ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:122/358)

Sos tahini czyli طحينة 218

wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 108

puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier

Powiedz dietom nie
Ryba w pomidorach 133

filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy)  Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu(...)zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić. Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Po lekkim ostudzeniu polać po rybie. Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć

Di gotuje
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 173

kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy aż czosnek tylko się przyrumieni(...)przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażymy aż czosnek straci surowy zapach i wlewamy pomidory z puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką.   Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka

Karo in the Kitchen
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9133

Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 162

łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę po obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą(...)garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy

Przysmaki Karolki
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 223

wysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie(...)równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku

Ostra na Słodko
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 169

Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad:  ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser:   koktajl Kolacja:   zupa   Dzień siódmy : Śniadanie:  kanapki z pastą z zielonego groszku i papryką II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad:  druga porcja(...)PIECZYWO  – 6,41 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery) – 5,45 zł MIĘSO  – 8,6 zł RYBY I OWOCE MORZA  5,59 zł POZOSTAŁE  (np. mleczko kokosowe w puszce, dżemy, sosy, pesto, czekolada gorzka, miód lub syropy) – 8,24 zł Procentowy rozkład wydatków na poszczególne kategorie produktów w ciągu 7 dni Po zsumowaniu

Powiedz dietom nie
smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 145

Składniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 125

Szybko dziś, zwięźle i na temat. Na łososiowy temat, w którym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a tu proszę. Wszyscy  przeciwnicy nie dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł

W kuchni Karmel-itki
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 127

żółty pikantny – 130 g * chili, sól * jajko – 1 szt * masło – 100 g PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: * kwaśna śmietana 18% – 200 ml * tuńczyk w sosie własnym Princes – 200 g * koniak- 2 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 80 ml * sól, pieprz, sok z cytryny KAWIOR WIŚNIOWY: * sok wiśniowy – 150 ml * pieprz cayenne(...)minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać odrobinę rozpuszczonego masła. Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy. aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę

Ostra na Słodko
Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem. 118

dodaj pokrojone na ósemki jabłko, rozmaryn, sól i pieprz, całość duś pod przykryciem 15 minut, ostatnie 5-7 minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności

SMYKWKUCHNI
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 141

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150

Stare Gary
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1062

już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna wkładka. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 212

fileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki(...)ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.  Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego  dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę utrzeć

Wanilia i Kardamon