ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:48/216)

PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 215

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY W POMIDORACH 227

Nie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 320

Piknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 205

W lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w sosie z ajwaru 293

Dorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru

Mohiella
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 146

PRZYGOTOWANIE Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia sk ó rką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę

La grande e la piccola cuoca
Pieczony dorsz z orzechową caponatą 202

ciekawy smak ryba zyskała dzięki marynacie. Sos sojowy, oliwa i miód nadały jej lekkiego i wyraźnego smaku. Filet pieczony był w piekarniku, przez co nie wysuszył się i nie pokruszył, jak to czasem zdarza się na patelni. Do ryby jako dodatek został przygotowana caponata. W jej skład wchodził upieczony bakłażan i pieczona papryka. Dodatkowo cebulka i czosnek sprawiły, że warzywa

Ciasna Kuchnia
Ryba pieczona w płatkach owsianych. 156

aluminiową umieszczoną w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Posypać obficie płatkami owsianymi i skropić whisky. Zawinąć brzegi foli przykrywając filet całkowicie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec około 25 minut - w zależności od grubości płata ryby skrócić lub wydłużyć ten czas. Na 3 minuty przed końcem pieczenia odkryć rybę i położyć na niej kilka wiórków masła. Wszystkie składniki sosu

zadanie-gotowanie
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso 189

warzywniaczka zerwałam ostatnie malutkie cukinie. W lodówce miałam dorsza. Wrzuciłam wszystko na blaszkę, doprawiłam i zapiekłam w piekarniku. I tak powstał ten pyszny obiadek.składniki:700 g filetów z dorsza500 g malutkich cukiniisól ziołowa majeraneksuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąolej rzepakowyser żółty do posypaniapesso pszenno-kukurydziane WodzisławFilety dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić(...)godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza posypać startym serem, ja posypałam nie dużo więc

Monia miesza i gotuje
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 126

wigilijny smażony i pieczony w piekarniku Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm., przekładamy krążkami cebuli, lekko solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy(...)kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Serwujemy z gorącym pęczakiem i porcją musu chrzanowego Przepis na mus chrzanowy proporcje dla 8-10 osób 500 g sera naturalnego w wiaderku 2 łyżeczki żelatyny 100 ml śmietany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka ziemniaczana do grilla 369

Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Blog z Apetytem
ZIELONA RYBNA FRITTATA Z JOGURTOWYM SOSEM 121

gładką masę z liśćmi młodego szpinaku, doprawić solą (ok. 1/3 łyżeczki) i pieprzem. Połączyć ubitą pianę z zieloną masą, po czym zalać nią warzywa i rybę w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotować sos. Szczypior pokroić. Jogurt doprawić łyżką majonezu, odrobiną miodu, przyprawami (solą i pieprzem) i wymieszać

Dietolog
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 121

buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków owsianych, podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki łososia bez skóry płatki migdałowe

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz w panierce z krakersów. 155

kawałek ryby oprósz solą i pieprzem. W niedużej miseczce lub małym talerzyku wymieszaj pokruszone krakersy z pozostałą częścią roztopionego masła. Powstałą mieszanką obtocz każdy kawałek ryby. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika  ( 180 C ) i piec około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Tuż przed podaniem skrop filety świeżo wyciśniętym sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 274

jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo

W kuchni Katie
Sałatka z grillowanym łososiem 180

cytrynowym. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Następnie łososia polewamy  masłem  czosnkowym. Do rozgrzanego grilla lub piekarnika wkładamy łososia i pieczemy do momentu, aż wierzch ryby się przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę. Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół

kulinarne odsłony pati
Pieczone kalerosse (chipsy) 108

kalerosse TM   do postaci chipsów, jest bardzo smaczne, gdyż wyparowuje z niego woda, a pozostaje cudowny smak. Warzywo lekko podpieczone, można podawać do mięsa, ryb lub jako samodzielna przekąska, dłużej zaś trzymane w piekarniku jest idealne dla dzieci i dorosłych zamiast tradycyjnych chipsów. Warzywo będzie w formie chrupiących chipsów, jeśli przed pieczeniem obetniemy twarde końce z listków, inaczej

Kuchcik gotuje
Tilapia w sosie keczupowym 126

ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. • Przed podaniem posypać natką pietruszki

To co kocham
Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois 132

filecików Anchois pieprz Pomidory i ser kroimy w plastry. Na przygotowanym cieście francuskim układamy ser, następnie plastry pomidorów. Na końcu w równych odstępach układamy fileciki ryby. Całość posypujemy pieprzem. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Brzegi ciasta powinny być ładnie zrumienione. Po upieczeniu kroimy na kwadraty, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pstrąg pieczony z pieczarkami 103

Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia wysmarować masłem.    Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.   zastawa

królestwo garów
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 128

sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą  i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki  i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut

w mojej kuchni
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 191

skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje.   W domu rybny zapach będzie się unosił do dnia następnego

BaRepas
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 242

ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę

Magiczna kuchnia Darii