ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:97/216)

Kotlety rybne z zieleniną 99

cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Kotlety rybne pieczone 169

maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy ręcznie masę ma kotlety. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach spore kotlety i lekko je spłaszczamy. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy kotlety rybne do piekarnika i pieczemy przez 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 142

PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki i sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką. Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy

Ostra na Słodko
Pstrąg pieczony w czosnku niedźwiedzim 92

bardzo łatwa do przygotowania ryba, a że sezon na czosnek niedźwiedzi w pełni..... :)  Proszzzzz..... Pstrąga należy umyć i osuszyć. Do środka włożyć posiekany drobno czosnek niedźwiedzi i około łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu. Z zewnątrz owinąć kilkoma liśćmi czosnku niedźwiedziego i jeszcze kawałek masła.  Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika

Jemy Pijemy
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 199

koniec duszenia warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała. 3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez

Kuchnia Prezydentowej
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 188

Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy

Walijskie Pichcenie
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 149

  Po świątecznym i noworocznym lenistwie czas wrócić do codzienności. W przerwie do końca roku nie gotowałam nic wielkiego – przygotowałam paszteciki z kapustą (wykorzystując wigilijną

Szybko Tanio Smacznie
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 218

Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy od razu, gorące. Jako samodzielne danie główne świetnie smakuje w towarzystwie podgrzanych, miękkich greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
KARP PACHNĄCY KMINKIEM 155

pietruszki kilka plasterków cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę oczyścić,wypatroszyć,wypłukać,odciąć ogon i głowę,filetować,usunąć kręgosłup.Kawałki karpia naciąć w kilku miejscach dość głęboko od strony skóry i posypać mielonym kminkiem,a następnie obtoczyć w mące.W rondlu topimy masło i pociętą w kawałki słoninę,wkładamy kawałki filetów i pieczemy w piecu 40 min.w gorącym piekarniku,podlewając rosołem ugotowanym z głowy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ptysie ze szparagami 107

skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Przełożyć do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia. Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej. zastawa

królestwo garów
Łosoś w sosie teriyaki z sezamem 141

żaroodpornym rozprowadzam olej, układam rybę układam najpierw stroną bez skóry tak żeby złapała trochę oleju, odwracam - więc mamy ja już stroną bez skóry do góry. Solimy, pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem - u mnie

Piekielna Kuchnia Pati
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 225

ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym

AZgotuj!
Filet z dorsza w papilotach 138

filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a  obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce do pieczenia. Żeby mieć pewność, że papilotki nie będą przeciekać, można użyć dwóch warstw papieru do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Oryginalny smak
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 140

raczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku(...)niuansami. Ja skorzystałam z tego , bo sposób przygotowania wydał mi się najłatwiejszy. Zrobiłam do razu podwójną porcję (i tak zjedliśmy prawie wszystko) i zamiast grillować warzywa na patelni wybrałam piekarnik, bo nie chciałam stać nad kuchenką. Hiszpański sos romesco Składniki: 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 1-2 papryczki chilli (zależnie od ich ostrości i preferencji) 2 średnie dojrzałe pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 97

strony lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Przygotować majonez: żółtko ucierać mikserem przez 3 minuty aż będzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszać z różowym pieprzem. Rybę skropić sokiem z limonki

KUCHNIA POLSKA
Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 161

wodzie, pieczenie w piekarniku, grillowanie na ruszcie, a także smażenie na patelni ceramicznej z dodatkiem tłuszczu w końcowej fazie obróbki Unikanie przetworzonej żywności i produktów wędzonych Zadbanie o różnorodność posiłków Pamiętanie, że kaloria kalorii nie jest równa Jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu Odpowiednie komponowanie posiłków, do każdego trzeba dodawać warzywa. Unikanie łączenia mięsa, ryb i jaj z kaszą. Podawanie

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na zapiekanki z makaronem 248

całość zapiec w piekarniku. Nawet osobom rzadko zaglądającym do kuchni, nie powinno sprawić to najmniejszego problemu. Taki posiłek też jest tani w przygotowaniu, a potrafi zaspokoić głód nawet dużej rodziny. Można wykorzystać różne rodzaje makaronu: penne, świderki, kokardki, tortellini a nawet spaghetti; a także przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem pasują zarówno mięsa, ryby i warzywa. Całość można zalać

e-PrzepisyKulinarne
Wigilia 2017... 161

już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę po grecku, ziemniaczki puree na bardzo bogato (z duża ilościa śmietanki i masła), kapustkę kiszona (to ja, nawet nie wiem, czy ktokolwiek inny się połasił) i nowoczesny wynalazek - połówkę łososia, dostarczona przez specjalizujacy się w zamrażarkach supermarket, która jest gotowa do akcji bez rozmrażania - zdejmujemy tylko folie wszelakie, ziuuuu do piekarnika na 45 minut

Lejdi of the house
Zapiekanka mięsno-makaronowa z patelni FIT 701

Chyba każdy z nas lubi szybkie i proste w wykonaniu nietypowe obiady. Dlatego dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny przepis na zapiekankę mięsno-makaronową z patelni! Bez

Be Fit Be Strong
Roladki z pstrąga z kremowym serkiem i pomidorami 171

pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), sok z limonki, pokruszony miękisz chleba i łyżkę posiekanych listków bazylii. Farsz odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170C. Schłodzony serek rozsmarować

Pełny talerz
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 139

Chodziło za mną ciastko.... Oj chodziło.... Ale nie słodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE

VioletoweKucharzenie
Dorsz w zapiekance tortowej 116

skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. • Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie(...)Średnią tortownicę wysmarować olejem i położyć na spód omlet. • Na omlet położyć puree z marchewki, następnie dorsza i puree selerowo-pietruszkowe. • Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 180 st.C. • Po tym czasie roztrzepać 3 jajka, dodać sól, pieprz i 1 łyżkę natki pietruszki. • Zalać jajkami zapiekankę

To co kocham
Sernik złota rosa 3635

razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie. W sklepach istne szaleństwo przedświąteczne, sklepy prześcigają się w promocjach, aż trudno zdecydować gdzie zrobić zakupy. Przygotowałam dla Was kilka propozycji :) Dobre gatunkowo sery: w wiaderku lub do samodzielnego zmielenia: Jednorazowe foremki, rękawy i inne artykuły do świątecznych wypieków: Ryby i ekskluzywne wędliny: Świeży karp

Kuchenne zapiski Edyty
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 165

ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty, posypujemy serem i zapiekamy. Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć je do piekarnika. A więc

kawawszklance