Staropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku(...)posolić i poddusić. • Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. • Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. • Sos przetrzeć przez sitko. • Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. • Podawać na ciepło z sosem piernikowym . Przepis ten pochodzi
To co kochamCiekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka śmietany 30% • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku • 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę(...)śmietaną. • Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. • Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. • Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu
To co kochamcebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli(...)kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion
To co kochamBardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego(...)sól, pieprz do smaku • chleb do wyboru Wykonanie: • Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. • Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. • Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. • Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. • Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. • Można również podawać na krakersach
To co kochamPrzy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki(...)skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. • Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie
To co kochamkeczupu pikantnego • 1 łyżeczka chrzanu tartego • 1 łyżka natki pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć
To co kochamzupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa(...)przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysiporcje: 300 gram łososia 2 plastry cytryny słodka papryka sól morska pomidorki koktajlowe Piekarnik 200 stopni. Rybę umyj i osusz papierem. Oprósz solą i papryką, połóż 2 plastry cytryny. Do ryby dodaj umyte pomidorki i piecz ok 30 minut
AZgotuj!woda olej do smażenia kolory pieprz, sól do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki(...)powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: 1. Seler obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Plasterki przekroić na pół. 2. Przygotowany
Mój pomysł nazachować dobrą formę i młody wygląd. Kolagenum Franciszka - to naturalny kolagen, który przebojem podbija świat! Jako jedyni w Polsce, firma ELENA uzyskuje ten suplement w drodze liofilizacji, z ryb, co gwarantuje jego najwyższą jakość i najczystszą - zbliżoną do ludzkiego postać. Kolagenum to naturalny eliksir młodości, który pozwala zachować zdrowy wygląd oraz kondycję skóry, tkanki łącznej i stawów przez całe(...)należy przekraczać maksymalnej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie jest przeznaczony dla osób uczulonych lub cierpiących na nietolerancję któregokolwiek ze składników preparatu. Kolagenum Franciszka - Hydrolizowany kolagen z ryb SKŁADNIKI: hydrolizowany kolagen (pochodzenia rybiego) 50%, liofilizowane kozie mleko, liofilizowane kobyle mleko, liofilizowane owoce: aronii i żurawiny, otoczka kapsułki hydroksypropyloceluloza i barwnik E171. Opakowanie zawiera 120 kapsułek
Zdrowie na języku :Pprzyjmują mięsne nazwy, jednak ich smak przeważnie nie ma nic wspólnego z mięsem - jedynie wizualnie je imitują. Z tymi kotlecikami jest inaczej, ponieważ dzięki dodatkowi nori, naprawdę mają aromat ryby. Do tego nie mają ości, więc jest to taka "ryba" idealna ;) Czytaj więcej
Kasia SarnaWami swoimi wrażeniami. Pierwszy raz byłam tak bardzo zaskoczona jakością tuńczyka z puszki . Do tej pory go unikałam, bo kojarzył mi się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie tu tuńczyka(...)warzyw to strzał w dziesiątkę. Jeśli do tej pory nie znaliście tuńczyka Rio Mare, to zachęcam Was do spróbowania. Może i kosztuje trochę więcej niż standardowa puszka tej ryby, ale jakość jaka za tym idzie jest genialna i wynagradza różnicę cenową
Gotowanie i blogowaniepatelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Na oliwie smażymy łososia. Trwa to około 4 minuty. Usmażony łosoś będzie miał barwę lekko jasno pomarańczową. Pod koniec smażenia dodajemy cytrynę. Podsmażoną rybę zdejmujemy z patelni. Na tą samą oliwę wrzucamy czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Do czosnku dodajemy pomidory przekrojone na pół i obrane ze skórki. Dodajemy również pozostałe(...)łyżek oliwy, pokrojone liście bazylii, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość podsmażamy 3 minuty. Ponownie dokładamy rybę, podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, podajemy. Smacznego
Smak mojego domuKurczak z warzywami pachnący ziołami i aromatycznym curry w sosie z serka mascarpone. Curry wywodzi się z kuchni indyjskiej - to niezwykle aromatyczne danie z warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad. Danie obiadowe, które(...)szybko się przygotowuje i wspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka szklanka ryżu 1 duży pomidor / ew. 2 średnie 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1 średnia cebula 1 opakowanie serka mascarpone oliwa z oliwek sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka i ostra, oregano
Zasmakuj Kuchninajmniej tydzień. Wtedy z pomocą, dla tych niecierpliwych i dla tych, którzy w swoim zasięgu nie mają wędzarni, przychodzi naturalny dym wędzarniczy w płynie do różnych rodzajów mięs i ryb. Doskonale zastąpi on nam tradycyjny aromat dymu. Bardzo ważne jest, aby został wyprodukowany w kontrolowanym procesie pyrolizy, inaczej mówiąc suchej destylacji różnych rodzajów drewna. Jest to naturalny skondensowany(...)szkodliwych substancji. W swoim składzie nie powinien posiadać żadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych
Kulinarne przygody Gatity