Uwielbiam szybkie przekąski z wykorzystaniem ryb i warzyw . Często takie robię a moi goście czy domownicy są zachwyceni tak szybką i pyszną przystawką. Dziś zapraszam na przekąski z piekarnika , podawane na małych krążkach wyciętych z tortilli, z nadzieniem z warzyw i tuńczyka Princes z sosem BBQ. Polecam wszystkim :) Składniki na ok 40 krążków o średnicy
Gotowanie Patkiwersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy sobie wysoką blachę do pieczenia, do której zmieszczą się ramekiny. Każdą foremkę smarujemy wewnątrz cienką
Karo in the Kitchenziarnkach. Tym razem powstał sos do łososia, ale z powodzeniem może być stosowana do innych ryb. Składniki: łosoś, cytryna, sól, kolendra świeża, czosnek, olej lub oliwa. Przygotowanie: łososia skrapiamy cytryną, solimy i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię lub piekarnik i wkładamy łososia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kawałka jakiego robimy. W między czasie robimy sos. Do blendera wkładamy kolendrę
Państwo Wojtczuk gotująjeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze). Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Ukła damy rybę na folii, kła dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 18-20 minut. Ziemniaki i buraka rozgniatamy dokła dnie tłuczkiem (lub wi delcem) razem
ChilliJemyryba równo przechodzi smakiem marynaty. Duże płaskie naczynie wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut
Trzeci talerzduszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku. WŁAŚCIWOŚCI: Cząsteczki mineralne zawarte w powłokach Ballarini Granitium gwarantują: * Długą żywotność patelni * Nieprzywierającą powierzchnię, odporną na zarysowania i uszkodzenia
Ostra na Słodkooprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje soczysta, a warzywa chrupiące. Jeżeli mam czas zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g
Pełny talerzaluminiowaPłotki umyć i osuszyć. Folię porwać na kwadraty i układać na każdym po jednej płotce. Do środka ryby włożyć zioła, dodać 1/4 łyżeczki masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego!Płotki piczone
Słodkie PrzyjemnościDziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia
Ostra na Słodkoodrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową
Monia miesza i gotujeskórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny. Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut
Kulinarny karnet Christopheranieco urozmaicić można go właśnie dusić w śmietanie – na patelni lub w piekarniku. Zanim jednak przystąpi się do przygotowania tego dania należy pamiętać o tym, by karpia najpierw wymoczyć w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu ryby skropić ją sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta duszonego w śmietanie
Kulinarne Przebojemojej ukochanej grupie facebookowej Psi Fan i tak w niedzielę do piekarnika powędrował kurczak, szprotki i wątróbka. Jimmy obstawiał kuchnię od samego rana, a przysmaki zniknęły w oka mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;) Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa(...)pieczenia. Pierś z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Możecie przełamać je na mniejsze kawałki lub nabijać na całe patyczki i odpowiednio przekładać je przez kratki w piekarniku. Suszenie: Temperatura - 60-70ºC z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami Czas suszenia zależy od konkretnego mięsa: kurczak suszony na patyczkach potrzebuje ok. 3 h szprotki i udka z kurczaka
Cooking Monsterteraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje(...)pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem
e-PrzepisyKulinarneodrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami, co jeszcze bardziej podkręca orzechowy wątek w moim daniu. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotować dodatki. Wybrałam kaszę pęczak, którą ugotowałam(...)diecie błonnika. Do tego dania świetnie pasuje świeża surówka z kalafiora , albo jeśli ktoś nie lubi surowego kalafiora, to polecam surówkę z marchewki, selera i jabłka . 1 porcja (ryba + kasza) to ok. 415 kcal , węglowodany: 25g, białka: 29g, tłuszcze: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 3,1WBT. Do tego w zależności od tego na którą
Dietologteriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię, skrzydełka smarujemy
Rozpustne gotowaniechyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem(...)naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż z kiełkami i dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe
kruche babeczkituńczyka ale najbardziej w sosie lub sałatce majonezowej. Sałatka z tuńczyka to przepis na tradycyjną sałatkę z rybą, do której dodaję jajka, ogórek, zioła i majonez. Jadam sałatki prosto z miski ale dzisiaj zrobiłam inaczej. Napełniłam sałatką kajzerki i podpiekłam w piekarniku. Rozpuszczony ser połączył wszystkie składniki, więc po nagryzieniu kanapki nic z niej nie wypada i całkiem przyzwoicie
codojedzeniastron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół przez około 20 minut. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchniokoło 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane danie wysmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej podawać bezpośrednio po upieczeniu
Kuchnia w opałachcząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna
Gotuj z Rumcajsemtymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy
Kuchnia PrezydentowejKolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak
Życie na widelcuosolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę
Kulinarny karnet Christophera