ryba - 22624 przepisów (strona:512/1509)

Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 193

warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie przekąski(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.  Na kolację warto zjeść także...  marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego

Kuchnia Ellie
Grillowany łosoś z sałatką kuskus 207

blogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z pyszną, orzeźwiającą sałatką z kuskusu, pomidorów i ogórka zielonego. Cały ten przepis opiera się w gruncie rzeczy na przygotowaniu sałatki z kuskus. Sałatka z kuskus z pomidorami i ogórkiem - przepis: Kuskus zalewamy wrzącą wodą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 156

robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu

Kulinarna Pokusa
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 175

okładkach innych książek kulinarnych. Ta okładka wręcz kojarzy mi się z przepisami naszych babć, po które z chęcią sięgamy:) W książce znajdziemy kilka przydatnych uwag na temat przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone(...)każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser  Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów na dania główne z udziałem ryb oraz 4 zestawy wegetariańskie. Przy każdym zestawie znajdziemy kilka słów od autorki. Przepisy są bardzo jasno i dokładnie opisane, zaś zdjęcia tak apetycznie przedstawiają potrawy, że od razu chciałoby się

Z miłości do słodkości
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 177

jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także(...)podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy

Codogara
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 136

spożywania wołowiny, gdyż krowa uważana jest w Indiach za zwierzę święte. Najbardziej ortodoksyjni wyznawcy hinduizmu są z kolei przeciwnikami spożywania jakiegokolwiek mięsa. Ich dieta wyklucza zatem i drób, i ryby, a podstawą ich menu stają się produkty pochodzenia roślinnego. Warto jednak pamiętać, że na kulturę Indii spory wpływ miała też religia muzułmańska. Efektem tego jest wykluczenie z diety wieprzowiny. Jakie(...)jadania łagodnych potraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach

Codogara
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 241

łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe

Codogara
Steki z tuńczyka 135

Dziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą, którą warto wprowadzić do diety, ponieważ zawiera dużo witaminy A, D, oraz witamin z grupy B, a także jest żródłem witaminy PP, która między innymi obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo jest żródłem selenu, wapnia, jodu(...)oliwa z oliwek sól pieprz Rybe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posmarować oliwą z oliwek i z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową) i smażyć steki 1-2 minuty z każdej strony. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Smacznego

kuchnia doski
ŁOSOŚ SMAŻONY Z SOSEM KOPERKOWYM 84

śmietany  1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy  Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki.  Przygotowanie ryby  Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem  Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 2 minuty  Zmniejsz ogień, dosmaż

Kukuleczki
SAŁATKA Z KONSERWĄ RYBNĄ 160

Smaczny , lekki posiłek kolacyjny. sałata mix 0.5 puszki ryby w oleju roślinnym 5 rzodkiewek ***************************************** Na talerzu ułożyć sałatę , wyłożyć rybę wraz z olejem , a na wierzch pokroić plasterki rzodkiewki.Smacznego!.Podawać z kromką pieczywa chrupkiego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z łososia 247

Pasta z łososia to ostatnio moje smaki. Potrzebowałam coś konkretnego ale i zdrowego na kanapki, więc wybór padł na pastę z łososia wędzonego na ciepło. Bardzo lubię tą rybę i często ją przyrządzam. Wędzony na ciepło łosoś jest mięciutki i łatwo można go rozgnieść widelcem. Pasta z łososia to kolejny przepis na łososia , który przypadnie Wam do smaku.   Pasta

codojedzenia
Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem. 108

Składniki; 2 patroszone dorady, 4 ząbki czosnku garść pomidorków cherry, sól, pieprz, 2-3 łyzki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok pół szkl. wody, mleko do namoczenia ryb, zielona pietruszka    Przygotowanie; Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny. Po tym czasie odcedzić i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać(...)naczynia żaroodpornego wlać wodę, oliwe z oliwek i ocet jabłkowy. Dorade nadziać czosnkiem i zieloną pietruszką. Po wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ryby przełożyć do naczynia. Obłożyć pomidorkami pokrojonymi na pół , zieloną pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec około 25- 30 min. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Łosoś w pistacjach 151

Łosoś, moja ulubiona ryba. Pożeram ją w każdej postaci. Dziś przesyłam Wam przepis na bombę smakową, która przenosi zmysły w oderwaną od ziemi rzeczywistość ;) Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać(...)miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej

Ukojenie Podniebienia
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 164

zwykle po wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury(...)cynamonu Przygotowanie: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem

karmelowy
Piegowata kostka 140

Wczoraj byliśmy nad jeziorkiem Radacz na rybach, Niestety skutek był marny bo jakoś ryby nie brały. Ale człowiek się dotlenił, posiedział nad wodą, zrobiliśmy grilla. A na osłodę i poprawienie humoru po nie udanym wędkowaniu mieliśmy pyszne ciacho. Nie wiem czy widzicie ale w biszkopcie są maleńkie kropeczki, pewnie zastanawiacie się co to takiego. A jest to chia czyli szałwia

Ewa w kuchni