Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 232prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie(...)obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
SzczyptaSmaQ
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 256pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Z ryby odciąć skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez(...)Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Ugotowany makaron wymieszać delikatnie z podpieczoną rybą oraz brokułami (różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki, odcinając łodyżki) i sosem beszamelowym. Wierzch posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut
zadanie-gotowanie
Dorada pieczona w soli morskiej 223plasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm . Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez 20-25 minut . W tym czasie możesz nakryć do stołu. Gotową rybę wyjmij z pieca. Delikatnie
Food Square
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 181wszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść(...)pomidory. Dodać masło i wymieszać, a następnie doprawić solą i ziołami. Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Mój pomysł na ryż (3 porcje): 2 torebki ryżu (białego
Karola gotuje
Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 176czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy(...)minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
KUCHNIA POLSKA
Łosoś w sosie ogórkowym 234Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około(...)tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony dorsz z ziemniakami w pesto i surówką z kiszonej kapusty 167dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem(...)układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy uważając, aby ryba nie była wysuszona, a pozostała soczysta (lekko rozmrożoną rybę piekę około 15-20 minut). Ziemniaki mieszamy z pesto i również wkładamy do piekarnika. Kapustę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a jabłko – grubych. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie skladniki na surówkę mieszamy […] Artykuł
Mienta blog
Ryba po francusku 236cytryny 120 g parmezanu 70 g żółtego sera typu gouda 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka śmietany 1 duża cebula sól pieprz Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić(...)wymieszać. Rozłożyć na każdym filecie dość grubą warstwę pasty jajeczno -serowej. Cebulę pokroić w piórka i porozkładać na masie. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona, a ser się rozpuści. (Około 25-30 minut) Po wyjęciu posypać natką pietruszki. ryba po francusku
O kuchni z uczuciem
Ryba w cieście francuskim 193przyszykowaną rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista. Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy. Jeżeli chcemy podawać na zimno
Kuchnia Łukasza
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 135cukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz nasiona kolendry i smażymy(...)ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą (ja użyłam garnka żeliwnego) wlewamy odrobinę wcześniej przygotowanego sosu. Następnie układamy kawałki ryb i przykrywamy pozostałą częścią sosu z warzywami. Wlewamy ok. 250 ml wody (1 szklanka). Naczynie zakrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy na zimno, z chlebem. Najlepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach
DominikaDolci
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 239Naprawdę rzadko kupuję ryby mrożone, jeszcze rzadziej – mrożone filety. Jeśli już się trafią i jakimś cudem wylądują w naszej zamrażalce, robię z nich te fishburgery. Zdecydowanie bardziej wolę ryby świeże, kupowane w całości. Filety? Filety są złe. Filety są w tak grubej warstwie lodu że spokojnie mogłyby dostać ksywkę „Kapitan Ameryka”. Nie lubię ich. Nie lubię ich rozmrażać(...)zostawicie zalodzonego fileta w lodówce na talerzyku – po rozpuszczeniu lodu filet będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów
Karo in the Kitchen
Wtorek: Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów 181cukier rozpuści się w płynie. Glazura ma płynną konsystencję. Krok 2 Oczyść i osusz łososia. Pokrój na pasy, włóż do żaroodpornego naczynia, zalej glazurą. Obtocz rybę w marynacie. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw naczynie z łososiem. Piecz 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Krok 3 W czasie, kiedy łosoś
Niedzielny kucharz
PURE Z SELERA, PODANE Z ŁOSOSIEM I PIECZONĄ DYNIĄ. 122olej lniany pietruszka PRZYGOTOWANIE : Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut. Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety mielone z mozzarellą 288Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony łosoś z pomarańczami 171Kolejno oprószamy łososia solą oraz pieprzem, obracamy (skórą do góry) i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 5. Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż
