ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:114/216)

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 250

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
Schab z kapustą kiszoną 113

dawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić!  Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo!  I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu(...)czarny Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem. Patelnię nagrzewamy z olejem rzepakowym (2-3 łyżki). Smażymy schab doprawiony solą przez 3 minuty z obydwu stron. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, który został na patelni. Dodajemy kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem i obsmażamy przez

Czarnawisienka
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 215

sosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki(...)wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości płata). Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki. Bardzo cienko obrać ze skórki

Pełny talerz
flądra z grilla piekarnika w marynacie cytrynowej... 146

Składniki: flądra 2 większe, olej rzepakowy 1/4 szklanki, skórka z cytryny 1 cytryna, kucharek 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony pstrąg łososiowy 181

Składniki na dwie porcje. Składniki: 400 g pstrąga łososiowego 2 łyżki pieprzu cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Sól morska Przepis

Emcia Pichci
Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 142

przyjemności życia . Od siebie dodajmy „e pomodoro”, o których Agnolio Bronzino zapomniał, stanowiących fundament sałatki (na marginesie, artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników(...)sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski – zrobiony na oliwie, pachnący i sam w sobie

Niedzielny kucharz
Pikantne skrzydełka po amerykańsku. Buffalo hot wings. 235

wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie Anchor, czyli kotwica, ale ani nie stoi nad brzegiem jeziora Erie, ani nie słynie z ryb. Słynie za to z pikantnych skrzydełek, których sposób przyrządzania jest powielany w tysiącu innych barów (i domów) w całych Stanach. To naprawdę bardzo amerykańskie danie. Wręcz ikoniczne. Podobno nie można wyobrazić(...)piwa), ale myślę, że to samo mógłbym powiedzieć o finale Ligi Mistrzów. Nuda. Moje skrzydełka są nieco lżejszą wersją oryginału. Nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam! Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki

zadanie-gotowanie
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 191

końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie . Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj obie połowy sosem tzatziki. Do środka nałóż liście(...)Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką

Chilli Czosnek i Oliwa
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 149

nastaw piekarnik na 200 o C. W misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki – tak, by utworzyły dość gęstą masę. Umieść ją w foremkach do muffinek i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Podawaj z sosem jogurtowym lub innym (najlepiej na bazie jogurtu naturalnego) – zgodnie ze smakowymi upodobaniami. Meksykańskie tortille w wersji fit To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które(...)kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch wyłóż rukolę, rybę, pomidory oraz kiełki. Zwiń w rulon. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Placki z cukinii z łososiem To zdrowe jedzenie, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania , II śniadania

codojedzenia
Zapiekanka śledziowo- ziemniaczana 204

Rzadko jem śledzika, bo jakoś nie przepadam za rybami w zalewach... :) Ale na taki jak dziś zrobiłam, miałam już dawno ochotę :) SKŁADNIKI: kilka płatów świeżego śledzia kilka ziemniaków śmietana duża cebula koperek sól, pieprz ser żółty ( ewentualnie) Śledzia umyć i oczyścić z ości. Pokroić w paseczki. Ziemniaki w mundurkach podgotować około 10-15 minut w osolonej wodzie.  Po ostygnięciu(...)posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem.  Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można

MarciochaKucharzy
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 163

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może(...)zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 186

Zapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.  

W kuchni Karmel-itki
Małe co nieco 125

wiem co jeszcze do nich dodam. Kieruję się jednak prostotą wykonania i oczywiście chcę aby wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrały. Sałatka brokułowa to świetna przystawka do mięsa i ryby. Lubię ją również schrupać na kolację polaną winegretem. Sałatka z brokułu Składniki: 2 porcje 100 g jarmużu, u mnie zielony i fioletowy 1 brokuł 50 g orzechów laskowych(...)jarmuż na talerze. Pokrój cukinię w dużą kostkę i ułóż na blasze. Dodaj brokuł podzielony na różyczki, posól, skrop sokiem z cytryną i oliwą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Warzywa powinny być al dente. Pokrój paprykę w paski i ułóż na jarmużu. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa. Orzechy upraż na suchej patelni. Wysyp na ściereczkę

codojedzenia
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 228

sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie(...)pokroić w paseczki i dodać do reszty). Po kilku minutach dosypcie pokruszone sery, chwilę przesmażcie. Dobrze przyprawcie (nadzienie nie powinno być mdłe). Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz. Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty o średnicy 25 cm), roztopcie trochę masła. Płaty ciasta filo przytnijcie do kwadratu o bokach

OliveandThyme
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 147

najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy.   Ja zabieram się za naszykowanie słoików, gdy chutney gotuje się już 1,5h i jeszcze gotujący się, gorący(...)pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza

Karo in the Kitchen
39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 146

kochana mama (jest specjalistką od przyrządzania ryb i ich prawidłowego smaku) stwierdziła, że tak przygotowany łosoś jest najlepszym jakiego w życiu jadła. W dodatku nie trzeba znać się na rybach, może być to pierwszy raz kiedy spróbujecie zrobić rybkę na obiad, ale jestem pewna, że wyjdzie Wam w 100%. Jest to bardzo prostu przepis, a w smaku jak z najlepszej(...)solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu. Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią

Be Fit Be Strong