Przyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z
Rozpustne gotowaniezastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko(...)chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. I gotowe
Niedzielny kucharzPrzepisy Thermomix. Zupa spaghetti z klopsikami. Składniki na klopsiki: 300 g mięsa wołowego 2 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek) sól, pieprz do smaku Składniki na
Themo przepisyzazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny(...)masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym
Kulinarny karnet ChristopheraRyba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy
Smaczna PyzaKolejny błyskawiczny, makaronowy przepis!Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem.A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez ….Dziś
Ostra na Słodkoplasterki 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 liście laurowe 2 pomidory, posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej ryby) świeżej kolendry do dekoracji Wykonanie Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę posypujemy , solą i pieprzem(...)minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku i curry i smażymy jeszcze minutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę . .Dusimy dorsza w sosie około 5 minut. KASZA......SKLADNIKI 300 ml wody sól morska 1 łyżka oliwy
w mojej kuchniŁosoś pod pierzynką z sera korycińskiego z czarnuszką , moich ulubionych suszonych pomidorów i świeży koperek. Powiem Wam, że wyszło bardzo smacznie. Nadrobiłam moje zaległości jeżeli chodzi o ryby. Lubię, wszyscy lubimy, a można z nich wyczarować pyszne danie :-). Łosoś niestety jest teraz bardzo drogą rybą i kupuję go od czasu do czasu, bo moje dziecko za nim przepada. Resztę
kruche babeczkiTen rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że
Weekendy w domu i ogrodziecebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, 8 sztuk pieprzu czarnego, 10 ziaren kolendry, sok z cytryny, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić(...)półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :) Odstawić na co najmniej 12 godzin. Normal 0 21 false false false
królestwo garówJednak keczup nie od początku był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował
Pełny talerzKolejne szybkie danie – w sam raz dla ludzi, którym wiecznie brakuje czasu. Mi na przykład ostatnio cały czas brakuje . Chociaż z drugiej strony lubię jak cały
kuchniabellissima.wordpress.comLubię potrawy, które przygotowuje się szybko i łatwo, a do tego są zdrowe, smaczne i kolorowe. Takie właśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z
Pełny talerzwymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy
Codziennik Kuchennyputtaneski nie ma. W Neapolu i jego okolicach sugo alla puttanesca robi się bez filecików anchois, w rejonie Rzymu – są podstawowym składnikiem sosu. Podstawa jest taka sama – pomidory, cebula, oliwki, czosnek i kapary, dodatki różnią się w zależności od regionu. Puttanescę przyprawia się natką pietruszki, oregano albo świeżą bazylią, ostrość delikatnie podkręca papryką peperoncino lub płatkami chili. Mój przepis(...)Calabria albo lekki kalifornijski Zinfandel. Półwytrawne Ros é pasuje do wszystkiego! SKŁADNIKI na 2 porcje 250g makaronu Barilla Bucatini n.9 400g puszka pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej 1 malutka puszka filecików anchois (30g ryby po odcieku) 20 oliwek – czarnych i zielonych, przekrojone wzdłuż 4 pełne łyżki drobnych kaparów z zalewy 3 cebulki szalotki 4 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the Kitchen