Bez Cebuli
Zapiekanka z rybą 307Składniki: 1-2 marchewki 1/4 średniego selera 1/3 fenkuła 1 cebula 1/2 pora 1/2 chili 500 g filetów rybnych 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego 1/3
czarrna od kuchni
Ryba pieczona z ziemniakami 284Składniki: 2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak 4-5 ziemniaków 1 brokuł 1 pomidor 1 cebula sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 łyżka
czarrna od kuchni
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 222rozgnieść (razem z łupinką, bez obierania) i wrzucić do łososia. Na wierzchu ułożyć gałązki ulubionych ziół – może to być na przykład tymianek, rozmaryn, oregano. Rybę przyrządzać 30 minut na parze (ja używam piekarnika z funkcją parowania, ale możecie równie dobrze przyrządzić ją np. w bambusowym pojemniku do parowania). W międzyczasie przygotować placuszki. Opłukane liście szpinaku, 1/2 dojrzałego mango pokrojonego
Dietolog
Pstrąg z dynią i cukinią 184cukinią. Paprykę też kroję na kawałki. Przekładam do miski, dodaję bazylię, oregano, sól, pieprz, olej i mieszam w przyprawach. Wykładam do naczynia z rybami. Na rybach układam plastry cytryny, estragon. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut.Przed podaniem dodaję pokrojone pomidory suszone, posypuję koperkiem
wesoła kuchnia
Pstrąg w warzywach na słodko 141jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smacznego! Artykuł Pstrąg w warzywach na słodko pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Okonki pieczone w folii 152natką pietruszki, ułożyć na folii. Na wierzch ułożyć po kawałku zwykłego masła i natki, przykryć drugą połową folii i pozaginać brzegi w kieszonkę. Zapakowane ryby ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25 minut. Czas należy wydłużyć jeżeli mamy większe okazy, moje nie były zbyt duże, więc ten czas był wystarczający. Artykuł Okonki
Pieguskowa Kuchnia
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 233oprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). Zajadamy jeszcze ciepłe. Smacznej
Poezja Smaków - blog kulinarny
Puree z selera 209pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u Krysi
Mintaj w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem 194naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy pieprzem czerwonym i solą. Śmietanę mieszamy z łyżką sosu sojowego, wlewamy do naczynia. Cebulę i limonkę kroimy w plastry, układamy na rybie, posypujemy rozgniecionymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika (200*C) i pieczemy przez 25 minut
Gotowanie i blogowanie
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 170Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez około 10 – 15 minut. Podajemy ciepłe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy
PIECZONY PSTRĄG PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY 182cytryny Wykonanie: Pstrąga myjemy, oprószamy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz ryby. Do środka ryby wkładamy gałązki natki pietruszki oraz plastry cytryny. Z wierzchu na rybę wyciskamy sok z cytryny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.Podajemy z plastrami cytryny
Z Majeczką w kuchni
PASTA Z MAKRELI W CEBULOWYM CIEŚCIE 198A oto przykład jak wykorzystać pastę kanapkową z makreli i ciasto na ciasteczka cebulowe :) Wierzcie lub nie, ale dzieciaki i goście będą zachwyceni. Jak zrobić pastę
ClauditteMissCooking
Szczupak z warzywami 233naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO
Taste Of My Day
Filet z pstrąga pod kołderką z migdałów i orzechów brazylijskich z puree z ciecierzycy. 222pincety wyciągamy mniejsze ości, osuszamy, nacieramy w/w mieszanką. Przygotowaną rybę smażymy po 2 minuty z każdej strony na maśle klarowanym. Odkładamy na pergamin. Układamy na rybie masę z orzechów i migdałów. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Ziemniaki kroimy w płatki i wraz z ciecierzycą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodajemy czosnek
BaRepas
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 252masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka
Smakowity Blog Kulinarny
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 257pomidory pokroić w cienkie paskiFileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorówRybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzemZawinąć rybę w folię aluminiowąPiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CNa koniec drobne ogłoszenia "parafialne". Jak zapewne zauważyliście od kilku dni istnieje fanpage bloga na facebook'u, dzięki któremu możecie być na bieżąco
peanutbuttermonster