ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:106/216)

Fit sajgonki z łososiem i warzywami 123

Danie w azjatyckim klimacie, z pysznym pieczonym łososiem i warzywami z mieszanki chińskiej firmy Hortex. Ładnie się prezentujący, oryginalny posiłek, dość szybki do zrobienia, który na

Healthy food explorer
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 247

suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką i podusić na patelni do czasu aż ser mozzarella się ładnie rozpuści. Jeśli zaś przygotowujecie więcej kawałków ryby, to polecam na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać rybkę z pomiodrami i mozzarellą, a następnie całość zapiekać w 200 st. C przez kilka minut (analogicznie do czasu(...)posiekanymi listkami bazylii. Podawać, np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! Poleca poniższe 2 przepisy na pieczone/grillowane ziemniaki: – Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym – Pieczone ziemniaki w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 331

mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty(...)pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo

codojedzenia
Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 133

rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową na minimum 5 minut. Dzięki temu ryba nie będzie surowa, a zrobi się bardzo soczysta. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżką wybieramy nasionka, drążąc w środku rynienkę, którą będziemy napełniać farszem. Wydrążone cukinie posypujemy solą i pieprzem(...)fetę. Przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Uwaga żeby nie przesolić, niektóre fety są bardzo słone. Przygotowany farsz układamy na połówkach cukinii. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na grilla, albo do piekarnika na około 10 minut w temperaturze około 180’C. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Naleśniki z rybami 214

czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)łyżka skórki otartej z limonkianchois 100gpieprz Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem(...)zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem.Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Na talerz wyłożyć porcję sosu i 2 naleśniki, przybrać całymi filecikami anchois i koperkiem. Podawać z cząstkami limonki

SzczyptaSmaQ
Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach 110

pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza. Zobacz też: Dorsz po grecku Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 600 g polędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty 2 łyżki kminku puszka(...)porcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni. 3 Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy.   Artykuł Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Łosoś z grilla 283

łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym, w nadającym się do tego piekarniku, a bardzo często również patelni grillowej. Dzisiaj zajmiemy się konkretnie wersją z węglowego grilla ogrodowego, choć większość uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku(...)skóry. Ja również stosuję się do tej reguły i mięso jest zawsze soczyste, ale zarazem wypieczone i lekko rumiane z wierzchu. Pomimo, że jak wspomniałem, łosoś raczej do chudych ryb nie należy, zwykle nacieram go delikatnie od strony mięsa niewielką ilością oliwy – trochę „na wszelki wypadek”, aby na pewno się nadmiernie nie spiekł na powierzchni i nie przywarł do rusztu

Kulinarna Pokusa
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 140

osobnych talerzach wysypać mak i sezam. Cztery paluszki rybne obtoczyć w maku, a kolejne cztery w sezamie. Nie trzeba paluszków moczyć w jajku – ziarenka przyczepią się do wilgotnej ryby. I teraz można paluszki zrobić na 2 sposoby: 1. Szybszy. Na patelni rozgrzać olej (ja do smażenia używam rzepakowego). Smażyć z jednej strony około półtorej, góra dwie minuty, po czym(...)wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko słodką marchewkę karotkę

Dietolog
Kalerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes 284

charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem(...)listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki: 500 g świeżego kalettes

karmelowy
Gibanica za sirom w Montenegro 126

układać farsz na całej powierzchni.    Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25 minut. Lato już zbliża się wielkimi krokami a razem z nim wakacyjne wyjazdy do Chorwacji, na Bałkany. Ale zanim nadejdzie czas wyjazdów, warto wybrać się do Montenegro(...)przy placu Zbawiciela.  Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach

królestwo garów
Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 636

Do przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania

Be Fit Be Strong
Łosoś pieczony w papilotkach z chilli i limonką 154

Składniki: 400 gram łososia 1/2 limonki 1 papryczka chili sól pieprz koperek Łososia pozbawiamy skóry i ości. Doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną chili. Następnie układamy plasterki

Mango Papaja
Serca marchewkowo łososiowe 147

żółtkiem, nakładam na nie ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam na blaszce wysmarowanej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią ale nie spalą. Krem marchewkowy: Marchew obieram, dwie sztuki kroję na kawałki i gotuję do miękkości w wodzie. Odcedzam wodę, dodaję(...)łyżce zimnej wody, rozpuszczam w gorącej i dodaję do marchwi, odstawiam do lodówki do stężenia. Nakładam krem na podpieczone serca zimne. Krem łososiowy: Kawałek łososia odkładam do dekoracji. Resztę ryby miksuję blenderem z drugą połową śmietany, doprawiam pieprzem. Krem wyciskam na krem marchewkowy. Dekoruję łososiem, sercami wyciętymi z marchewki, natką, pieprzem. Z drugiej marchewki za pomocą nożyka do jarzyn wycinam

wesoła kuchnia
Flapjack czyli batoniki owsiane 152

Flapjack, dla niektórych to zespół trash metalowy, zabawna postać kreskówkowa, dziwna ryba żyjąca w wodach niedaleko Australii, naleśnik lub po prostu batonik z płatków owsianych. Ogromna ilość znaczeń jednak batonik jest sam w sobie nieskomplikowany i tradycyjny. Kupne flapjacki są bardzo słodkie i miękkie. Przygotowałam wersję z mniejsza ilością cukru oraz czekoladą. Mam nadzieję, że wam się spodobają:-) Składniki(...)blachę 30cm na 21cm 600g płatków owsianych błyskawicznych 200g cukru 200g masła 150 ml syropu klonowego 200g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 180 º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć upieczoną masę) Masło rozpuścić na patelni i dodać syrop klonowy, wymieszać i podgrzać chwilę. Wymieszać z płatkami oraz cukrem

wysmienity
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 217

łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć(...)masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 240

masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała masa jajeczna spływała pod jego spód. Na omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem(...)łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe

Codogara
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 200

pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis   tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk(...)który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli też inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis   tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i  krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE