ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:128/358)

Sos beszamelowy 299

sosem. Ja polecam do takiego prostego dania ulubione świeże zioła i sok z cytryny oraz kapary lub oliwki. Kolejno i klasycznie.. sos beszamelowy do zapiekanki oraz do lasagne. Świetny jest również do pieczonej i smażonej ryby. Idealnie smakuje z łososiem oraz dorszem

AniaGotuje.pl
Ryba mielona w galarecie 137

gorącego wywaru dodać przyprawy według uznania, na koniec dodać żelatynę, ilość według instrukcji na opakowaniu, szybko i dokładnie wymieszać. Lekko ciepłym zalać rybę w półmisku. Wystudzić, wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Wyśmienicie smakuje podana z sosem tatarskim . SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kotleciki rybne z sosem chilli 130

przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię! Ciasto jest zwarte więc nie obawiajcie się problemów ze smażeniem

Milion Smaków
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 162

kukurydziane 3. Wymieszać płatki z bułką tartą i przyprawami, a następnie zarumienić na patelni 4. Opanierować rybę 5. Piec w piekarniku 6.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić 7. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę i posiekaną natkę Pobierz wersję do druku: Pobierz

KuchniaWeDwoje.pl
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 244

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony

Karo in the Kitchen
Domowe zielone pesto (alla genovese) 191

zależnie od tego na ile dobrze nam się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese

Pyza i Surówka
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 197

cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła

AZgotuj!
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 160

Pierwszy raz robię pasztet z ryb.  Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i  mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie

AZgotuj!
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 145

końcu się udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako

Kulinarne Inspiracje
La Rotisserie 103

confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy,  po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni

królestwo garów
Sos musztardowy+ film 148

Gorący i pyszny sos musztardowy, będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs pieczeniowych a także drobiu i ryb. Przygotowuje się go ekspresowo i bardzo prosto. W zależności od dodanego rodzaju musztardy można uzyskać ciekawy efekt smakowy. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki margaryny 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki rosołu ( może być z kostki ) 3 łyżki

Smakowite Dania
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 321

jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT.  Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tahini 142

tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych

mojewypiekiinietylko
Kuchnia włoska usystematyzowana. 171

będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy

Brzuszki Łakomczuszki
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem 272

Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Razowe spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym 204

warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo.Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie nie jest trudne lecz

Smaczna Pyza
ryba z warzywami po chińsku 182

Cześć! Wyciągnęłam z głębin mojej zamrażalki tołpygę. Troszkę zapomniana ona była przyznam. Przygotowując obiad z rybą jakoś nie wyobrażałam sobie zestawu dość tradycyjnego, czyli rybka smażona, surówka, ziemniaki albo ryż. Z racji, że jesteśmy miłośnikami smaków azjatyckich wymyśliłam, że zrobię ją z warzywami po chińsku. Nie wiem, czy Chińczyk poklepałby mnie za to podanie po ramieniu czy zagryzł zęby(...)zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań kuchni azjatyckiej. Nie miałam sosu sojowego i innych dodatków, ale jakoś dałam radę. Warzywa wyszły smaczne. W międzyczasie wyciągnęłam rybę z lodówki i lekko oprószyłam mąką. Usmażyłam na oleju. Do tego wszystkiego ugotowałam ryż. Myślę jednak, że zrobię sobie wycieczkę w sklepie

Pieprzyć z Fantazją
Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) 203

Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony(...)należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy rybę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego łososia kroimy na mniejsze kawałki (pozbywamy się skóry). Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki sosu ze szpinakiem, łososia i składamy w "kopertę".     Moje posty

Słodka Strona
Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem 209

obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na peklowaniu surowego łososia w soli z cukrem i koperkiem. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza i delikatniejsza od wędzonej. W dodatku do marynaty możemy dodać wiele fantastycznych dodatków, jak choćby w tym przepisie burak, nadający pięknej barwy (to pomysł Jamiego Oliviera) i fenkuł(...)mleku. Rybę marynuj tak przez minimum 48 h. W międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem. Sos musztardowo-koperkowy

Food Square
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 249

chcemy ugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 184

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują

Moja Delicja
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 172

miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli i pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś(...)rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut.  Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego

CookYourself
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU I SOS HOLENDERSKI 169

innego zielonego dodatku. Jest to przepyszne śniadanie, które musicie koniecznie spróbować, jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomidorowe volanti z dorszem 182

skóry dorsza i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotować z dorszem kilka minut i pozostawić pod przykryciem, by ryba "doszła" w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu ugotowany, odcedzony makaron dodać do sosu, dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać podawać z posiekanymi ziołami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z pstrąga Yuan Yaki 119

był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży

mojewypiekiinietylko
Filet z pstrąga Yuan Yaki 183

był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży

mojewypiekiinietylko
PATATAS BRAVAS 185

minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka

cool and minty
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 167

Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać

Gaździnka warzy
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 186

sosu słodko-kwaśnego kilka pomidorków koktajlowych kilka kasztanów jadalnych (opcjonalnie) kilka supełków z fasolki wężowej (opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Doradę pozostawiając w całości oskrobać z łusek Na brzuchu wykonać małe cięcie od otworu n nim do głowy to momentu aż nożem wyczujecie opór. Usunąć ręcznie dokładnie wnętrzności. Z zewnątrz usunąć też skrzela. Dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą(...)obrać z łupiny i skórki (na gorąco obiera się dużo lepiej niż kiedy jużwystygną). Kasztany dodać do ryby razem z winogronami i pomidorkami. Na półmisku ułożyć usmażoną gorąca doradę, obłożyć winogronami,pomidorkami i ewentualnie kasztanami i supełkami z fasolki. Polać gorącym sosem słodko-kwaśnym. Przepis na sos już wkrótce pojawi się jako uzupełnienie do wpisu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 163

Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos

Moja Delicja
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 225

Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos

Moja Delicja
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 274

fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić

Pasja Smaku