widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie o co chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki
KardamonovyWigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie
Rozpustne gotowanieBardzo uniwersalny przepis na polędwiczkę lub filet z mintaja smażony i duszony chwilę w kremowym, słodko kwaśnym sosie maślanym z mleczkiem kokosowym. Filet z mintaja polecam podawać z makaronem lub ryżem. Jeśli lubisz ryby, to zapraszam też po kilka innych sprawdzonych przepisów. Łosoś smażony lub ryba po grecku to jedne z popularniejszych dań rybnych
AniaGotuje.plTydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i
slodkokwasnaplcytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz Sos 20 dag śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki. Przygotowanie ryby Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem Smaż na rozgrzanej patelni
Kukuleczkipulpetów a'la meatbalss. Ps. Świetnie smakują z humusem ! A teraz SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również będę robić takie selerybki ) Spaghetti z sosem "bolońskim" - z kaszy gryczanej. Przy degustacji tego dania wyszło, kto lubi kaszę gryczaną. Kilka osób zostawiło sos... Ja oczywiście go zjadłam
healthy dreamsrozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym
Kuchnia w opałachswój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek
Karo in the Kitchenwszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść
Codzienna kuchnia niecodziennaosuszyć i przekroić na połówki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzkapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle
kolorowotorcikowoTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób
Food Squarestarty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek
Czerwona Porzeczkamimo ceny mocno wygórowanej - nawet jak na łososia nie był zbyt smaczny. Nawet Maksiowi, który lubi ryby nie podszedł. Dużo lepiej wypadłby samodzielnie upieczony łosoś bądź ten wędzony na zimno, - zamiast mieszanki sałat wystarczy sałata lodowa, która cudownie komponuje się z ogórkiem i sosem jogurtowym. Choć kolacja była zdrowa to rozczarowała mnie nieco. Mojego Syna też, gdyż wybrał parówkę
Kuchnia po mojemupracy. Sushi możemy przygotować z ryb surowych, pieczonych, wędzonych, z ogórkiem avocado - dowolność według preferencji smakowych. Dziś polecam Wam bardzo smaczne rolki z pieczonym łososiem, z tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim serkiem. Potrzebne składniki: 1 upieczony dzwonek łososia 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 wędzonej makreli 1 ogórek 1 avocado(...)garść jarmużu ulubiony lekki serek ryż do sushi ugotowany według instrukcji na opakowaniu sos sojowy ciemny ocet sojowy wasabi liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu. Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził
Łycha smaków