DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM 203świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy(...)szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym
Z Majeczką w kuchni
Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 172Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy
Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczony naleśnik – dutch baby 349wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki
Poezja smaku
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową 232Uwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie 191albo zawinąć ziarna w serwetkę i potraktować je tłuczkiem do mięsa:) Zostawić rybę na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć filety na złoto z obu stron. Przełożyć na folię aluminiową, skropić ponownie sokiem z cytryny, posypać skórką otartą z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 8 minut
Kulinarne Inspiracje
Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą 191Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka
Smaki Ewy
FILET Z PSTRĄGA W PAPILOTACH 166dobrze wymieszać. Z każdego fileta zrobić dwie porcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu, posypując kolorowym pieprzem
Kuchnia w opałach
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 216szczęście Parlament Europejski zezwolił polskim rybakom w tym roku na połów dorsza latem. Oznacza to, że nawet w wakacje będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą. A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek drobno startego sera typu Bursztyn 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 2 szczypty pieprzu szczypta ostrej papryki Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 ° C (bez termoobiegu 200 ° C). Filety umyć, osuszyć czystą ściereczką, oczyścić z pozostałych ości, płetw. Ułożyć płasko w głębokim naczyniu zalać sokiem z cytryny
Pełny talerz
Poniedziałek: Poke bowl – hawajska sałatka warzywna 232ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru Sos 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soki z cytryny 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik(...)stopni. Umyj kalafiora, zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo drobno posiekaj. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozłóż równomiernie. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Ryż z kalafiora możesz zarobić na patelni. Wysyp kalafiora na suchą patelnię i praż na dość mocnym ogniu często mieszkając. Krok 2 Pokrój na kaleki łososia, warzywa umyj, obierz posiekaj w plastry. Zrób
Niedzielny kucharz
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 140ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe
Martyna Cooks
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 149ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe
Martyna Cooks
Łosoś pieczony z dipem jogurtowo-ziołowym 250Dziś propozycja dla zabieganych na super szybki i zdrowy obiad. Łosoś w formie basic, przyprawiony tylko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nie trzymajcie go zbyt długo w piekarniku bo się wysuszy. Z sosem na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi ziołami będzie pysznym, dietetycznym posiłkiem, dla tych liczących kalorie;) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki filetu z łososia(...)młotkowanym pieprzem. Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie pieczemy ryby zbyt długo żeby jej nie przesuszyć. Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś z frytkami z batatów 301Lubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach
Poezja smaku
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 214porcje 2 filety z białej ryby (u mnie mrożona miruna) przyprawa do ryb suszony tymianek sól i pieprz pomidorki cherry Wcześniej rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych łyżka oleju dwie łyżeczki kremowego serka (u mnie chrzanowy) Płatki(...)serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu wyłożyć kukurydzianą panierkę. Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku 250 g mrożonego groszku ząbek czosnku łyżka masła łyżka soku
Kuchnia Ellie
Makaronowy torcik z pstrągiem i pieczarkami 164smaruję olejem. Wykładam połowę makaronu, wylewam połowę masy jajecznej, układam kawałki ryby i mieszam widelcem. Dodaję połowę groszku, pieczarki całe, wykładam resztę makaronu wylewam masę jajeczną, dodaję resztę groszku./ łyżkę groszku zostawiam do dekoracji/. Delikatnie mieszam widelcem z wierzchu. Na górze układam pomidorki koktajlowe, plastry cebuli. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i wstawiam formę. Piekę około 25 minut
wesoła kuchnia