ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:71/216)

Pieczone cytrynowe ziemniaki 250

ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża

Kulinarne przygody Gatity
Bez kompotu z suszu, nie masz animuszu! 139

przyprawą do grzańca. Część suszonych pomarańczy postanowiłam wykorzystać jako ozdobę. A powstało to mniej więcej tak: gdzieś pomiędzy kulebiakiem, a rybą znalazłam 3 godzinki na suszenie pomarańczy. Najpierw pomarańczę pokroiłam na ok. 1cm talarki. Następnie umieściłam ją w piekarniku nagrzanym na 80-100st. i tak się prażyły ok. 3h. Po domu w tym czasie unosił się cudownym zapach pomarańczy

bastalena
Spaghetti z dorszem 152

mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 153

duszę pod przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), tak żeby pieczarki i seler były miękkie. W tym czasie gdy duszę pieczarki z selerem przygotuję rybę. Rybę obtaczam dokładnie w mące i smażę na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Końcowe przygotowanie zapiekanki : Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Teraz do naczynia przekładam pieczarki z selerem(...)filety rybne też jeden obok drugiego. Górę posypuję obficie żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut do rozpuszczenia i zrumienienia się sera , naczynia nie nakrywam. Zapiekanka z pieczarkami i rybą jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 173

muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż czy kaszę. Dodatek tych ostatnich może nieco dziwić, ale z drugiej strony dzięki nim jajeczne(...)Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co przygotowały.  Mini frittaty do pracy lub szkoły Składniki / 12 sztuk: ok. 250 g pozostałości z obiadu, np. gotowanych warzyw, gotowanej lub pieczonej ryby, ryżu, kaszy, możemy te składniki uzupełnić świeżymi ziołami, kawałkiem sera, np. fety 6-7 jajek (zależy od ich wielkości) 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany sól i pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 154

minuty. Zestaw z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmróź i osusz, świeże osusz ręcznikiem. Posól, pieprz, skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i krótko smaż ryby. Zestaw z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmij je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrój niewielki kawałek, z którego później zrobisz dekorację wierzchu i wstaw z powrotem do lodówki. Zacznij(...)swojego kształtu. Połóż na cieście papier do pieczenia, wysyp i rozprowadź równomiernie suchy groszek, żeby obciążył spód. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i ułóż nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskaj nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekoruj wałkując kawałek ciasta wyciągnięty

Niedzielny kucharz
Świeża makrela pieczona 188

witaminę A, B1, B2, D, E, PP, beta-karoten, jod (potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy), fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód i selen (który jest odpowiedzialny za naszą odporność). Ryba ta jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Nie po raz pierwszy robiłam świeżą makrelę, ale ta jest naprawdę rewelacyjna. Świeża makrela pieczona. Składniki(...)sztuk - ułożyłam je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i całość szczelnie przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 30 minut. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia zdjęłam folię, aby lekko podrumienić ryby. Gotowe makrele podałam z pokrojoną pieczoną papryką wymieszaną z natką pietruszki. Nie jestem wybredna, uwielbiam wszystkie ryby, pod każdą postacią

mojewypiekiinietylko
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 296

oskrobujemy, dzielimy każdy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso przeszło

Kulinarna Pokusa
Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 306

Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :)  SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety z dorsza (ok. 600g) 400g śmietany 12% 12 suszonych pomidorów 2 łyżki tartego parmezanu 100ml oliwy z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego oregano(...)naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem.  Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min ( kiedy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe, należy pamiętać że dorsz jest chudą rybą, która nie lubi zbyt długiej obróki termicznej, bo robi się bardo sucha). Smacznego

DefinicjaSmaku
Pieczony halibut na szpinaku 185

mówić o uczuciach w stosunku do roślin. Człowiek dojrzewa jak widać również smakowo i jego gusta się zmieniają diametralnie. Zatem jeśli macie niezbyt dobre wspomnienia związane ze szpinakiem czy rybami, to spróbujcie tego połączenia. Może i Wam się odmieni? :)  Składniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny(...)roślinnego blaszkę. Dla większej wygody możemy położyć go na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Rybka nie potrzebuje zbyt wiele czasu. 10 - 15 minut wystarczy. Pod koniec możemy włączyć funkcję grilla.  Jeśli sam szpinak i ryba to za mało na obiad, to śmiało do zielonego możemy dodać ugotowany makaron czy też ryż. Smacznego

Karczma Honorietty
Fladra z pieczonymi ziemniakami.... sentymentalnie wakacyjnie ;-))) 196

oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem.Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo zdrowe i baaardzo smaczne ;-))) pozdrawiam Was cieplutko

SMYKWKUCHNI
Halibut z sosem pomidorowym i salsą 170

Idealna ryba na piątkowy obiad. Składniki 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g ) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju do posmarowania papieru listki bazylii Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Salsa : 2 małe fenkuły 2 obrane(...)marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut. Upieczone ryby podałem w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem salsy

R'n'G Kitchen
Łosoś pieczony z parmezanem 155

Łosoś jest rybą, którą odkryłam chyba ze 3 lata temu, kiedy to pierwszy raz spróbowałam jej w chińskiej restauracji. Zasmakował mi bardzo i od tamtego czasu chętnie przygotowuję go w domu. Lubię łososia grillowanego (mam świetny przepis, którym w sezonie podzielę się z Wami), lubię też smażonego, ale chyba najbardziej ze wszystkich smakuje mi taki z piekarnika. Łososia przygotowanego(...)łyżki tartego parmezanu sól morska, pieprz Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (skórą do dołu). Oprószamy z wierzchu solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do małej miseczki przekładamy majonez, dodajemy parmezan i mieszamy do połączenia. Powstałą masę nakładamy na łososia. Zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zezłocenia

Smaki Na Talerzu
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 152

Porcja)   Czas przygotowania: 30 minut   1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut w 180 stopniach) 2. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. 3. Kaszę ugotuj z dodatkiem kurkumy. 4. Rybę zjedz z fasolką i kaszą. PODWIECZOREK K:195.4kcal(...)pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz 1/2 łyżki oleju kokosowego, czekolady i malin), do uzyskania gładkiej masy. 2. Piecz 20 minut w 180 stopniach C. 3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. 4. Posmaruj ciasto czekoladą, pokrój, udekoruj owocami. KOLACJA

Powiedz dietom nie
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 159

kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju

Szalona Kuchnia Eweliny