mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU I SUSZONYCH POMIDORÓW Składniki: - 2 makrele - pęczek(...)skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, a następnie pokrywamy nią ryby. Makrelę pieczemy w 190 stopniach 30 minut - pierwsze 15 minut pod folią, drugie bez folii. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany(...)szalotkę. Dodać pomidorki, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę gotować ok. 5-7 minut. Dodać oliwki, gotować razem jeszcze 3 minuty. Roladki wyjąć z piekarnika, od razu podawać razem z pomidorami Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzprzystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu (szczególnie czyszczeniu morskich żyjątek(...)płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki
Chilli Czosnek i OliwaNo dobra, to już ostatni świąteczny przepis. Jeszcze jutro coś tam wyczaruję, ale przepis wrzucę jakoś przed Sylwestrem, też będzie dobrze. Część z Was pewnie wie
KardamonovyDziś przepis na łososia z patelni. Łosoś smażony to szybki sposób na łatwy, smaczny i zdrowy obiad. Moją rybę podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z sałaty lodowej i pomidora :) Składniki: 600 g filetu z łososia sok z limonki klarowane masło sól, pieprz Wykonanie: Łososia pokroić na kawałki, każdy posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać
magiczna kuchnia KasiPropozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Składniki 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg ) 2 cytryny ( 150 g ) 2 cebule (200 g ) 4 pomidory (300 g ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 listki laurowe 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżeczki(...)suszonego oregano sól pieprz oliwki faszerowane papryką do posypania Przygotowanie Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano
R'n'G Kitchenmożna użyć dowolnej ryby. SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore(...)pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj odmieniona popularna pasta z makreli. Wystarczy inny niż zazwyczaj dodatek np suszone pomidory a może być to nowa smaczna, ulubiona wersja starej pasty z makreli
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże pomidory szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa(...)ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała. Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyprzeczytania krzyczą do mnie: "zrób mnie!", "wypróbuj!", tak też było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety. Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012(...)czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Pasja SmakuPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję
Moja DelicjaPrzygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry
Codzienna kuchnia niecodziennatrzeba uważać to glazura w przypadku ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka(...)kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę (z pomidorów też wypłynie sok więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona i zalewamy pozostałym mlekiem (Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze
Lubczyk i Wanilia