ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:99/216)

Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 201

moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 120*C Filet

Sztuka gotowania w/g Samiry
Karp zapiekany z pieczarkami i śmietaną 178

Następnie usmażone kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli - dodać pieczarki. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do momentu gdy pieczarki lekko zmiękną. Na sam koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany farsz przełożyć na kawałki karpia. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około

Ugotować
Pieczony łosoś ze szpinakiem w słodko-pikantnym sosie 190

Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Miód pitny - dwójniak maliniak 172

kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę

Right Behind The Kitchen
Tartletki z pomidorami i mozzarellą 141

czasu pojawią się ryby ;)  Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia i oregano Przygotowanie : Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienne Gotowanie
Z... Ziemniak! 222

wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie:  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku

Kitchens Alphabet
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 203

nagrzej do temperatury 190 stopni C. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm , dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku. NADZIENIE: Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm. W niewielkim garnuszku zagotuj mleko razem z solą oraz przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem (dodaj do mleka również skórkę z czosnku pozostałą po przeciskaniu)  i na wrzątek wrzuć kostki łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku. Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 179

Po wakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :)Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior.Starlam na

Smaki Edyty
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 166

uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi wyjazdami Cieszę się, że już nie muszę z niego rezygnować Składniki: 250 g makreli wędzonej 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu(...)Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100 ° C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa

Ola la LCHF
Łosoś z pieczoną dynią 146

moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży(...)pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki

Poezja smaku
RYBA (miruna) ZAPIEKANA NA KASZY JAGLANEJ POD SEROWO-SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ 159

usunąć ewentualną goryczkę). Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany szpinak, wymieszajcie i smażcie do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Przyprawcie solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik

OliveandThyme
Fritata z wędzonym łososiem 120

dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko z wierzchu. Przykryć i smażyć na małym ogniu, aż wierzch zetnie siędo ulubionej konsystencji. Jezeli nie lubnicie lekko ściętego jajka, możecie wstawić patelnie na chwilępod gril lub opiekacz w piekarniku (pamietajcie

Codzienne Gotowanie
Wigilijny karp smażony. 171

lodówki.  Wyciągamy rybę na około dwie godziny przed podaniem, czyścimy z cebuli i selera. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z dodatkiem szczypty soli, a na inny talerz wysypujemy bułkę tartą. Panierujemy karpia w jajku i bułce, i smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoto, przekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury

Rozpustne gotowanie
Ziemniaki pieczone po szwedzku 318

Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym

mojewypiekiinietylko
Pasta serowa z pieczonymi warzywami. Idealna na śniadanie lub grilla 210

Pasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla  wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona

Korniszonki
Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 150

rybę wymieszan ą  z ziemniakami i śmietaną. **** Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Sopra disponete il mix di merluzzo e patate. Na  wierzch zapiekanki wykładamy pozostał ą  część ziemniaków. Doprawiamy sol ą  i pieprzem; s krapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20-25 minut  w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Szczupak pieczony 137

często na ryby ale potem miał dużą przerwę i znowu złapał bakcyla. Młodszy synyś też załapał wędkowanie ale woli raczej rzeki niż jeziora. No i połowy jak to bywa są z róznym skutkiem, raz sporo rybek a czasami ani jednej, ale w końcu udało się złapać szczupaka. Mam nadzieję, że to nie ostatni. Upiekłam go w piekarniku z ziołami

Ewa w kuchni
Pstrąg aromatyczny 148

kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku i z wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również w środku i z wierzchu.  Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy masło. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową, odstawiamy do zamarynowania na 1h.   Nagrzewamy piekarnik

Kuchnia Prezydentowej
Tapenada z czarnych oliwek 152

pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście są widoczne. Składniki jakie wykorzystałam do przygotowania tej pasty to: czarne oliwki, anchois, ostra papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika. Tapenada z czarnych oliwek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony łosoś w galarecie 1430

Szlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka(...)pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka

Szalona Kuchnia Eweliny