ryba - 22624 przepisów (strona:506/1509)

Dip pomarańczowo-musztardowy 114

ryby. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez(...)dokładnie umyć i zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami, a natkę pietruszki posiekać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dip najlepiej smakuję z rybą. Poniżej znajdziesz link do dania z użyciem dipu. LINK: http://kuchniawedwoje.pl/nuggetsy-rybne-z-dipem-pomaranczowo-musztardowy/ Krok po kroku: 1.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić

KuchniaWeDwoje.pl
Od czego zacząć zdrowe odżywianie? 4 podstawowe kroki. 162

granicach 0,8–1,2 g na każdy kg masy ciała, przekroczenie górnej granicy powinno być przemyślane i uzasadnione. Źródła białka: jaja mięso soczewica, ciecierzyca, bób nasiona dyni ryby: łosoś, halibut, panga, tilapia twaróg kasza jaglana, gryczana fasola, bób, groszek   –> Węglowodany Wyróżniamy węglowodany proste (cukry) i złożone. Dostarczają energii służącej m.in. do utrzymania temperatury ciała, pracy narządów(...)staramy się go ograniczyć do minimum, co jest błędem. Wbrew pozorom jest on niezbędny i wywiera korzystny wpływ na organizm (szczególnie tłuszcz nienasycony, który znajdziemy w nierafinowanych olejach roślinnych, rybach, orzechach, nasionach czy awokado). Ogólne spożycie tłuszczu powinno kształtować się w granicach 15-30% zapotrzebowania energetycznego, przy czym należy ograniczyć tłuszcze nasycone oraz trans. –> Błonnik Jest

Powiedz dietom nie
lekki makaron z dorszem i młodą marchwią 160

patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i układamy dorsza skórą do dołu (o ile wybraliśmy filet ze skórą). Smażymy na mocnym ogniu aż skórka stanie się złota. Następnie obracamy kawałki ryby i smażymy jeszcze ok minutę na drugiej stronie.  Podajemy razem z makaronem. Smacznego

Cook&Love
LEKKA SAŁATKA Z MAKRELĄ, JABŁKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM 212

Makrele są rybami, które licznie żyją w naszych wodach, dlatego... Artykuł LEKKA SAŁATKA Z MAKRELĄ, JABŁKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tort kanapkowy rybny 166

łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki pasta z pomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku(...)minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej. Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam

wesoła kuchnia
Adwent 2016 - potrawy wigilijen 135

Cześć Dzisiaj 27 dzień Adwentu, a już jutro Wigilia. Ja już zaczęłam przygotowanie świątecznych potraw. Ryba w sosie pomidorowym jest już gotowa, a sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Przepis na rybę w sosie pomidorowym znajdziecie tutaj , a przepis na sałatkę jarzynowa tutaj . Wczorajsza zupa grzybowa wyszła dość smaczna. Chociaż osobiście wolę zupę grzybową z pieczywem

blog.moje-pasje.info
Boczniaki po grecku 189

Przyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami

greenscarf
Łosoś w galarecie 169

garnuszka wlać trochę zimnej wody, wymieszać. Tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Zagotować wywar i wlać do żelatyny. Wymieszać i odstawić, żeby prawie zgęstniała. Prawie gęstą żelatynę wlać na rybę, a pozostałą rozłożyć naokoło. Pycha mniam

Kuchnia Pokoleń
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 190

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników mineralnych, a szczypior pobudza apetyt. Kiedy połączy się te wszystkie składniki, doda jogurt naturalny i przyprawy, powstanie lekka i pyszna sałatka śledziowa, która swoim smakiem podbije świąteczny stół.  Składniki 200 g śledzi(...)Znajdziemy w nich witaminy A, B6, B12, D i E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Są bogate w żelazo, cynk, miedź oraz fosfor i jod. Mimo że śledzie to tłuste ryby, są niskokaloryczne. 100 g to 160 kalorii.  Sałatkę śledziową z ziemniakami można przygotować w gotowych porcjach, np. w małych słoikach. Takie słoiki mogą stać się także piękną ozdobą świątecznego

My Chcemy Jeść
Czy tran jest zdrowy? 189

rzadziej spotyka się zatem tran produkowany z tłuszczu wielorybów, a zastępuje go dużo tańszymi olejami pochodzenia rybnego. Mają one udowodnione, gorsze właściwości, o czym jesteśmy rzadko informowani. Co gorsza, ryby, z których pozyskuje się olej na tran same nie mają wiele wspólnego z naturą . Są to bowiem najczęściej zwierzęta specjalnie hodowane w tym celu, karmione ponadto licznymi antybiotykami i specjalnymi(...)dzisiejszy konsument jest bardzo wymagający i rzadko decyduje się na rozwiązania nieprzyjemne dla siebie. Tran w czystej formie nie jest natomiast smaczny – w końcu to zwykły olej z ryby. Dlatego też producenci dodają do niego dodatkowych ulepszaczy smaku, by przyciągnąć niechętnych klientów. Tracą natomiast na tym właściwości zdrowotne tranu, który przestał być dobrym suplementem diety, szczególnie dziecięcej. Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś w cieście 159

pokochałam od pierwszego przyrządzenia. Rodzinka od pierwszego podania . Na piątkowy obiad jak znalazł. Składniki: opakowanie świeżego ciasta francuskiego dwa filety z łososia opakowanie szpinaku mrożonego w liściach przyprawa do ryby 2 ząbki czosnku sól ziołowa żółtko Wykonanie: Ciasto rozłożyć i delikatnie rozwałkować. Podzielić na 4 części. Rozmrozić szpinak na patelni, dodać czosnek i nieco soli ziołowej. Przestudzić. Nałożyć na każdy(...)kawałek ciasta mniej więcej do połowy. Przyprawić rybę i podzielić tak żeby powstały 4 mniej więcej równe kawałki . Można ale nie trzeba jej obsmażać. Nałożyć filet na szpinak. Farsz nakryć pozostałą częścią ciasta. Brzegi skleić widelcem. Na górze zrobić 3-4 nacięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około

Mama z miasta
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA 139

Sałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby.                                                                   SKŁADNIKI(...)śledzie z puszki przyprawy oraz musztardę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.   Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę, smarujemy ją na wierzchu majonezem. Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z oliwek i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki.  Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 178

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy

To co kocham
Ryba - kulebiak w cieście 120

pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie na zrobienie ryby z kruchego ciasta w środku, której schowacie kapuściany farsz? Polecam, to danie bardzo efektowne i wcale nie takie trudne. Do przygotowania ciasta użyłam mąki tortowej Lubella . Taka ryba to porcja

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 458

Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych

Kulinarne Inspiracje