobre restauracje, pyszne świeże ryby i ceny niższe niż w Wenecji. Po wyspie Lido można poruszać się wszystkim. Autobusem ( i tu pasują wszystkie bilety na komunikację miejską), Vespą (własną oczywiście;)), a rowerami za opłatą

AZgotuj!
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 257

Nuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść.  500 gram ryby bez ości (  u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej  kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj

AZgotuj!
Pieczony pstrąg 223

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}       Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu.    Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone - 1 duża cebula  - sól - biały pieprz(...)mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.  Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.  Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.  Na blachę wyłożoną

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa rybna 181

razu mąż przygotował ją na obiad, czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie. Zupa zupełnie inaczej smakowała. Nie pływały w niej żadne rybne pulpeciki, tylko prawdziwe duże kawałki różnych gatunków ryb. Smak i aromat był niezwykły. Jest to bardzo sycąca i smaczna zupa. Sądzę, że swój wyjątkowy smak,  zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie".  Polecam ją bardzo gorąco wszystkim wybrednym osobą(...)łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą.  Na patelni szklimy pokrojoną

Pan i Pani Smith w kuchni
Weganie nad morzem 231

jedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się(...)budżet? Co prawda z ołówkiem w ręku nie czyniłam dokładnych rachunków, jednak z pewnością mogę przyznać, że na jedzenie wydaliśmy o wiele mniej niż podczas poprzednich wakacji, kiedy zamawialiśmy rybę w smażalni, która jednak kosztuje najwięcej.  Mam nadzieję, że nasza relacja pozwoli Ci zainspirować się kilkoma powyższymi pomysłami i , jeżeli będziesz w okolicy, w której my mieszkaliśmy, ułatwi wybór

Roślinna - blog wegański
Prosta sałatka z tuńczykiem. 363

przygotowywać sałatek składających się z kilkunastu składników, często tracimy wtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu(...)kawałkach. W Polsce występuje też tuńczyk sałatkowy, który jest najmniejszymi ścinkami tuńczyka. My mieszkamy w Niemczech i tutaj dostępny jest tylko tuńczyk w kawałkach. Czuć w nim mięso ryby, a nie tylko słoną rybną papkę. Tuńczyka rozdrabniamy i mieszamy z kukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki. Doprawiamy pieprzem

KasiaiKrzysiu.pl
Jak gotować lub smażyć ryby, aby nie straciły witaminy B1. 102

rzygotowywane przez nas ryby będą smaczniejsze i nie stracą witaminy B1, jeżeli będziemy ją gotować lub smażyć krótko, a raz przyrządzoną nie będziemy odgrzewać. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania potraw z rybami.                        Gorąco pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Grilllowany pstrąg łososiowy i fasolka szparagowa z ryżem 216

Kiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :) Składniki: 1/2 filetu pstrąga łososiowego porcja fasolki szparagowej  1/4 woreczka brązowego ryżu  1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz cytrynowy zioła prowansalskie(...)przygotowania: Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 189

arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso.   Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych(...)barach unikaj jak ognia. Nie daj się też nabrać na świeżego dorsza w wakacje, istnieje wysokie prawdopodobieństwo że to mrożonka. Tak naprawdę trafić na dobrze przyrządzoną i świeżą rybę nad polskim morzem nie jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą

Powiedz dietom nie
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 174

nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy miętą(...)wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb. Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce np. przyśpiesza leczenie opryszki wargowej

Ciastka - domowe słodkości
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 221

smak (oprócz tych z masłem orzechowym i domową konfiturą z truskawek) i powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pstrag lososiowy zatopiony w soku z cytryny 170

Dzisiaj rybka :) SKŁADNIKI: ok 1/2 kg pstrąga tęczowego sok z połowy cytryny pieprz, sól 2-3 ząbków czosnku suszone pomidory, suszona pietruszka  Rybę kroimy, podsmażamy na oliwie z czosnkiem - pamiętajcie zaczynamy smażyć rybę od tej strony, na której nie było łusek :) Podsypujemy pietruszką suszoną, suszonymi pomidorami. Odwracamy i ponownie przyprawiamy, pieprz sól dla smaku. Wyciskamy sok z połowy cytryny

dlaSmaQ
Pasta jajeczna z makrelą. 161

Ryby to bardzo ważny, zdrowy składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną pastę na gorącego tosta czy bułeczkę z wędzoną makrelą. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 4-5 ugotowanych jajek 3-4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula zmiażdżony ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka

Kuchnia Beaty
Wegańskie ceviche z pieczarek 250

odróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga  Kuchnia Peruwiańska ,   gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś(...)blogu. Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych. Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni

SzczyptaSmaQ